چرا کرونا در ایران زیاد شد؟ / سفر به شمال؛ فاجعه‌ای که می‌تواند به وقوع بپیوندد

5ed37fc973043_2020-05-31_14-28
نمودار ابتلا به کرونا در 11 فروردین به اوج خود رسید و بعد کاهش یافت. بعد از آن، در تاریخ 12 اردیبهشت به کمترین میزان خود رسید و حتی به زیر 1000 مورد ابتلا در روز هم دست یافت اما سپس مجددا رو به فزونی گذاشت.

به گزارش خبر فوری، در حالیکه کشور آرام آرام در حال بازگشت به شرایط عادی خود است، افزایش ابتلا به کرونا در ایران باعث نگرانی برخی شده است. نمودار زیر شرایط ابتلا و مرگ و میر روزانه کرونا در ایران را از ابتدای اسفند تا 10 خرداد به تصویر می‌کشد.

نمودار فوق به خوبی نشان می‌دهد که نمودار ابتلا در 11 فروردین به اوج خود رسید و بعد از آن رو به کاهش گذارد.

بعد از آن، در تاریخ 12 اردیبهشت به کمترین میزان خود رسید و حتی به زیر 1000 مورد ابتلا در روز هم دست یافت اما بعد از آن مجددا رو به فزونی گذاشت.

این افزایش ابتلا به حدی بود که در تاریخ 9 خرداد تعداد مبتلایان روزانه به بیش از 2800 نفر رسیدند  و روز بعد هم عدد 2282 را به ثبت رساند.

این در حالی است که روند شیوع کرونا در کشورهای دیگر کمی تفاوت دارد. ایتالیا کشوری بود که تقریبا همزمان با ما به دام کرونا افتاد. نمودار زیر تعداد مبتلایان روزانه و مرگ و میر حاصل از کووید 19 این کشور را نشان می‌دهد.

21 تا 25 مارس اوج شیوع کرونا در این کشور بوده است. بعد از این زمان، تعداد مبتلایان به آرامی کم شده و جهش دیگری رخ نداده است(بر خلاف ایران).

نمودار مرگ و میر کرونایی این کشور البته شباهت بیشتری به ایران دارد. هر دو کشور در بازه زمانی انتهای مارس و ابتدای آوریل بیشترین تعداد مرگ و میر را داشته و بعد از آن روند کاهشی پیدا کرده اند.

نمودار وضعیت ابتلای روزانه اسپانیا و آلمان نیز شرایط مشابهی را نشان می‌دهد. در هر دو این کشورها نمودار ابتلا یک جهش(در انتهای مارس) داشته و بعد از آن، روند کاهشی بوده است.

 چرا کرونا زیاد شد؟

اکنون پرسش این است" چرا کرونا در ایران مجددا رو به فزونی گذاشت؟"  بازگشت روند صعودی مبتلایان از روز 12 اردیبهشت کلید خورد. اگر قاعده مخفی بودن حدودا دو هفته ای ویروس را قبول داشته باشیم باید اعتراف کنیم که احتمالا صعودی شدن مجددا روند ابتلا به روزهای ابتدایی اردیبهشت باز می‌گردد.

در این روز بود که طبق اعلام دولت و ستاد کرونا، روند عادی سازی جریان رفت و آمد و اقتصاد کشور آغاز شده و بسیاری به سر کارشان بازگشتند. در همین رابطه می‌توان فرض کرد که علت شیوع مجدد کرونا عادی سازی زود هنگام کشور به دستور دولت بوده است.

با این حال، دولت و مسئولان بهداشتی کشور، این فرض را رد و انکار می‌کنند. آنها معتقدند که اصولا صعودی شدن نمودار کرونا  نه به معنی افزایش ابتلا بلکه به معنی افزایش روند شناسایی مبتلایان بوده است.  در همین رابطه، رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا گفت: علت این افزایش در آمار به دلیل تغییر تمرکز ما از بیماران بستری در بیمارستان به کل جامعه است.  

به جز این، شرایط پخش کرونا در استان‌ها نشان می‌دهد که شاید تئوری اول درست نباشد. اگر افزایش ابتلا به کرونا به علت تصمیم دولت مبنی بر بازگشت کشور به شرایط عادی و خروج از قرنطینه بود باید در شهرهایی مانند تهران (که اصولا از ابتدای اردیبهشت به شرایط عادی بازگشتند) تعداد مبتلایان افزایش می‌یافت.

اما شواهد نشان می‌دهد که مناطق زرد و قرمز ایران عموما شامل استان‌های مرزی می‌شود. طبق اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، وضعیت استان خوزستان، قرمز و استان های خراسان رضوی، آذربایجان های شرقی و غربی، لرستان، کردستان، کرمانشاه، هرمزگان و مازندران در وضعیت هشدار قرار دارند.

نمودار زیر نشان می‌دهد که وضعیت زرد و قرمز بیشتر در مناطق مرزی وجود داشته و استان‌های مرکزی کم خطرتر هستند.

 

سفر؛ خطری که جامعه را بیش از پیش تهدید می‌کند

اما پرسش این است که چرا در مناطقی مانند خوزستان و کرمانشاه ابتلا به کرونا افزایش داشته است؟  بسیاری علت این افزایش ابتلا را فزونی یافتن ترددهها و تجمعات می‌دانند. طبق گفته حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  برگزاری آیین عروسی و عزاداری و تجمعات چند نفره و گروهی در خوزستان عامل انتشار بیماری کرونا بوده است.

همین اتفاق باعث نگرانی برخی مسئولین شده است. تعطیلات انتهای هفته باعث شده بسیاری عزم شمال و به خصوص مازندران کنند. استان مازندران هم اکنون در وضعیت هشدار قرار دارد و افزایش مسافرت به این منطقه باعث جهش بیماری در این منطقه و مراکز دیگر به خصوص تهران می‌شود.

در همین رابطه، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت از هموطنان به‌ویژه تهرانی‌ها خواسته به استان‌های شمالی سفر نکنند. براساس آمار رسمی تا پایان روز جمعه دوم خردادماه جاری در مجموع در بیمارستان های تحت پوشش دو دانشگاه علوم پزشکی بابل و مازندران 337 بیمار با وضعیت حاد تنفسی و مبتلا به ویروس کرونا همچنان تحت درمان قرار دارند که حدود 15 درصد از مجموع بیماران کرونایی تحت درمان در 31  استان کشور را به خود اختصاص داده است.

برچسب ها:

اجتماعی