برترینها: روزهای گذشته و مرورش فقط یک امر خاطرهانگیز نیست. گاه محصولات فضای تکنولوژی روند زندگی مردم جهان را نه فقط در سطح، بلکه در عمق، تغییر میدهند، سونی یا «واکمن» یکی از آن بزنگاهها را ساخت و این مطلب که بخشهایی از آن را از «کالا سودا» برداشتیم در وصف همین ماجراست.
واکمن سونی و نوار کاست، سرگرمی نوستالژیک ظهرهای گرم تابستان بسیاری از بچههای دهه 60 و 70(خورشیدی) است که آن روزها سرگرمی تکنولوژیکی جز آتاری و یا در موارد محدودی ویدئوهای VHS نداشتند. اکنون 41سال از آن روزها گذشته و واکمن سونی 41 ساله شده است.
دلایل محبوبیت واکمن سونی چه بود؟
اول جولای 1979(همان سالی که در ایران انقلاب شد!) تاریخی بود که سونی اولین واکمن مدل TPS-L۲ را به عنوان Soundabout مشهور بود عرضه کرد و طولی نکشید که این واکمن به فروش مجدد رسید. این واکمن اصلی اولین دستگاه پخش قابل حمل نبود، اما اولین دستگاهی بود که عملیات ضبط کردن را انجام نمیداد. ضبط کنندههای کاستی قابل حمل اغلب توسط خبرنگاران استفاده میشود؛ اما این واکمن با سازگاری با هدفونهای سبک وزن جدید به طور خاص برای موسیقی طراحی شده بود و در نهایت توانست دنیا را تغییر دهد. پیش از این رادیوهای کوچک و قابل حمل ترانزیستوری به بازار آمده بودند، اما با عرضه واکمن بود که افراد امکان یافتند برای اولین بار محتوایی که دوست دارند به آن گوش دهند را خودشان انتخاب کنند.
مشخصات اولین واکمن سونی
طبق گفته نیویورک تایمز، اولین نسخه واکمن حدود یک پوند وزن(حدود 450 گرم) و حدود 200 دلار(به قیمت امروز، البته گران میشود!) قیمت داشت. این واکمن دارای دو جک هدفون و یک دکمه بود که دو نفری از طریق هدفون به یک موسیقی گوش میدادند، میتوانستند در حین گوش دادن به هدفون با یکدیگر صحبت کنند و یا با یک میکروفون آواز بخوانند.
تجربه اجتماعی با دیگران حین گوش کردن آهنگ
این اساسا آخرین باری بود که هر کسی نگران این بود که حین گوش دادن به موسیقی در هدفون، تجربه صحبت در دنیای خارج را از دست میدهد، میتوانید یک تجربه اجتماعی داشته باشد. بعدها و با گسترش استفاده از سی دی در سالهای 2000 میلادی، واکمنها به جای نوارکاست قادر به پخش سی دی و مشهور به CDMan بودند و میلیونها دستگاه از آنها در سراسر جهان به فروش رفت. اکنون 41 سال از ساخت این دستگاه میگذرد و کم کم به تاریخ پیوسته است.
واکمن این اجازه را داد که افراد در خلوت خود نیز موسیقی گوش کنند و موسیقی را به بخشی از زندگی شخصی خود تبدیل کنند. این یک اختراع تحولگرایانه است که به بخشی از فرهنگ ما تبدیل شده است، از آن دست اختراعات که در گسترش اگزیستانسیالیسم یا همان فردیتگرایی تاثیر زیادی داشت، اختراعاتِ سبک زندگی عوض کن!
منبع: kalasoda