دعوای احمق‌ها در اتاق حوادث

به گزارش مشرق، کتاب جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید که انتشار بخش‌هایی از آن در رسانه‌ها به بمب خبری جدید علیه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا تبدیل شده، حاوی مطالب و ادعاهایی درباره ایران هم هست. خلاصه‌ای که روزنامه نیویورک‌تایمز از کتاب بولتون منتشر کرده، نشان می‌دهد او بعد از سرنگونی پهپاد امریکا از سوی ایران از دونالد ترامپ به دلیل عدم اقدام علیه ایران عصبانی بوده است. بولتون از برهه‌ای که قرار بوده حمله‌ای از سوی امریکا علیه ایران اتفاق بیفتد، به عنوان یک نقطه عطف برای خودش در دولت دونالد ترامپ یاد کرده است. سرخوردگی جان بولتون بعد از اینکه ترامپ در لحظات آخر انجام حملاتی در ایران را لغو کرد هم قابل حدس زدن است. ترامپ به جان بولتون گفته، این حمله به این خاطر که به کشته شدن ۱۵۰ نفر منجر می‌شود، متناسب نیست. جان بولتون در کتابش از صرف‌نظر ترامپ از حمله به مواضعی در ایران به عنوان «غیرمنطقی‌ترین کاری که ممکن بود از سوی هر رئیس جمهوری انجام شود» نام برده است.

جان بولتون، در کتاب خود به ناآگاهی ترامپ درباره سیاست خارجی هم اشاره کرده است: «دونالد ترامپ نمی‌دانست بریتانیا یک قدرتِ هسته‌ای است؛ فکر می‌کرد حمله به ونزوئلا معرکه است و فنلاند در روسیه قرار دارد.» بولتون در این کتاب گفته که رئیس‌جمهور امریکا بعد از آنکه در ملاقات سال ۲۰۱۸ خود با نخست‌وزیر پیشین بریتانیا، ترزا می، مطلع شد بریتانیا صاحب سلاح هسته‌ای است، ابراز شگفتی کرد. بولتون همچنین در این کتاب استدلال کرده، مجلس نمایندگان امریکا با اکثریت دموکرات‌ها باید گستره تحقیقات استیضاح خود علیه ترامپ را از تحقیق درباره دخالت دادن اوکراین در مسائل داخلی ایالات متحده فراتر ببرد. او نوشته است که پمپئو، که اغلب از وفاداران دونالد ترامپ توصیف می‌شود، از جمله کسانی بود که از شدت سرخوردگی از کارهای رئیس‌جمهور به استعفا فکر می‌کرد. بر اساس این کتاب «ترامپ پشت هر دیواری یک توطئه می‌دید، و میزان بی‌اطلاعی او از چگونگی اداره کاخ سفید حیرت‌انگیز بود، چه رسد به اداره دم و دستگاه طویل دولت فدرال.» به گزارش شبکه سی‌ان‌ان، ترامپ در صفحه توئیتر خود، جان بولتون و کتاب خاطرات او را به باد انتقاد گرفت و نوشت: «کتاب بولتون که نقدهای وحشتناکی به آن شده است، مجموعه‌ای از دروغ‌ها و داستان‌های ساختگی است تا من را بد نشان دهد.»

ترامپ: چینی‌ها عمداً کرونا را شایع کردند

به‌رغم تلاش‌های چین برای بهبود مناسبات با امریکا، دونالد ترامپ همچنان بر شیپور تنش‌ها بین دو کشور می‌دمد. ترامپ پس از امضای لایحه تحریم برخی مقامات چینی، این کشور را به قطع روابط تهدید کرد، پکن هم هشدار داد که اگر امریکا رویکرد خود را تصحیح نکند، قاطعانه پاسخ می‌دهد و همه عواقب آن متوجه واشنگتن خواهد بود.

روابط امریکا و چین بر سر موضوعات مختلفی، چون شیوع ویروس کرونا و جنگ تجاری بالا گرفته و جنگ لفظی بین مقامات دو طرف تشدید شده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا که این روزها با موج گسترده‌ای از انتقادات داخلی درباره نحوه مدیریت ضعیف دولتش در مقابله با ویروس کرونا و اعتراضات ضد نژادپرستی دست و پنجه نرم می‌کند، در سیاست خارجی به جدال با چین برخاسته است و پیام‌های هشدارآمیز ارسال می‌کند. به گزارش روزنامه وال استریت ژورنال، ترامپ پنج شنبه شب در سخنانی درباره اینکه آیا چینی‌ها عمداً ویروس کرونا را در سراسر جهان گسترش داده‌اند، گفت: «این احتمال وجود دارد که این کار به عمد انجام شده باشد».

