خبرگزاری مهر، گروه استانها: اسفند ماه سال گذشته بود که ویروسی به نام کرونا به کشور پا نهاد و کمتر از یک ماه آمار نگران کنندهای از این بیماری اعلام شد.
نفوذ کرونا به بستر خانوادهها، رفت آمدهای خانوادگی را کاهش داد و بسیاری از افراد را خانه نشین کرد، چراغ سینما و مکانهای گردشگری خاموش شد و بازار هم به سکوتی سرد و سنگین گرفتار شد.
گذشته از تعطیل شدن واحدهای تولیدی پرخطر و بیکار شدن بخش زیادی کارگران، بسته شدن مساجد و حرم اهل بیت داغی بر دل شهروندان گذاشت اما به امید فرا رسیدن فردایی روشن، تاریکی و ظلمت پیش رویشان را متحمل شدند.
یادمان نمیرود که مسئولان و گروههای مردمی برای ضدعفونی اماکن و معابر برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا به صورت شبانه قدم در میدان گذاشته و از کمترین تلاش دریغ نکردند تا آمار مبتلایان به کرونا تک رقمی شد.
سرکشی کرونا به مجالس عروسی
متأسفانه با کاهش آمار مبتلایان، موج بی توجهی مردم و مسئولان نسبت به کرونا اوج گرفت و خیلی زود تلاش جهادگران برای جنگ با کرونا به باد فراموشی سپرده شد. رفت و آمدهای مردمی به حالت عادی برگشت و طرح فاصله گذاری اجتماعی در نگاه جامعه بی رنگ شد.
تالارها، رستورانها، مراکز خرید و مراکز اقامتی بازگشایی شده و بازار هم رنگ و بویی دیگر گرفته است. متأسفانه بعد از این همه تلاش، گروه گروه از مردم در مجالس عروسی حضور مییابند و با برگزاری رسم و رسومات گذشته بدون هیچ پروایی سلامت خود و دیگران را به خطر میاندازند.
اما باید یافت که ریشه این بی توجهیها کجاست؟ آیا به راستی کرونا برای مردم عادی شده یا توجه و سختگیری مسئولان کم رنگ شده؟ آیا تصور مردم از خطرناک بودن کرونا تغییر تصویر داده و یا سلامت شأن دیگر اهمیتی ندارد؟
باورهای نادرست مردمی
«من که سالم هستم پس بیا احوال پرسی کنیم… کرونا دیگر عادی شده… اجل مان بخواهد بیاید با کرونا یا بدون کرونا میمیریم … حتماً دارویی پیدا شده وگرنه همه چیز آزاد نمی شد… ای بابا کرونا دیگه رفته» اینها تنها بخشی از باورهای غلطی است که امروز از زبان مردم و کسبه شنیده میشود و با این گفتههای پوچ به خود دلگرمی میدهند. شاید میدانند که رفتار و گفتارشان اشتباه است اما به راستی چه میشود که اینگونه خودشان را به کرونا تسلیم میکنند.
شاید هنوز سختی درمان کرونا و پیامدهای فعالیت این ویروس را درک نکردهاند. شاید هم کوتاهی از جانب مسئولان باشد چراکه بعد از این همه تلاش شبانه روزی و قربانی شدن هزاران نفر به دلیل کرونا، باز هم با تصمیمی پر خطر اماکن عمومی به ویژه تالارها را بازگشایی کردهاند.
هنوز هم دیر نیست و میتوان راه را بر فاجعهای بزرگتر ناهموار کرد. هنوز هم طرحهای اورژانسی مسئولان میتواند شاخهای این ویروس را بشکند و باری دیگر جامعه را به آرامش فرا خواند مشروط به اینکه مردم هم همچون گذشته پای کار بیایند در غیر این صورت باید در انتظار موج دیگری از فعالیت کرونا باشیم.
کاهش خرید ماسک و ضد عفونی
فروشنده یکی از داروخانههای استان در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در روزهای آغاز شیوع کرونا موج عظیمی از مراجعات برای خرید مواد بهداشتی داشتیم.
وی که نمیخواهد نامی از او برده شود ادامه داد: اگرچه تولید ماسک و ضدعفونی به اشباع رسیده اما در برخی روزها حتی یک متقاضی خرید ماسک نداریم این در حالی بوده که بسیاری از مراجعه کنندگان برای خرید دارو بدون ماسک و دستکش هستند.
وی خواستار رعایت مسائل بهداشتی از سوی مردم شد و بیان کرد: کرونا هنوز با همان قدرت اولیه وجود دارد و اگر همکاری مردم نباشد، در برابر این ویروس شکست خواهیم خورد.
این داروخانه دار با تاکید بر اینکه مردم باید همچون گذشته ملزومات بهداشتی را رعایت کنند، گفت: در حال حاضر عدهای محدود شرایط بهداشتی را رعایت میکنند این در حالی است که مبارزه با کرونا نیازمند همکاری تمام مردم و مسئولان است.
شلوغی بازار در جوار کرونا
یک فروشنده لباس هم در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در شرایط پر خطر ویروس کرونا، مردم بایدها و نبایدها را رعایت نمیکنند.
