شاید باور کردنش سخت باشد اما سختیهای زیستن در زمانه کرونا چنان بر مردم فشار آورده که در یکی از پولدارترین شهرهای اروپا و جهان هم بیش از هزار نفر برای گرفتن غذای رایگان صف بستند.
صف نیازمندان بسته غذایی رایگان در شهر ژنو با رعایت کردن اصول بهداشتی و دوریگزینی اجتماعی بیش از یک کیلومتر درازا داشت و نشان داد زیستن در زمانه کرونا هند و سوئیس نمیشناسد. بیشتر آنها که در صف حضور داشتند، کارگران و مهاجران ثبتنشده بودند که برای تامین غذا در این روزها و هفتهها به مشکل خوردهاند.
دهها شهروند داوطلب در یک مرکز ورزشهای زمستانی در ژنو گرد هم آمدند تا ۱۵۰۰ بسته رایگان غذایی را برای نیازمندان و فقرا آماده کنند. مردم از پنج صبح در صف ایستادند و با توجه به تعداد بستهها و افراد حاضر در صف، به نظر میرسید بسته غذایی به همه آنها برسد و زیاد هم بیاید. اینگرید برالا که از نیکاراگوئه به سوئیس آمده و کارگر پارهوقت است، میگوید: در روزهای آخر ماه جیب همه ما خالی است و باید قبضها و حق بیمه را هم بدهیم. حالا یک هفته غذا داریم و باید فکر هفته بعد باشیم.
در کشور ۸.۶ میلیون نفری سوئیس، سال ۲۰۱۸ بیش از ۶۶۰ هزار فقیر زندگی میکردند؛ بیشتر پدران و مادران تنها و افراد با مدرک تحصیلی پایین که با از دست دادن شغل خود نمیتوانند کاری تازه بیابند. از سوی دیگر، بیش از ۱.۱ میلیون نفر هم در آستانه رفتن زیر خط فقر هستند. یعنی اینکه درآمدشان کمتر از ۶۰ درصد درآمد میانگین معادل ۶۵۰۰ فرانک سوئیس یا ۶۷۰۰ دلار برای یک شغل تماموقت در سال ۲۰۱۸ است.
بر اساس آمار بانک سوئیسی یوبیاس، ژنو دومین شهر گران جهان پس از زوریخ برای گذران زندگی یک خانواده سه تا چهار نفری است. از آنجا که میانگین درآمدها در این شهر بالاست، اگر کرونا نبود و صفهای دریافت غذای رایگان تشکیل نمیشد، کمتر کسی باور میکرد در قلب اروپا و در دامنه اشرافیترین پیستهای اسکی دنیا، فقرا هم زندگی میکنند.
پیتر ویلاند، رئیس ماموریت گروه پزشکان بدون مرز اعلام کرد سرشماری هفته گذشته نشان داد تنها اطلاعات نیمی از دریافتکنندکان غذای رایگان جایی ثبت نشده و بقیه در سوئیس یا دیگر کشورهای اروپایی از راههای قانونی دنبال گرفتن پناهندگی هستند. آمار مبتلایان کووید-۱۹ در این گروه هم سه درصد است؛ سه برابر دیگر شهروندان ژنو.
اینجا در ژنو که یکی از پولدارترین شهرهای اروپاست، هستند کسانی که همواره به زحمت روزگار میگذرانند. کارگران ساختمانی، کارمندان هتل و مراکز اقامتی، کارکنان رستورانها و فروشگاههای عرضه میوه با آمدن کرونا و تعطیل شدن کسب و کار، ناگهان در یک شب کار و زندگی و محل اقامت خود را از دست دادند و حالا به نان شب هم نیازمند شدهاند.