فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران درباره ماجرای غرق شدن چند تبعه افغانستانی در رودخانه مرزی هریرود گفت: احساس میشود عملا قصدی برای بررسی مشترک ادله موجود و روشن شدن ابعاد حادثه وجود ندارد.
سردار حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در خصوص انتشار کلیپ های متعدد در فضای مجازی مبنی بر ادعای غرق شدن تعدادی از مهاجران کشور افغانستان در منطقه مرزی تایباد، گفت: انتشار این خبر طی روزهای گذشته در برخی از رسانه ها باعث تاسف و تاثر است و به سوژه ای برای طراحی عملیات گسترده رسانه ای و اختلاف افکنی میان دو ملت برادر و دوست ایران و افغانستان شده و با توجه به اهمیت موضوع و رابطه دیرینه دو کشور برابر پروتکلهای مرزی، دستور بررسی همه جانبه این حادثه توسط کارشناسان صادر شد.
وی ضمن اظهار همدردی با خانوادههای داغدار، گفت: برابر گزارشات واصله لازم دیدیم به منظور تنویر افکار عمومی و به ویژه آگاهی دقیق ملت مظلوم افغانستان به تبیین اهداف پشت پرده جنگ روانی دشمنان دو ملت بپردازیم.
عالی ترین مقام انتظامی کشور به روابط نیک و حسنه ایران و افغانستان اشاره و عنوان کرد: دنیا می داند طی 40 سال گذشته به دلیل تحمیل جنگ و ناامنی از سوی قدرت های فرامنطقهای و متحدان آنها به ویژه شرارت های آمریکای جنایتکار در منطقه، جمعیت زیادی از مردم این کشور برای کار و تأمین معاش خود به کشور های منطقه از جمله ایران اسلامی پناه آورده، مردم و مسؤولان جمهوری اسلامی ایران نیز نقش میزبانی را با همه مشکلات آن به خوبی ایفا کردند و در این مدت مجموعه امکانات معیشتی، زیستی، بهداشتی، درمانی و آموزشی کشور را مشابه شهروندان ایرانی در اختیار این عزیزان قرار دادند.
فرمانده ناجا گفت: حتی در حال حاضر که کشور جمهوری اسلامی ایران همانند سایر نقاط جهان در شرایط ویژه شیوع ویروس کرونا می باشد و از طرفی هم تحت تحریم ظالمانه قرار دارد باز هم این مردم ایران بودند که آغوش خود را به روی برادران و خواهران افغانستانی خود باز کردند و همانند شهروندان ایرانی به آنان خدمات ارائه می نمایند مسؤولان و برادران افغانستانی، خود نیز بر این امر واقف هستند که جمهوری اسلامی ایران هرچه در توان داشته به اتباع آن کشور خدمت کرده و سالیان سال است که شهروندان ایران و افغانستان به صورت مسالمت آمیز در کنار هم زندگی میکنند.
سردار اشتری در ادامه تاکید کرد: اولا، غرق شدن چند تبعه افغانستانی در رودخانه مشترک مرزی و در خاک کشور افغانستان ارتباطی با مرزبانی نداشته و در بررسی ها مشخص شد که قصوری از سوی مرزبانان ایران، صورت نگرفته است. ثانیا، انتظار می رود طرف مقابل در خصوص بررسی مشترک ادعاهای مطروحه تیم هایی اعزام کند که بتوانیم پاسخگوی دو ملت باشیم. ثالثا، شرایط جوی و بارندگی های پی در پی و افزایش حجم آب رودخانه در آن ایام و تاریکی شب می تواند عامل موثری بر این حادثه ادعایی باشد.
فرمانده ناجا خاطرنشان کرد: باتوجه به این مهم، افرادی که به صورت غیرمجاز وارد خاک ایران می شوند ضمن اخذ مشخصات، ثبت آثار و علائم بیومتریک نیز صورت می پذیرد بنابراین مسؤولان مربوطه در دولت افغانستان باید مشخصات افراد متوفی و آثار و علائم بیومتریک آنان را ارائه تا با سوابق موجود مطابقت داده شود که آیا این افراد وارد کشور جمهوری اسلامی ایران شده اند یا خیر؟ که تاکنون چنین اقدامی از سوی آنان صورت نگرفته است.
وی همچنین تصریح کرد: مهمترین سوال و ابهام در ارتباط با این حادثه، چرایی تخلیه پاسگاههای مرزی افغانستان طی سال های اخیر از سوی آن کشور است که مغایر با پروتکل های مرزی بوده و علی القاعده دو کشور می بایستی مسؤولیت های حقوقی و قانونی خود را در مناسبات مرزی بر عهده بگیرند.
عالی ترین مقام انتظامی کشور تاکید کرد: در سال گذشته بالغ بر 750 هزار نفر از اتباع غیرمجاز افغانستانی از طریق مرزهای رسمی به سوی این کشور بدرقه شده به علاوه هزاران نفر که قصد ورود غیرقانونی به خاک جمهوری اسلامی ایران را داشته اند با حفظ کرامت انسانی به کشور افغانستان بازگردانده شده اند.
فرمانده نیروی انتظامی با تأکید براینکه بیگانگان، دشمنان و معاندان با هدف تنش زایی در روابط دوستانه دو کشور و سناریوی کشته سازی، القاء خشونت و ... سعی در تیره سازی روابط دو ملت دارند، خاطرنشان کرد: انتظار داریم که کشور برادر و دوست و همسایه هم به قوانین و مقررات مرزی کشور ما احترام گذاشته و همانند مرزبانان ایران در برقراری امنیت و کنترل بیشتر مرزها اهتمام ویژه ای داشته باشند و از مسؤولان آن کشور می خواهیم به دور از تحریف و القائات منفی دشمنان و هیجانات رسانه ای با نگاهی به تاریخ روابط فی مابین زمینه بررسی مشترک این رخداد را در فضایی غیرسیاسی و کارشناسی فراهم کرده و اجازه ندهند دشمنان دو ملت ایران و افغانستان از این رخداد برای موج سواری و اختلاف افکنی سوء استفاده کنند.