به گزارش مشرق، با گسترش تکنولوژیهای نوین ارتباطی، عرصه سرگرمی که یکی از کانونهای مهم و پولساز در جهان امروز بهحساب میآید، بهطور جدی تحت تأثیر قرار گرفت. در این حال، ورود حوزه صوت و تصویر به خانوادهها با ویدئو و کامپیوتر و گسترش فضای مجازی و دسترسی همگانی به آن، رشد مضاعف یافت. همین مسأله اصحاب قدرت را برای استفاده هرچه بیشتر از این امکانات برای برقراری ارتباط با مخاطبین گسترده و عام تطمیع میکند. نمونه بارز این مسأله در جهان امروز دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده است که با حضور در برنامههای تاکشو توانست جایگاه خود را در افکار عمومی گسترش دهد و از این طریق مدارج سیاسی را با سرعتی خیرهکننده طی کند. شواهدی وجود دارد که طی چند سال اخیر، دولت در این حوزه سرمایهگذاری گستردهای کرده است و از طریق ارتباطگیری با رسانههای صوت و تصویر اینترنتی تلاش میکند تصویر خود را در ذهن مخاطبین بهبود بخشد.
بیشتر بخوانید:
در سریالهای پر زرق و برق شبکه نمایش خانگی چه خبر است؟!
لیبرالِ به اصطلاح فرهنگی
بر اساس اطلاعات بهدستآمده با اختصاص سرورهای دولتی به یکی از شرکتهای بزرگ صنعت صوت و تصویر، بهبهانه حمایت از برنامههای مذهبی ماه مبارک رمضان، عملاً تلاش برای ایجاد وابستگی آنها به خود را دارد. از سوی دیگر چند صباح گذشته با برگزاری جلسه افتتاح طرحهای پیشران اقتصاد دیجیتال ماجرا وارد فاز جدیدی شد. عملاً ورود به حوزه تلویزیونهای اینترنتی، تقسیم کار پذیرفته و تثبیت شده شبکه ملی اطلاعات نقض و حاکمیت به روشنی آن را حوزه فعالیت سازمان صداوسیما میداند.
شروع دوقطبی با صداوسیما؛ هر ایرانی یک تلویزیون اینترنتی
البته تبلیغاتی که بهعنوان پیوست رسانهای مراسم مذکور در رسانههای جریان فکری خاص شد و تیترهایی مانند "شکستن انحصار"، "رقابت با صداوسیما" و... بهعنوان تیتر یک این رسانهها انتخاب شد، خود گواه دیگر بر هدفمند بودن انتخاب شعار «هر ایرانی یک تلویزیون اینترنتی» بود بهنوعی که با ایجاد چالش و دوقطبی میان سازمان صداوسیما و رسانههای صوت و تصویر در فضای مجازی، خود را حامی این رسانهها نشان داد. مجریان این طرح به نوعی با طراحی بازی حاکمیت- مردم در تلاشند چهره خودشان را به عنوان نمادی از واقعیت و حقیقت در جامعه به مخاطبان عرضه کنند.
مشکل فرکانس 700 و 800 نیست
شروعِ جنگ فرکانسی به ایام کرونایی برمیگردد که مردم از ضعف اینترنت خانگی ADSL شاکی بودند و با وجود هزینههای سنگینی که متحمل شده بودند و نوعی عوامفریبی و فرافکنی، به فرکانسهای 700 و 800 اصرار دارد بهاصطلاح اینترنت بهدردبخور به مردم در ایام کرونا بدهد. تا اینجای کار شاید مخاطبین بگویند وزارت ارتباطات با این کار میخواهد مشکلات اینترنت خانگی را حل کند اما دلیل این ضعفها و مشکلات فقدان جای پهنای باند است و صداوسیما دو فرکانس 700 و 800 را در باند UHF در اختیار دارد.
وزارت ارتباطات اصرار دارد این دو فرکانس را در اختیار بگیرد که اصطلاحاً اینترنت پرسرعت به مردم بدهند؛ و در این رابطه فریاد احتکار صداوسیما را سر میدهند، در صورتی که این دو فرکانس بهدرد اینترنت خانگی نمیخورد. اینترنت خانگی فرکانسهای دیگری میخواهد، این دو فرکانس بهدرد اینترنت دیتا میخورد که ربطی به ADSL ندارد. اگر اپراتورها بخواهند از فرکانس 700 و 800 استفاده کنند باید هزینههای نجومی برای ایجاد زیرساخت صرف کنند. فرکانس 700 و 800 برای اینترنت خانگی نیست و ضعف وزارت ارتباطات در اینترنت خانگی است و دست به بهانهجویی بیربط میزند. اپراتورها بهدلیل هزینههای نجومی ایجاد زیرساختها، علاقهای به استفاده از فرکانسهای 700 و 800 ندارند.
