شرکت دارو سازی چند ملیتی سانوفی در فرانسه اعلام کرد اگر اتحادیه اروپا در پروژه تولید واکسن کووید ۱۹ مشارکت موثر داشته باشد از اولویت بخشی به توزیع اولیه واکسن در ایالات متحده صرف نظر خواهد کرد.
اولیویه بوژیلو، رئیس فرانسوی این شرکت معتبر دارو سازی که تولید واکسن یکی از مهمترین بخشهای فعالیت آنرا تشکیل میدهد روز پنجشنبه در یک گفتگوی تلویزیونی تصریح کرد: «آمریکاییها در این برهه بسیار موثر و کارآمد نشان دادهاند. اتحادیه اروپا نیز باید برای کمک به ما تا همین حد موثر نشان دهد تا بتوانیم هر چه سریعتر واکسن را تولید و توزیع کنیم.»
این شرکت غولآسای داروسازی که از آن به عنوان چهارمین شرکت بزرگ در صنایع داروسازی جهان نام برده میشود همچنین تاکید کرده است که در صورت مشارکت مالی اتحادیه اروپا و سرمایه گذاری مشابه با آمریکاییها در پروژه تولید واکسن کووید ۱۹ از تصمیم خود برای توزیع اولیه واکسن در ایالات متحده خودداری خواهد کرد.
سانوفی روز چهارشنبه از طریق پل هادسون، مدیر عامل خود اعلام کرده بود که واکسن احتمالی کرونا پس از تولید زودتر از دیگر کشورها در ایالات متحده توزیع میشود زیرا مقامات آمریکایی سرمایهگذاری مالی خوبی برای حمایت از تحقیقات علمی در این شرکت داروسازی انجام دادهاند.
مدیر عامل شرکت سانوفی در ادامه تصریح کرده بود که بر اساس تصمیم اتخاذ شده واکسن بیماری کووید ۱۹ دست کم چند روز تا چند هفته زودتر از دیگر کشورها در ایالات متحده آمریکا توزیع خواهد شد.
این اظهارات با واکنش منفی دولت فرانسه مواجه شد؛ به نحوی که «آنی یس پانیه-روناشه» معاون وزیر اقتصاد فرانسه روز پنجشنه تصمیم شرکت سانوفی برای اولویت بخشی به توزیع زودهنگام واکسن تولیدی در آمریکا را «غیرقابل قبول» خواند و تاکید کرد که فورا برای طرح این موضوع با مسئولان شرکت تماس خواهد گرفت.
خانم پانیه-روناشه در ادامه همچنین اعطای امتیاز انحصاری و ویژه به این و یا آن کشور به دلایل مالی را غیر قابل پذیرش توصیف کرده است.
مالک شرکت سانوفی پس از این انتقادها ضمن تاکید بر اولویت بخشی به مشارکت مالی در تحقیقات توپ را در زمین اتحادیه اروپا انداخته و تاکید کرده که در صورت حمایت «موثر» اروپا دیگر ایالات متحده را برای توزیع واکسن احتمالی کرونا در اولویت قرار نخواهد داد.
اولیویه بوژیلو سپس در واکنش به سوالهای متعدد در خصوص فاصله زمانی توزیع واکسن میان ایالات متحده و اتحادیه اروپا ضمن طفره رفتن از دادن پاسخی صریح گفته است که دارو در نهایت در دسترس همه قرار خواهد گرفت.
وی برای توضیح در این خصوص یادآور میشود: «هدف آن است که واکسن در ایالات متحده، فرانسه و اروپا به یک شکل در دسترس باشد؛ این مسئله زمانی ممکن خواهد شد که اروپاییها (در مشارکت) همانند آمریکاییها سرعت عمل نشان دهند.»
آقای بوژیلو در ادامه ضمن تاکید بر این که دولت آمریکا خیلی زود و بسیار قوی از نظر مالی مشارکت خود را اعلام کرد، یادآور شد که ایالات متحده تاکنون صدها میلیون یورو برای پیشبرد این پروژه پرداخت کرده است.
مالک شرکت سانوفی در خصوص پیشرفت تحقیقات مرتبط با تولید واکسن نیز تصریح کرد که هدف اصلی ساخت واکسنی است که ظرف ۱۸ تا بیست و چهار ماه آینده قابل استفاده باشد. وی یادآور شد که این جدول زمانی بسیار فشرده و با اولویت دسترسی سریع همگانی تنظیم شده است زیرا در شرایط عادی به سرانجام رسیدن چنین پروژهای دهها سال زمان خواهد برد.
گفتنی است که در حالی حاضر بیش از یکصد پروژه تولید واکسن کووید ۱۹ در سراسر جهان مراحل تحقیق و تولید را میگذارند.