نگاهی به ۵ جلسه محاکمه روح‌الله زم

به گزارش مشرق،  دوشنبه 22 مهرماه بود که سپاه پاسداران در بیانیه‌ای از گرفتار شدن «روح الله زم» ادمین کانال تلگرامی «آمدنیوز» در یک عملیات اطلاعاتی هوشمندانه توسط سازمان اطلاعات سپاه و دستگیری وی خبر داد.

بیشتر بخوانید:

فیلم/ ماجرای پاداش ۵۰۰ هزار دلاری برای حمله به سپاه!

جزئیات ارتباط هنگامه شهیدی با روح الله زم

پس از دستگیری «روح الله زم» خبرهایی مبنی بر دستگیری افراد دیگر در داخل کشور نیز منتشر شد؛ خبرهایی که با واکنش سخنگوی دستگاه قضا مواجه شد؛ اسماعیلی «دستگیری افرادی در داخل کشور مبنی بر ارتباط با زم» را تکذیب کرد و افزود: در این پرونده هیچکس در دولت، قوه قضاییه و نیروهای مسلح بازداشت نشده است.

زم به روایت دادستان

اولین جلسه دادگاه روح‌الله زم 21 بهمن 1398 برگزار شد؛ براساس آنچه در ابتدای این جلسه عنوان شد؛ روح‌الله زم متولد پنجم مرداد ماه سال 57 است؛ او که در ری متولد شده هم اکنون متاهل و دارای دو فرزند است؛ مدرک او فوق دیپلم و یک سابقه کیفری هم دارد.

تایید سلامت روحی زم توسط قوه قضائیه

نماینده دادستان در این جلسه ضمن معرفی دبیر دریابیگی به عنوان وکیل او، ضمن تایید سلامت جسمی و روحی زم، اتهام او را «افساد فی الارض» عنوان کرد. همچنین دوره ارتکاب جرائم او در بازه زمانی سال 95 تا زمان دستگیری یعنی مهرماه 98 عنوان شد.

اولین فعالیت اقتصادی زم در ایران

نماینده دادستان در این جلسه در توضیحاتی در مورد زندگی زم گفت: «در دوران تحصیل خود به دلیل بی‌انضباطی مجبور به ترک دبیرستان و انتقال به یک دبیرستان دیگر شد و همزمان به فعالیت‌های پژوهشی، فیلمبرداری و تدوین مبادرت می‌کرد. در ادامه شرکت آوای نوین سبز را برای فعالیت تبلیغاتی راه اندازی کرد تا علاوه بر فعالیت‌های تبلیغاتی بتواند از بانک‌ها نیز تسهیلات بگیرد و در راه‌اندازی بنیاد فرهنگ و هنر ایرانیان به پدر خود یاری می‌رساند. در اغتشاشات سال 88 متهم بازداشت شد و در سال 90 ایران را به مقصد مالزی ترک کرد و با همسر فعلی خود ازدواج کرد. پس از یکسال به ترکیه رفت و مبادرت به اخذ ویزای فرانسه کرد.»

جلسه اول دادگاه روح الله زم بیش از سه ساعت و در قالب دو نوبت به طول انجامید، در این جلسه تنها جزییات کیفرخواست او قرائت شد.

لیست بلند شکات خصوصی زم

دومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات روح الله زم یکشنبه 27 بهمن 98 برگزار شد. در ابتدای این جلسه نهاد ریاست جمهوری به عنوان یکی از شکات پرونده اعلام شد و علت این شکایت هم انتشار نامه‌ای جعلی به تاریخ 9 اسفند 96، در کانال آمد نیوز ناظر بر موافقت ریاست جمهوری با حضور بانوان در ورزشگاه آزادی عنوان شد.

بعد از آن شکایت بانک تجارت به خاطر انتشار اسناد محرمانه این بانک در کانال آمدنیوز در تاریخ 28 دی 95 از زم مطرح شد.

شاکی بعدی یک جانباز مدافع حرم بود؛ حمید شیرمحمدی از جانبازان مدافع حرم عنوان می‌کند که روح‌الله زم با نشر اکاذیب و درج اطلاعات خانوادگی من در کانال آمد نیوز و صدای مردم باعث شد تا اراذل و اوباش خودرو او را تخریب کنند.