تقویت فضای مجازی ولنگار
تقویت فضای مجازی ولنگار در برابر صداوسیما نوعی آلترناتیو و رقیبتراشی علیه سیمای جمهوری اسلامی است. وقتی اینترنت بیحسابوکتاب در اختیار اقشار مختلف جامعه قرار میگیرد و به راهاندازی اینترنت ملی و اپلکیشنهای بومی، توجهی نمیشود پُرواضح است که چرا "VODها" را در برابر تریبون اصلی نظام جمهوری اسلامی، آنقدر گسترده عَلم میکنند. بیخاصیت کردن تلویزیون بهنفع چهگروه و چهکسانی است؟ آیا محتوای پاکِ تلویزیون برای خانواده ایرانی مرغوبتر است یا آلودگیها و اشرافیگریهای فضای مجازی و نمایش خانگی؟
از طرفی کار انتخاباتی در دستور کار برخی از دستاندرکاران است که بهفکر جایگزینی برای رسانه ملیاند. حالا در این راستا اگر تبلیغات بینالمللی و رسانههای برونمرزی زیر سؤال بروند و تاوانش را با قطع چند شبکه تلویزیونی مهم بدهند خیلی برای دولتیها اهمیت ندارد، در غیر این صورت در این چند هفته اقدامی نشان میدادند و در برابر اعتراضِ برخی از نمایندگان مجلس یازدهم شورای اسلامی، اصحاب رسانه و اهالی فرهنگ و هنر، سکوت نمیکردند. این گروکشی بیمعناست و انتظار میرود مجلس جدید بهدنبال منافع ملی باشد و شبکههای برونمرزی تریبون مهم و سرنوشتساز جمهوری اسلامیاند.
جنگ فرکانسهای وزیر جوان با صداوسیما
همچنین 275 استاد دانشگاه به وزیر ارتباطات نامهای نوشتند که در جریان آن نامه این جنگ فرکانسها با صداوسیما را غیرعلمی دانستند. علاوه بر این چندی پیش عباس مقتدایی(نماینده مردم اصفهان در مجلس) طی نامهای به رئیسجمهور ضمن انتقاد به جنگ فرکانسها، خواستار جلوگیری از قطع شبکههای برون مرزی صداوسیما شد.
تلویزیون اینترنتی واقعی است یا تبلیغاتی؟!
البته از دیدگاه حقوقی هم برخی اقدامات دولت برای راهاندازی طرح تلویزیون اینترنتی را خلاف قانون اساسی و قوانین عادی دانستند، چرا که بهاستناد اصول 44 و 175 قانون اساسی و نظریه تفسیری شورای نگهبان نسبت به این اصول و سایر قوانین و مقررات جاری کشور مانند ماده 7 اساسنامه سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، تأسیس فرستنده و پخش برنامههای رادیویی و تلویزیونی از طریق کلیه بسترهای پخش منحصراً بهعهده سازمان صداوسیما است. از سوی دیگر مطابق دستور مورخ بیست و دوم شهریورماه سال 1394 مقام معظم رهبری خطاب به رئیس جمهور و رئیس شورایعالی فضای مجازی، مسئولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی بهعهده صداوسیما گذاشتند که این مسأله در بخشنامه اخیر رئیس قوه قضاییه خطاب به مراجع قضایی سراسر کشور مورد تأکید قرار گرفته است و رفتار خلاف آن غیرمجاز اعلام شد. اگر صحبتهای وزیر ارتباطات برای طرح جدید تلویزیون اینترنتی واقعی باشد که تعارض صریح با قوانین موضوعه کشور دارد اما غیر از آن باشد بیشتر شبیه به بازی تبلیغاتی است.
در نمایش خانگی همه دنبال پولند تا محتوا!
باز گذاشتن فضا برای محتوای غلط و غیراصولی برای خانوادههای ایرانی، جای محتوای پاک و غیرپاک را با هم عوض میکند. این خانواده، به نمایش خانههای چندینمیلیاردی، عشق و عاشقیهای غیرمتعارف و خانوادههایی که هیچکدام سبک زندگی ایرانی نیستند، نیاز ندارد. این خانواده، محتوایی پاک در دلِ سریالهای خوب تلویزیونی میخواهد؛ سریالهایی که گرچه کممایه و گاهی غیرجذابند اما با سرمایهگذاری مناسب میتواند تلویزیون را بهسمت سریالهای طراز انقلاب و مطابق با سبک زندگی ایرانی اسلامی ببرد، درعینحال فضای سرگرمی و طنز را مثل گذشته به خانوادهها بیاورد و بهدور از بازی تبلیغاتی و سیاسیکاری، با خانواده ایرانی برخورد کند. این فضای تبلیغاتی گسترده و تعدد سریالها و فیلمهای فضای "VOD" تهدید برای محتوای پاک است. بسیاری از کارگردانان و تهیهکنندگان از علاقهمندی به حضور در شبکه نمایش خانگی میگویند چون هم خط قرمزی برایشان قائل نیست و هم بیشتر پول گیرشان میآید، بهقولِ یکی از بازیگران معروف سینما، هنرمندان در این فضا مجبورند هر کاری کنند تا دیده شوند و اصطلاحاً بفروشند.
