خانواده ویروسهای کرونا چیزی جدیدی نیستند و دهههاست که شناسایی شدهاند. اما از نظر بالینی و اهمیت همگانی تا بروز بیماری سارس SARS و موج جدید Covid-۱۹ تصور میشد که تهدید چندانی برای انسان نباشند.
خانم جون دالزیل هارت (المیدیا) در پنج اکتبر سال ۱۹۳۰ در گلاسکو به دنیا آمد. پدرش یک راننده اتوبوس بود و لئونارد نام داشت و نام مادرش جین بود.
بعد از جنگ جهانی دوم، او به عنوان یک دختر ۱۶ ساله، هیچ پولی برای رفتن به کالج نداشت. سرانجام او توانست شغلی به عنوان تکنسین بخش بافتشناسی بیمارستان گلاسکو پیدا کند. مدتی بعد در بیمارستان سنت بارتولوموف لندن هم کار مشابهی پیدا کرد.
در سال ۱۹۵۴ او با همسرش – آقای المیدیا- ازدواج کرد و این زوج به کانادا رفتند. در کانادا برای او که تحصیل آکادمیک نداشت، فرصتهای شغلی بهتری پیدا شد و همینجا بود که در انستیتوی سرطان اونتاریو، تکنسین کار با میکروسکوپ الکترونی شد.
او کمک زیادی به پیشبرد علم کرد و نخستین تصاویری که برخی ویروس در کتابهای درسی پزشکی به چاپ رسید کار او بود: از جمله ویروس هپاتیت B. و نیز ویروس سرخجه.
او در شیوه رنگآمیزی بافتی به نام رنگآمیز منفی یا negative staining ماهر بود و حتی در اواخر دهه ۱۹۸۰، بعد از بازنشستگی برای تهیه نخستین تصاویر با کیفیت بالا از ویروس ایدز با استفاده از میکروسکوپ الکترونی دوباره مدتی مشغول پژوهش شد.
اما ما در اینجا میخواهیم در مورد داستان کرونا صحبت کنیم.
در سال ۱۹۶۶ زمانی که هنوز در بیمارستان لندن مشغول به کار بود از دانشمندی به نام دکتر دیوید دیوید تیرل، نمونه بافتی آلوده به ویروسی که آن زمان B۸۱۴ نام داشت، دریافت کرده بود.
دکتر تیرل در کتابی با عنوان مبارزه با سرماخوردگی که در سال ۲۰۰۲ به چاپ رساند، از خاطرات این زمان یاد میکند و میگوید که از تکنیک ارتقا یافته خانم المیدیا برای شناسای این ویروس استفاده کرده بود.
او توانست ویروس و ذرات آن را در بافت با میکروسکوپ الکترونی شناسایی کند. بعد از آن در پی نامگذاری ویروس برآمد. از آنجا که ویروس توسط هالهای احاظه میشود که او را یاد عکسهای تاج خورشید میانداخت او نام کرونا corona را پسندید و این طور که کروناویروس عملاً نامی مستقل یافت.