بعد از اعلام شکایت حمید شیرمحمدی، قاضی صلواتی رئیس دادگاه از ارسال تعداد دیگری لایحه شکایت از زم خبر داد و تعدادی از آن‌ها را به صورت تیتروار اینگونه عنوان کرد: کمیته جستجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح، مرکز حفاظت اطلاعات قوه‌قضائیه، عباس جعفری دولت آبادی دادستان پیشین تهران، کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، غلامرضا کاتب نماینده مجلس، حسن یوسفی مطلوب و بهاره صادقی وتعداد دیگری از شکات اشاره کرد.

ان‌قلت زم برای پاسخگویی به اتهامات

سپس قاضی از متهم خواست برای دفاع در جایگاه حاضر شود؛ روح الله زم پس از قرار گرفتن در جایگاه متهم، اعلام کرد که نمی‌تواند برای این تعداد اتهاماتی که ذکر شد یک جا دفاع کند؛ او از قاضی صلواتی خواست تا اتهامات را یک به یک ذکر کند تا او دفاع کند؛ درخواستی که اینگونه پاسخ داده شد: «در جلسه قبل که کیفرخواست قرائت شد فرصت کافی برای استماع بوده، علاوه بر این چند جلسه نیز با وکیل برگزار کرده است.» با این حال صلواتی به او می‌گوید در مورد اتهام افساد فی الارض توضیح دهد که زم می‌گوید این اتهام را قبول ندارد.

زم چگونه از کشور خارج شد؟

زم در مورد نحوه خروج خود از کشور نیز می‌افزاید: سال 90 به همراه پدرم و خانواده قصد سفر حج را داشتیم، اما من به حج نرفتم و دو روز پس از سفر حج خانواده ام عازم مالزی شدم و تا یک روز بعد از آنکه به مالزی برسم، خانواده ام از من خبری نداشت.

روح الله زم از مالزی تا فرانسه

او در مورد دوره حضور در مالزی و سپس حضور در ترکیه و فرانسه می‌گوید: در مالزی مشغول تور لیدری بودم و یک ماشین خریده بودم و امور گردشگری مرتبط با توریست‌های ایرانی را انجام می‌دادم، سال 91 بود که از مالزی به ترکیه رفتم و سه ماه در آنجا بودم سپس از طریق یکی از دوستانم که در سال 88 با او آشنا شده بودم به سفارت فرانسه در ترکیه مراجعه کردم و در آنجا با سفیر فرانسه صحبت کردم. از آن‌ها درخواست ویزا کردم که آن‌ها به من ویزای فرانسه را دادند. تقریبا شهریور 91 بود که وارد فرانسه شدم؛ من در مالزی ازدواج کرده بودم لذا با دختر و همسرم به فرانسه رفتیم.

او در مورد حضورش در فرانسه نیز اضافه می‌کند: پس از مکالمه روحانی و مکرون از پلیس فرانسه با من تماس گرفتند و گفتند که در خطر ترور هستی و شش یا هفت جلسه طول کشید تا من را بشناسند و حدود چهار یا پنج ماه این رفت و آمدها ادامه داشت و ایمیل دادند که گزارشات را در خصوص اخبار خودت ارسال کن. گزارشات را ارسال کردم. حفاظت نامحسوس گذاشتند تا اینکه آدرس خانه، تلفن، کارت‌های بانکی و مشخصاتم در سایت‌های داخلی منتشر شد. پس از آن آدرس را به پلیس دادم و 24 ساعت بعد خانه من را عوض کردند و تیم حفاظت سنگینی قرار دادند و هر دو ماه یکبار با من قرار می‌گذاشتند. تعیین وضعیت حفاظت می‌کردند و به من گفتند که بعد از مکرون سنگین‌ترین تیم حفاظت برای تو است. درباره شرایط ایران با من مشورت می‌کردند و در خصوص تحلیل وضعیت صحبت می‌کردیم.

قاضی صلواتی در بخشی از این جلسه دادگاه از زم می‌خواهد در مورد «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» دهد؛ زم متخاصم بودن دولت آمریکا را رد می‌کند و می‌گوید آمریکا دولت متخاصم نیست و اسرائیل متخاصم است.

از لحاظ حقوق بین الملل عمومی "دولت متخاصم" یعنی کشوری که روابط با آن وارد حالت جنگی شده است. در این حالت، تقریبا کلیۀ روابط دو کشور از وضعیت حقوق زمان صلح خارج شده و وارد محدوده حقوق دوره جنگ می‌شود.

