باید هوشیار بود که اگر کودکان نیز در معرض تماس با آلودگی قرار بگیرند، به همان اندازه بزرگسالان، بیماری کرونا را میگیرند و ممکن است نوع شدیدش را بگیرند.
«کرونا ویروسی جدید و تجربهنشده است که مدام اطلاعات مربوط به آن در حال تغییر است. اوایل تصور شد که این ویروس در کودکان دیده نمیشود یا خیلی خفیف بروز میکند و حتی بر نوزادان اصلاً تأثیری ندارد ولی بهتدریج، موارد ابتلای کودکان، حتی نوزادان نیز ثبت شد، منتهی همچنان اعتقاد بر آن است که درصد شیوع در میان این گروه پایینتر از بزرگسالان است و خفیفتر هم بروز میکند. با تأکید باید گفت که این اعتقاد، اصلاً به معنای آن نیست که کودکان به این ویروس مبتلا نمیشوند یا بیماری برایشان بیخطر است و مرگبار نیست. ما حتی مرگ نوزاد چندساعته بر اثر کرونا را داشتهایم. تفاوتی که در این زمینه بین کودکان و بزرگسالان دیده میشود، در نحوه بروز علائم است. در بچهها علائم گوارشی شایعتر است، حال آن که بیماری در بزرگسالان بیشتر با علائم تنفسی همراه است.
یکی از علل اصلی پایینبودن آمار مرگومیر بر اثر کرونا در میان کودکان، شیوع بیماریهای فشار خون، چاقی، دیابت و قلبی – عروقی در میان بزرگسالان است. همین سالمتربودن بچهها خود دلیلی است بر این که این بیماری در آنها کمتر خطرناک باشد. از این نظر خوشبختانه درامانترند ولی باید هوشیار بود که اگر کودکان نیز در معرض تماس با آلودگی قرار بگیرند، به همان اندازه بزرگسالان، بیماری را میگیرند و ممکن است نوع شدیدش را بگیرند.
از راههای اصلی انتقال ویروس کرونا، تماس با سطوح آلوده است. در فصل تابستان قرار گرفتهایم و تمایل بچهها به بازی در بیرون از منزل است. این یعنی احتمال ابتلای آنها نیز بیشتر میشود. اغلب، کودکان ملاحظات بهداشتی را کمتر رعایت میکنند و ماسک و دستکش نمیپوشند و برایشان غیر قابل تحمل است، از طرفی مدام دستشان به سر و صورتشان است. در این شرایط که خود کودکان محافظت فردی نمیکنند، وظیفه والدین خطیرتر است. بهترین راهکار برای مهار رفتارهای کودکان و مبتلانشدن آنها، این است که از خانه خارج نشوند. کنترل بچه در بیرون از منزل بسیار سخت است و قرار گرفتن در معرض آلودگی برابر با آلوده و مبتلاشدن است. در داخل منزل نیز باید همچنان بزرگترها، که معمولاً به بیرون از منزل آمدوشد دارند، ملاحظات بهداشتی را رعایت کنند و آلودگی را داخل خانه نیاورند. چون کافی است که یک نفر در خانهای مبتلا شود. آن موقع مهار بیماری و جلوگیری از انتقال آن به بقیه اعضای خانواده، سخت خواهد بود. دوری از اجتماعات و شلوغی، راه بسیار مطمئنی برای سالمماندن در برابر این ویروس است. برای محافظت از کودکان نیز همینگونه است. از نظر پزشکی اگر تنها بخواهیم به سلامتی فکر کنیم، تا جای ممکن بهتر است که مهدکودکها و مدارس تعطیل باقی بمانند و در پی تقویت آموزشها و سرگرمیهای آنلاین و قابل انجام به خانه رفت. این راهکار، بهترین راهکار است.
از مسائل بسیار مهمی که باید مورد توجه قرار داد، این است که اگر والدینی احتمال مبتلاشدنشان را به این ویروس دادند، حتماً باید به سرعت به مراکز تخصصی مربوط به بیماران کرونا مراجعه کنند. ما با موارد بسیاری مواجهیم که والدینِ مبتلا که جواب تست کرونای آنها مثبت شده است، برای تشخیص و اطمینان از مبتلانبودن فرزندانشان، آنها را به مطبها و مراکز غیر تخصصی میآورند. این کار، هم به آلودهشدن افراد دیگر در مسیر مراجعه به این مراکز منجر میشود و هم کادر درمانی مراکز غیر تخصصی را در معرض خطر قرار میدهد. درخواست ما از آنها این است که در صورت مشکوکبودن یا ابتلا، به مراکز تخصصی که دارای امکانات تشخیصی و درمانی و کادر مجهز هستند، مراجعه کنند. این مراکز به سرعت از دیگر اعضای خانواده، حتی بدون آن که آنها نیازی به مراجعه داشته باشند، در خانه و با رعایت قرنطینه تست میگیرند. تجربه این چندماه شیوع کرونا نشان داده است که خودمان نقش بسیار مهمی در شکستن زنجیره انتقال ویروس داریم و اگر بیملاحظگی کنیم و موازین و ملاحظات بهداشتی را رعایت نکنیم، کرونا با همین سرعت جولان خواهد داد.»