حقیقتهای چالشِ وزارت ارتباطات و صداوسیما
احسان قاضیزاده هاشمی عضو شورای نظارت بر صداوسیما درباره جنگ فرکانسی وزارت ارتباطات با تلویزیون، رقیبتراشی برای رسانه ملی و پررنگ کردن فضای VODها و در ادامه حذف چند شبکه خارجی تلویزیون گفتوگویی کرد، مشروح این گپوگفت را در ادامه بخوانید:
قاضیزاده هاشمی درباره جنگ فرکانسی وزارت ارتباطات با صداوسیما تأکید کرد: آنچه در بحث فرکانسهای 700 و 800 وجود دارد در واقع این فضای خالی برای شرایط خاص و اضطراری است. به هر حال این سیگنالها بهنوعی سیگنالهای زمینی محسوب میشود نه ماهوارهای! چنانچه آن ارتباطات خط ماهوارهها دچار خدشه و چالش شود بتوان در شرایط ویژه و خاص روی فرکانسهای 700 و 800 اتکا کرد، پس نقشی مثل پدافند غیرعامل دارد و اگر صداوسیما این دو فرکانس را خالی نگه داشته به همین دلیل است. البته آقایان میخواهند از این فرکانسها در وزارت ارتباطات استفاده تجاری کنند و بهنوعی آن را در اختیار اپراتورها قرار دهند که منافع مالی و قدرت مالی برایشان بههمراه دارد.
وی با اشاره به دلایل فشار زیاد بهروی اینترنت، تصریح کرد: همهچیز از جایی اتفاق افتاد که در ایام کرونا فشار زیادی به شبکه اینترنت کشور وارد شد و البته شاهد ضعف بالایی در اینترنترسانی دیتا خصوصاً ADSL بهوجود آمد. راهش این نیست که برای برونرفت از این فشارها، صداوسیما فرکانسهایش را که برای شرایط خاص نگه داشته، در اختیار وزارت ارتباطات قرار دهد، بلکه راهش توسعه شبکه اینترنت خانگی یا همان ADSL است تا میزان تقسیم و توزیع حوزه اینترنت در فضای خانگی بیشتر شود. از طرفی دیگر ما نمیتوانیم از یک فضای اضطراری در شرایط خاص بهعنوان کسب منافع مالی افزون با درآمدهای سرشار بهره ببریم، اتفاقاً این یک نگاه صرف تجاری به موضوع است در صورتی که جایی مثل رسانه ملی باید همه ابعاد موضوع را ببیند.
رقیبتراشی برای تلویزیون/ خدشه وارد نمیشود
عضو شورای نظارت بر صداوسیما با تأکید به اینکه نباید به نقشآفرینی گسترده صداوسیما خدشه وارد کرد، اضافه کرد: این دستگاه حاکمیتی است نه دستگاه تجاری که زیرساخت فنی خودش را بهخاطر درآمدی در اختیار قرار بدهد، که اگر به هر حال این زیرساختهای فنی دچار خدشه بشود بهعنوان زیرساخت جایگزین در دسترسش باشد. موضوع دیگر بحث رقیبتراشی است، موضوعی که در قدیم هم وجود داشته منتها بهنظر من آنقدر صداوسیما فراگیری و نقشآفرینی دارد و نقشآفرینی ممتازی است و با یکسری کارهای مقطعی و موقتی نمیشود آن نقشآفرینی گسترده صداوسیما را آنچنان خدشهدار کرد. هرچند این نوع حرکات، مقداری شائبههای اقدامات سیاسی یا غیرفنی را تقویت میکند و این را بدانید ممکن است در کوتاهمدت همراه با نتایج موقتی باشد در بلندمدت ثمرهای نخواهد داشت.
لاکچریبازی در شبکه نمایش خانگی
قاضیزاده هاشمی با انتقاد از لاکچریبازی فضای نمایش خانگی عنوان کرد: متأسفانه سبک فرهنگی متفاوت و اصطلاحاً لاکچری و غیرمطابق با سبک زندگی ایرانی اسلامی در فضای نمایش خانگی تبلیغ میشود. نمیتوانیم بگوییم الزاماً استانداردهای صداوسیما و وزارت ارشاد یکی است و قطعاً استانداردهای متفاوتی دارد نه تا این حد که شاهد این باشیم که فرهنگی که در چارچوب سبک زندگی ایرانیاسلامی نیست بیشتر تبلیغ و معرفی شود یا مردم را تهییج کند به چنین سمتی حرکت کنند. طبعاً ضرورت دارد وزارت ارشاد دقیقتر، جامعتر و کاملتر وارد عمل شود و انشاءالله شرایط خوبی را در فضای فیلمهای نمایش خانگی داشته باشیم.