صلواتی در واکنش به این اظهارنظر زم می‌گوید: «به دستور ترامپ سردار عزیز ما را دولت تروریست و متخاصم آمریکا به شهادت رساند مگر در کنگره بودجه علیه نظام تصویب نمی‌کنند؟»

نامه پدر زم به رهبر انقلاب و دستور ایشان

در ادامه جلسه دوم دادگاه، صلواتی از نامه‌ای رونمایی می‌کند که زمان بازداشت برادر ناتنی زم نگارش شده بود؛ او می‌گوید زمان بازداشت برادر زم، محمد علی زم پدر او به رهبر انقلاب نامه می‌نویسد و ایشان هم دستور آزادی برادر زم را صادر می‌کند؛ نکته‌ای که با تعجب زم مواجه می‌شود و او می‌گوید که خانواده در مورد این نامه صحبتی با من نکرده اند.

پاسخ زم به یک شکایت

قاضی صلواتی در بخش پایانی این جلسه از دادگاه به متهم می‌گوید اگر در رابطه با شکایت شکات مطلبی داری عنوان کن و زم در خصوص نامه منتسب به رئیس جمهور به وزیر ورزش در خصوص مجوز ورود زنان به ورزشگاه‌ها که در کانال آمدنیوز منتشر شده بود گفت «این نامه با امضای واعظی بود، نامه را ما تهیه نکرده بودیم بلکه برای ما ارسال شده بود.»

روح‌الله زم ,

دو دستور قاضی صلواتی در مورد زم

پس از این سخنان زم، رئیس دادگاه ضمن توصیه به زم برای مطالعه عناوین اتهامات 17 گانه، دستور می‌دهد ترتیب ملاقات‌ها به قدر کافی زم با وکیلش داده شود، همچنین صلواتی دستور می‌دهد تا کتاب قانون را برای نوشتن دفاعیه در اختیار او قرار دهند.

جلسه سوم رسیدگی به پرونده روح‌الله زم نیز 5 اسفند برگزار شد؛ زم در ابتدای این جلسه از نامه یکی از افراد نامدار جریان اصلاحات پرده‌برداری می‌کند و می‌افزاید: یکی از عناوین اتهامی من افساد فی الارض است که آن را رد می‌کنم یکی از افراد نامدار اصلاحات طی پیامی به آمد نیوز نوشت که شما در خارج از کشور هستید یا داخل؟ که گفتیم در خارج و آن شخص تعجب کرد که مواضع ما همچون رسانه‌های داخل کشور است. آمدنیوز نقش غیر قابل انکاری در انتخابات 96 داشت.

ارتباط ادمین آمدنیوز با نزدیکان یکی از وزرای دولت؟

او همچنین در مورد ارتباط یکی از دست اندرکاران آمدنیوز با نزدیکان یکی از ورزای دولت ادعایی را مطرح می‌کند و می‌افزاید: از اواسط سال 96 به دلیل خستگی ناشی از کار مسئولیت آمد نیوز را به سام سرابی واگذار کردم. در سال 96 بسیاری از آمدنیوز درخواست کردند که خط خود را مشخص کند. در این برهه که مسئولیت آمدنیوز با سام سرابی بود اشتباهات فاحشی از جمله انتشار مطلب درباره کوکتل مولوتوف بوجود آمد. در اواسط سال 97، به دلیل اشتباهات سرابی و ارتباط وی با نزدیکان یکی از وزرای دولت از او خواستم که استعفا کند. پس از آن کنترل آمدنیوز را به دست گرفتم.

لاف زدم!

او در مورد کلیپی که در آن خود را «لیدر اغتشاشات96» می‌داند نیز می‌افزاید: این حرف‌ها دوستانه بوده و لاف هم زده شده است. در 96 حضور داشته ام، اما نقش موثری نداشته ام.

هرچند رفتارها خوب بود اما همه اظهاراتم در بازپرسی را قبول ندارم!

چهارمین جلسه رسیدگی به اتهامات روح الله زم نیز در تاریخ 15 اردی بهشت 99 برگزار شد.

با توجه به اینکه تمام جلسات بازپرسی روح الله زم فیلمبرداری شده، نماینده دادستان از او می‌پرسد که آیا اظهاراتش در آن جلسات را قبول دارد یا خیر؛ زم در پاسخ به این سوال می‌گوید: بعضی از موارد را قبول دارم بعضی‌ها را نه. رفتار بازپرس شرعی، قانونی و انسانی بود، اما برخی موارد را الان که مرور می‌کنم قبول ندارم. با بهترین روش رفتار می‌کردند و هرجا که خود می‌خوابیدند من نیز انجا می‌خوابیدم، همان غذایی که خودشان می‌خوردند به من می‌دادند.

