به گزارش مشرق به نقل از شینهوا، ژانگ جون، نماینده دائم چین در سازمان ملل روز سهشنبه در نشست شورای امنیت این سازمان تحریمهای یکجانبه دولت آمریکا علیه ایران را «غیرقانونی» خواند و خواستار توقف فوری آنها از سوی واشنگتن شد.
وی همچنین مخالفت چین با آمریکا در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران را ابراز کرد.
بیشتر بخوانید:
نشست شورای امنیت به صحنه انزوای آمریکا تبدیل شد
روسیه: هدف آمریکا تغییر نظام ایران است
نماینده چین گفت: علت اصلی بحران کنونی خروج آمریکا از توافق هستهای ایران در ماه مه 2018 و اعمال مجدد تحریمهای یکجانبه علیه ایران است.
آمریکا تصمیم به پایان دادن به معافیت از تحریمهای مربوط به توافق هستهای ایران گرفته است و خواستار تمدید تحریم تسلیحات سازمان ملل در مورد ایران شد که در ماه اکتبر منقضی میشود.
ژانگ خطاب به شورای امنیت تأکید کرد که اقدامات آمریکا و تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران تلاشهای مشترک برای حفظ توافق هستهای را مجدداً تضعیف میکند.
این دیپلمات در ادامه افزود: توافق هستهای ایران، که بهطور رسمی با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک شناخته میشود، یک توافقنامه مهم چندجانبه است که بهوسیله قطعنامه 2231 شورای امنیت تصویب شده است. این توافق از لحاظ قانونی الزامآور است و باید بهطور مؤثر اجرا شود.
وی گفت: ما از ایالات متحده مؤکداً میخواهیم که تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی خود را متوقف کند و به مسیر صحیح نظارت بر برجام و قطعنامه 2231 بازگردد.
بهگفته ژانگ، چین با فشار ایالات متحده برای تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران مخالف است.
وی با بیان اینکه کلیه مفاد قطعنامه 2231 باید اجرا شود، از جمله اقدامات محدودکننده مربوط به تسلیحات، گفت: آمریکا که با کنار گذاشتن برجام، دیگر در این توافق مشارکت نمیکند، حق ندارد که در شورای امنیت سازوکار بازگشت به تحریمها را ایجاد کند.
بر اساس این گزارش، طبق قطعنامه 2231، هر کشور مشارکتکننده در توافق هستهای ایران میتواند در مورد موضوعی که آن را نقض قابلتوجه توافقنامه میداند به شورای امنیت اطلاع دهد.
تحریمهای سازمان ملل متحد که قبل از تصویب قطعنامه 2231 در ژوئیه 2015 بهجای خود باقی بود، 30 روز پس از ابلاغ از سر گرفته میشود مگر اینکه شورای امنیت قطعنامهای مخالف این تصمیم را اتخاذ کند.
ژانگ گفت: حفظ برجام منجر به محافظت از چندجانبهگرایی، نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین بینالمللی، رژیم منع گسترش سلاحهای هستهای و صلح و ثبات در خاورمیانه میشود.
نماینده چین افزود: کاهش تعهدات ایران تحت برجام نتیجه فشار حداکثری ایالات متحده است.
وی گفت که طرفهای ذیربط باید خویشتنداری، اختلافات را از طریق رایزنیهای کمیسیون مشترک برجام برطرف و از اقداماتی که ممکن است اوضاع را پیچیدهتر کند، خودداری کنند.