کمبود انسولین و داروهای پایینآورنده قندخون؛ موضوعی که واکنش وزارت بهداشت و انجمن دیابت ایران را به دنبال داشت و اعلام شد هیچگونه کمبودی در تامین انسولین ایرانی وجود نداشته و تنها با کمبود انسولین وارداتی روبرو بودیم.
کمبود انسولین و داروهای پایینآورنده قندخون؛ از جمله مباحث دارویی بود که طی چند روز گذشته مطرح شد؛ موضوعی که واکنش وزارت بهداشت و انجمن دیابت ایران را به دنبال داشت و اعلام شد هیچگونه کمبودی در تامین انسولین ایرانی وجود نداشته و تنها در مواردی با کمبود انسولین وارداتی روبرو بودیم که این مشکل نیز طی روزهای آتی برطرف خواهد شد.
دکتر اسدالله رجب _ رییس هیات مدیره انجمن دیابت ایران با اشاره به اینکه حدود ۸ میلیون مبتلا به دیابت در ایران زندگی میکنند، گفت: یعنی جمعیت بزرگی از کشور به دیابت مبتلا هستند. حال در نظر بگیرید اگر قرار باشد خبری مبنی بر کمبود داروی مخصوص این افراد پخش شود چه نگرانی و استرسی در این افراد به وجود میآید و تا چه میزان هجوم به داروخانهها برای خرید دارو افزایش مییابد.
وی با تاکید بر اینکه فعلا در حال حاضر در داروهای پایین آورنده قندخون تولید داخل چه به شکل تزریقی و چه به شکل خوراکی کمبودی نداریم، ادامه داد: اما برخی از برندها و داروها ممکن است مشکلی وجود داشته باشد که دلیل آن هم به وجود تحریمها بازمیگردد. در ماههای قبل از طریق انجمنهای مردم نهاد نامهای برای سازمان ملل فرستادیم و بیان کردیم تحریمها چه مشکلات عظیمی برای بیماران ما ایجاد میکند.
وی افزود: حالا که بر اثر تحریمهای ناجوانمردانه مشکلاتی در تامین داروی خارجی وجود دارد، میتوانیم از نمونه ایرانی آن استفاده کنیم.
رجب ادامه داد: انسولین در دو قالب انسانی و آنالوگ مورد استفاده بیماران قرار میگیرد که در ایران تنها انسولین انسانی تولید میشود. چرایی اینکه اخیرا روند استفاده از انسولین آنالوگ در کشور ما افزایش یافته است را نمیدانم اما، انسولینهای تولید شده در داخل کشور که انسانی است، تایید شده است.
رییس هیات مدیره انجمن دیابت ایران با تاکید بر حمایت از تولیدات داخلی، اظهار کرد: استفاده از داروهای خارجی هیچ اجباری ندارد و بیمار میتواند از تولیدات داخلی استفاده کند. پزشک باید پیش از هرچیزی به موضوع اقتصادی دارویی که تجویز میکند هم فکر کند؛ اگر میتوانیم دارویی را با هزینه کمتر و با همان کیفیت قابل قبول برای بیمار تجویز کنیم، نباید کوتاهی کنیم. در تمام دنیا برای درمان بیماران به دو اصل کیفیت و هزینه درمان فکر میکنند. انسولین داخلی با یک چهارم هزینه انسولین خارجی تهیه میشود پس اگر تفاوتی میان آن با نمونه خارجی نیست، بهتر است انسولین داخلی تجویز شود. اما باید دست پزشک برای تجویز دارو باز باشد تا اگر نمونه داخلی انسولین برای برخی بیماران مناسب عمل نکرد، او بتواند اقدام به تجویز انسولین خارجی کند.
به گزارش ایسنا، دکتر کیانوش جهانپور_ سخنگوی وزارت بهداشت نیز درباره دارو برای بیماران دیابتی گفت: فقط یک یا دو نوع از انواع انسولین در بازار محدودیتهایی داشت که به دلیل تاخیر در تامین ارز، ثبت سفارش و باتوجه به مشکلاتی که در حمل و نقل بین المللی هست، تاخیر چند روزهای در ورود این محصول وارداتی وجود داشت که نهایتا در روزهای گذشته این واردات انجام شد و با اتمام مسائل ترخیص و برچسب گذاری آن وارد شبکه توزیع شده و روزهای آتی هموطنان مصرف کننده این اقلام مشکلی نخواهند داشت.
جهانپور افزود: سایر اقلام انسولین تولید داخل و انسولین قلمی نیز با توجه به اینکه در کشور توسعه تولید انسولین را داشتیم و حتی انسولین قلمی تولید داخل نیز به زودی وارد بازار خواهد شد، در هفتهها و روزهای آتی جای نگرانی درباره این موضوع وجود ندارد. البته، توصیه و تمنایی که از برخی مصرف کنندگان انسولین داریم این است که هیچ نگرانی از تامین آن نداشته باشند و اگر جایی به آن دسترسی پیدا کردند، اقدام به ذخیره زیاد آن نکنند، زیرا ممکن است با این کار محدودیتی در دسترسی به انسولین در سایر هموطنان خود ایجاد کنند. با توجه به تولید انسولین بویژه انسولین قلمی در کشور، ممکن است در ماههای آتی تولیداتی مازاد بر نیاز داخل هم داشته باشیم و نگرانی از این بابت نیست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این که برای تامین داروی بیماران خاص مشکلی در کشور وجود ندارد، گفت: فکر میکنم اگر هم احیانا در جایی مشکل خاصی بوده است بیشتر متوجه داروی "اینترفرونبتا" بوده است که ممکن است در برخی استانها و شهرستانها همزمان به عنوان درمان کمکی برای درمان بیمارن کووید۱۹ استفاده میشد و ممکن است در جابه جایی و تمدید آن در برخی ایام مشکل وجود داشته باشد اما، با توجه به تولید کننده داخلی این محصولات نباید مشکلی وجود داشته باشد. در سایر اقلام دارویی در بیماران MS مشکل و دغدغهای نداریم.