خودکشیِ «مینا» واقعی است؟

به گزارش مشرق، اواخر زمستان ۸۷ زمزمه‌های سیاسی در کشور بالا گرفت. خردادماه سال آینده دهمین انتخابات ریاست جمهوری در ایران برگزار می‌شد و هفتمین رئیس جمهور ایران رئیس قوه مجریه کشور می‌شد. انتخابات ۸۸ یکی از اتفاقات مهم سپهر سیاسی ایران در سال‌های از انقلاب بود.

این رخداد مهم نخست از آن جهت مهم بود که بالاترین میزان مشارکت سیاسی را داشت و اتفاقات بعد از آن بر گرمای آن افزود. اتهام تقلب، تظاهرات، آشوب‌های خیابانی و صدها ماجرای ریز و درشت دیگر، فتنه بزرگی را به پا کرد. فتنه‌ای که خون به پا کرد و بسیاری ناجوانمردانه جان خود را از دست دادند.

گمشده در غبار نگاهی دانشجویی به این ماجرا دارد. ماجرا از یک خودکشی شروع می‌شود و بعد فلاش‌بکی طولانی، ماجرای اتفاقات را برای ما روایت می‌کند. ماجرای قتل، علاوه بر رنگ و بوی سیاسی، تم جنایی آن را نیز پررنگ می‌کند. ریحانه، قهرمان داستان و دخترعموی مینا که خودکشی کرده است با استفاده از دفتر خاطرات خودش و او، سعی می‌کند جواب سؤالش را پیدا کند. خودکشیِ مینا، واقعیت دارد یا چیز دیگری در پشت آن پنهان شده است؟

ماجرای این دخترعمو در واقع به پس‌زمینه‌های اجتماعی فتنه ۸۸ خصوصاً در میان قشر دانشجو می‌پردازد. تمرکز نویسنده بر فضای دانشگاهی، تصویری ملموس را خلق کرده است تا به صورت دقیق‌تری به کنکاش در آن ماجراها بپردازیم.

گمشده در غبار، داستانِ انتخاب است. سطحی‌ترین لایه آن، همان ماجرای انتخاب رئیس جمهور است اما لایه عمیق‌تر آن انتخابی است که دو شخصیت مهم داستان می‌کنند. ریحانه پیش از این تغییر کرده است. تصمیمش را گرفته و به راهی که انتخاب کرده معرفت پیدا کرده، حالا آمده معرفتش را محک بزند تا به ایمان برسد. داستان انتخاب مینا جنس متفاوت‌تری دارد. اینجاست که متوجه می‌شویم فرد به خودی خود، تصمیم گیرنده واقعی هست اما نباید اثر دیگران را دست کم گرفت. اگر رفتار پدر مینا، همچون پدر ریحانه بود یا کسی چون زهرا در زندگی مینا وجود داشت آیا او باز هم همان مسیر را می‌رفت؟

گمشده در غبار، جدای از غم از دست دادن عزیزان، تلنگری است بر انتخاب‌های ما در زندگی‌مان.

این کتاب را انتشارتا کتابستان معرفت منتشر کرده است.

برچسب ها:

سیاسی