رضا یعقوبی با بیان اینکه مردم به راحتی خرید میکنند و روزانه مراجعه کنندگان زیادی داریم، گفت: متأسفانه علی رغم تأکیدات و توصیههایی که بر درب مغازه نصب شده، بسیاری از افراد ماسک و دستکش ندارند.
وی بیان کرد: مردم کرونا را برای بقیه میدانند و نمیخواهند به این باور برسند که این بیماری شاید گریبان گیر خودشان هم شود.
یعقوبی با اشاره به فعالیت دوباره اماکن عمومی و پر خطر تاکید کرد: مسئولان باید باری دیگر برای این اماکن چاره اندیشی کنند و راه را برای اتفاقی بزرگتر ببندند.
وی با بیان اینکه مردم خودشان باید به فکر سلامتی شأن باشند، افزود: اگر تنها یک نفر در خانوادهای به کرونا گرفتار شود، دیگر اعضا هم در امان نمیمانند.
مجالس عروسی تعطیل شود
یکی از شهروندان در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه متأسفانه فعالیت دوباره تالارها باعث رفتارهای بدی از سوی مردم شده است، گفت: مجالس عروسی بدون رعایت مسائل بهداشتی برگزار میشود.
احمد موسوی ادامه داد: ما مجالس عزا، مساجد و اماکن مقدسه را تعطیل نکردیم که امروز مجالس عروسی با بدترین شرایط بهداشتی برگزار شود پس مسئولان باید توجه کنند.
وی با بیان اینکه مسئولان باید نظارت بیشتری بر اصناف و مشاغل داشته باشند، افزود: بدون شک شروع دوباره این ویروس در فصل سرما که با سرماخوردگی و آنفولانزا همراه است، بسیار خطرناک خواهد بود.
موسوی بیان کرد: متأسفانه شاهد هستیم که مراسمهایی مانند عروسی و یا عقدکنان در خانهها برگزار میشود ولی مسئولان هیچ اقدامی انجام نمیدهند.
نظارتها تشدید میشود
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در گفت و گو با خبرنگار مهر از افزایش روند مثبت شناسایی کرونا طی چند روز گذشته خبر داد و گفت: متأسفانه حساسیت مردم نسبت به این ویروس کم رنگ شده است.
محمد دهقانی فیروز آبادی خواستار رعایت هر چه بیشتر مسائل بهداشتی شد و افزود: آمارها نشان دهنده این است که کرونا برای مردم به امری عادی تبدیل شده است.
وی بیان کرد: علی رغم تاکید مسئولان، فاصله یک متری رعایت نمیشود و مسافرتها و شب نشینیهای خانوادگی نسبت به گذشته رشد یافته است.
وی با اشاره به فعالیت دوباره تالارها و مشاغل بیان کرد: تالارها اجازه برگزاری مراسم ندارند و تنها برای سرو غذا میتوانند پذیرش داشته باشند.
دهقانی با تاکید بر اینکه تالارها باید با ۵۰ درصد ظرفیت سرو غذا داشته باشند، افزود: با همکاری نیروی انتظامی و کارشناسان بهداشت و محیط نظارتها بر اصناف، تالارها و مشاغل تشدید میشود.
وی با بیان اینکه برخی از رشتههای ورزشی که در فضای باز هستند، اجازه فعالیت دارند، گفت: همچنین سینماها با رعایت پروتکلهای بهداشتی بازگشایی میشوند.
مردم همکاری کنند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه تالارها و اماکنی که مجوز فعالیت گرفتهاند در صورت عدم رعایت مسائل بهداشتی پلمب میشوند، افزود: همچنین مکانهای پلمب شده به اطلاع عموم مردم میرسد.
دهقانی ادامه داد: تاکنون اقدامات زیادی از سوی مردم، خیرین و مسئولان برای مبارزه با کرونا انجام شده اما اگر موارد بهداشتی رعایت نشود، شاهد موجی دیگر خواهم بود.
وی در پاسخ به گفته خبرنگار مهر مبنی بر اینکه در برخی از خانهها محافل عروسی، دوره قرآن و ختم برگزار میشود، گفت: اجازه ورود به خانهها را نداریم اما از مردم خواستاریم برای سلامتی خود و خانوادههایشان با مسئولان همکاری کنند.
استان در مرحله جدید اپیدمی کرونا
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با تاکید بر اینکه وارد مرحله جدید اپیدمی کرونا در استان شدهایم، خواستار الزام به رعایت پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی توسط مردم شد.
کامبیز مهدی زاده آماری از موارد جدید مبتلایان ارائه نداد و گفت: از این پس آمار روزانه کرونا در استانها، فقط از طریق سخنگوی وزارت بهداشت به صورت کشوری اعلام میشود.
اینگونه که از شواهد میدانی پیداست عبور و مرور شهروندان در سطح بازار، پارکها، خیابانها بدون رعایت مسائل بهداشتی افزایش یافته و نیاز است باری دیگر طرحهایی ضربتی برای جلوگیری از فاجعهای بزرگ انجام شود در غیر این صورت باید شاهد مبتلا شدن افراد زیادی به این ویروس باشیم.