این درحالی است که مقامات چین بارها ادعای مقامات امریکایی را رد کرده‌اند. به گزارش خبرگزاری رویترز، ترامپ همچنین تهدید خود مبنی را بر قطع کامل روابط امریکا با چین یک روز پس از آنکه دیپلمات‌های ارشد وی با پکن مذاکره کردند، دوباره تکرار کرد. ترامپ در توئیتی با اشاره به اظهارات رابرت لایت هایزر، نماینده تجارت امریکا گفت: «این تقصیر سفیر لایت هایزر نبود، شاید من حرفم را روشن بیان نکردم». ترامپ نوشت: «اما ایالات متحده مطمئناً در سیاست خود گزینه جدایی کامل از چین را تحت شرایط مختلف حفظ می‌کند». این درحالی است که نماینده تجارت امریکا تأکید کرد که جدا شدن اقتصاد ایالات متحده و اقتصاد چین را گزینه مؤثری نمی‌داند. از سوی دیگر، دونالد ترامپ روز پنج شنبه مصوبه کنگره را که در آن خواستار تحریم مقامات چینی به دلیل نقض حقوق بشر شده بود امضا کرد. به گزارش یورونیوز، ترامپ با صدور این بیانیه اظهار داشت از آنجایی که برخی از بخش‌های این لایحه ممکن است اختیارات او را به عنوان رئیس‌جمهور در پیگیری دیپلماسی محدود کند، او این لایحه را تنها در سطح مشورتی و نه اجباری در نظر می‌گیرد.

لایحه کنگره امریکا که به اتفاق آرا به تصویب رسیده بود خواستار تحریم مقامات چینی است که ادعا شده در سرکوب مسلمانان استان سین‌کیانگ نقش داشته‌اند. ترامپ در دو سال گذشته در مسیر تنش با چین گام برداشته است و علاوه بر شروع جنگ تجاری با چینی‌ها، اخیراً بر سر شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان هم به جنگ لفظی با مقامات پکن روی آورده است. پس از شیوع جهانی ویروس کرونا که در چین آغاز شد و به امریکا بیشترین لطمه را وارد کرد، اکنون روابط امریکا و چین در پایین‌ترین سطح خود در سال‌های اخیر است. ترامپ و دولتش بارها پکن را متهم کرده‌اند که در مورد شیوع این بیماری شفاف عمل نکردند.

عواقب تحریم‌ها متوجه واشنگتن است

هرچند چینی‌ها از وارد شدن به تنش با امریکا اجتناب می‌کنند، ولی مقامات این کشور هشدار می‌دهند که برای مقابله با هرگونه سناریویی از سوی واشنگتن آمادگی دارند. وزارت خارجه چین روز جمعه در واکنش به تحریم مقامات چینی از واشنگتن خواست دست از دخالت در مسائل داخلی این کشور بردارد. به گزارش یورونیوز، در بیانیه وزارت خارجه چین آمده است: «امریکا باید مسئولیت همه پیامدهای این اقدام خود را بپذیرد. از واشنگتن می‌خواهیم که دست از اقداماتی که باعث ضربه زدن به مصالح چین می‌شود بردارد. این اقدام امریکا را محکوم می‌کنیم و واکنش نشان خواهیم داد». در این بیانیه، لایحه تحریمی امریکا، حمله مخرب به سیاست سین کیانگ چین تعبیر و تأکید شده که این موضوع علاوه بر دخالت در امور داخلی چین صورت بارز نقض حقوق بین‌المللی است. امریکا در سیاست راهبردی خود، از چین به عنوان رقیب جهانی خود یاد کرده است و تمام تلاش خود را می‌کند تا از قدرت‌گیری نظامی و اقتصادی این کشور در شرق آسیا و جهان جلوگیری کند. واشنگتن تحرکات نظامی خود در مرزهای چین را افزایش داده و با مداخله در امور داخلی این کشور، درصدد است هزینه‌های رقیب خود را بالا ببرد.

منبع: روزنامه جوان

برچسب ها:

جهان