جلسه پنجم و عشق و عاشقی روح الله و رونمایی از یک متهم دیگر!

در پنجمین جلسه محاکمه روح الله زم که در 13 خرداد برگزار شد از متهم دیگری نیز رونمایی شد؛ توانا محمدی، متولد 2 تیر 74 و مدیر فنی آمدنیوز؛ محمدی می‌گوید: به دستور روح الله زم قرار بود برای زدن یک پایگاه سپاه به صورت پایلوت 500 هزار دلار و پس از آن برای بقیه جاها 2 میلیون دلار دریافت کنم. روح الله زم به من اعتماد کامل داشت و حتی عکس پاسپورت و گواهینامه خود را برای من ارسال می‌کرد. به حساب مالی روح الله دسترسی داشتم و آدرس پستی، قبض آب و برق و گاز را نیز داشتم. من به عنوان ادمین حفاظتی کنترل اینستاگرام آمدنیوز را داشتم و در صفحه شخصی او (زم) بودم و به من اعتماد کامل داشت. چندین بار از طریق او پیشنهاد خارج شدن از ایران مطرح شد که تحت حمایت او قرار گیرم، اما قبول نکردم. زم از من خواست برای او پاسپورت آمریکایی درست کنم و همچنین صفحه امیر عباس فخرآور و چندتن دیگر را هک کنم.

زم در مورد اظهارات محمدی می‌گوید: به این فرد اعتماد کامل نداشتم و با او در تماس بودم، وقتی صفحه اول آمدنیوز در اینستاگرام با 300 هزار عضو هک شد، او با ادمین تماس گرفت و گفت می‌توانم صفحه را برگردانم. از او پرسیدم که هستی؟ گفت: کرد هستم با جوانمردی موضوع را چک کردم، جوانمردی گفت قابل اعتماد است و با من کار می‌کند. من هم پسورد و رمز صفحه را به توانا دادم، در سال 95 یا اوایل 96 بود که با توانا ارتباط داشتم این ارتباط ادامه داشت تا این که یک روز گفت من با یک جن ازدواج کردم، بعد عاشق دختر دیگری شدم و آن جن من را بیچاره کرد. با او چت می‌کردم و این چیزها را می‌گفت. توانا صفحه‌ای را در اینستاگرام که سابقه آن برای یک دختر جنجالی بود که به همه فحاشی می‌کرد برای ما بالا آورد. یک سال بعد متوجه شدیم که صفحه آمدنیوز صفحه فلان دختر بوده است. فلش بک که زدیم دیدیم توانا این صفحه را به ما داده است.

روح‌الله زم ,

زم داستان عشق و عاشقی اش را تکذیب نکرد

در این جلسه روایتی از عشق و عاشقی زم نیز مطرح شد؛ هنگامه شهیدی در اظهاراتی که توسط نماینده دادستان قرائت شد در مورد زم گفته: «با زم از خرداد سال 95 ارتباط داشتم و به من علاقه پیدا کرد و از من خواستگاری کرد. او از من خواست از کشور خارج شوم و این موضوع مربوط به زمانی بود که هدایت آقایی از من جدا شده بود. روح الله مرا در جریان خیلی از چیزها قرار می‌داد و بعد از فوت تاجیک تنها شده بود و به من اعتماد داشت. من اگر می‌خواستم می‌توانستم روح الله زم را در چنگ خود بگیرم. او به من اعتماد دارد و هر خبری را که بگویم کار می‌کند. فرانسه به او اسلحه داد، من روح الله را 9 ماه بالا و پایین کردم، خبرهایی که در آمدنیوز منتشر می‌شد را من ویرایش می‌کرد.»

 زم در مورد بحث عشق و عاشقی و خواستگاری از هنگامه شهیدی سکوت می‌کند، اما در مورد ویرایش اخبار اینگونه واکنش نشان می‌دهد: «من به او می‌گفتم تو چه جور روزنامه نگاری هستی که این طور خبر می‌نویسی. مطالبی که او می‌فرستاد را خودم ویرایش می‌کردم و این طور نبود که او ویرایش کند.»

او همچنین می‌گوید «در بازداشت سوم با هم دعوا کردیم، سه چهار ماه قبل از بازداشت (مهرماه) ارتباط من با او قطع شد.»

پنجمین جلسه دادگاه نیز به پایان رسید و براساس آنچه صلواتی اعلام کرد: در جلسه بعدی، دفاعیات وکیل و «آخرین دفاع» از متهم اخذ خواهد شد.

برچسب ها:

سیاسی