به گزارش مشرق، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا دریک کنفرانس خبری جمعه گفت به دولتش دستور داده روند حذف «امتیازات ویژه» هنگکنگ را آغاز کنند.
به نوشته رویترز، ترامپ این اظهارات را دریک کنفرانس خبری کاخ سفید مطرح کرد و مدعی شد چین به وعده خود برای حفظ خودمختاری هنگکنگ عمل نکرده است. او گفت اقدام چین علیه هنگکنگ برای مردم هنگکنگ، چین و دنیا تراژدی است.
بیشتر بخوانید:
تلاش ترامپ برای توجیه سخنانش درباره شلیک به معترضان
رئیسجمهور آمریکا گفت: «ما برای لغو امتیازات ویژه هنگکنگ اقدام خواهیم کرد.» وی همچنین اضافه کرد واشنگتن تحریمهایی را علیه افرادی که به باور او در نفی خودمختاری هنگکنگ نقش داشتهاند، اعمال خواهد کرد.»
سخنان ترامپ سه روز بعد از بیانیه «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا مطرح شده که اعلام کرد واشنگتن دیگر خودمختاری هنگکنگ از چین را به رسمیت نمیشناسد.
در متن اطلاعیه پامپئو به کنگره آمده است: «هفته گذشته، کنگره جمهوری خلق چین قصد خود را برای تحمیل یکجانبه و دلخواهانه یک قانون امنیت ملی به هنگکنگ اعلام کرد. تصمیم فاجعهبار پکن، تازهترین اقدام از مجموعه اقداماتی است که خودمختاری و آزادیهای هنگکنگ را به طرز اساسی تضعیف کرده و وعدههای خود چین به مردم هنگکنگ ذیل یک معاهده بینالمللی تنظیمشده در سازمان ملل را -یعنی 'بیانیه مشترک چین-انگلیس'- زیر سوال میبرد.»
پامپئو خاطرنشان کرده وزارت خارجه آمریکا به موجب قوانین مصوب این کشور ملزم است وضعیت استقلال هنگکنگ از چین را مورد ارزیابی قرار دهد.
او سپس ادعا کرده است: «اینجانب بعد از بررسی دقیق تحولات رخداده طی دوره گزارشدهی امروز به اطلاع کنگره رساندم که نمیتوان قوانین ایالات متحده آمریکا در قبال هنگکنگ را به همان شکلی که قبل از جولای ۱۹۹۷ اعمال میشدند به کار برد. هیچ انسان عاقلی امروزه با توجه به واقعیتهای میدانی نمیتواند اظهار کند که هنگکنگ خودمختاری زیادی از چین دارد.
دولت آمریکا سال گذشته در پی اقدامی مداخلهجویانه در امور داخلی چین و در راستای حمایت از معترضان هنگکنگی، لایحه «حقوق بشر و دموکراسی هنگکنگ» را به تصویب رساند.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا به تازگی نیز در اظهاراتی مداخلهجویانه، مطرح شدن لایحه ملی هنگکنگ از سوی چین را محکوم کرد. وی روز جمعه در بیانیهای نوشت: «ایالات متحده پیشنهاد یکجانبه و خصمانه برای تحمیل لایحه امنیت ملی بر هنگکنگ را محکوم میکند.»
سیاست «یک کشور، دو سیستم» یا سیاست «چین واحد» از سال ۱۹۷۹ تا به امروز موضع رسمی دولتهای جمهوریخواه و دموکرات بوده است و طبق آن واشنگتن هنگکنگ و همچنین تایوان را بخشی از سرزمین اصلی چین میداند هر چند آمریکا در عمل طی سالهای اخیر با اقداماتی از قبیل فروش تسلیحات پایبندی کامل به این سیاست نشان نداده است.