تصمیم قوه قضائیه برای مدیران خاطی اقتصاد/ بی‌اطلاعی تاجزاده از اعدام "اصلاح‌طلبان چینی"!

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و مطالب رسانه‌های کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. هر روز ۰۷:۳۰ با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

*** 

تصمیم قوه قضائیه برای مدیران خاطی اقتصاد

آیت‌الله رئیسی، رئیس قوه قضائیه به تازگی طی سخنانی در واکنش به گزارش‌های مطرح شده در جلسه شورای عالی قوه قضائیه پیرامون کوتاهی برخی مسئولان در انجام وظایف قانونی خود در قضیه مرکز پزشکی سینا و حادثه نطنز گفت: سیاست قطعی دستگاه قضایی پیگیری و مواخذه مسئولی است که به وظایف خود عمل نکرده است.

به گزارش مشرق، وی با بیان اینکه گاهی ترک فعل‌ها از انجام برخی اقدامات پر ضررتر است، تصریح می‌کند: عدم مدیریت بازار و نوسان قیمت‌ها مردم را آزرده کرده است.

رئیس قوه قضائیه می‌افزاید: بی‌انضباطی مالی به کشور آسیب می‌زند؛ نباید منابع کشور در اختیار افراد بی صلاحیتی قرار بگیرد که به تعهدات خود عمل نمی‌کنند.[1]

در همین حال، حجت‌الاسلام عباس رفعتی‌نائینی، از استادان درس خارج حوزه علمیه نیز به تازگی در یک مصاحبه با خبرگزاری رسا، دولت تدبیر و امید و دستگاه اجرایی را مقصر اصلی به وجود آمدن مشکلات کنونی کشور خوانده و گفته است:

"قوه قضاییه یک سال دیگر باید تمامی افرادی که به خاطر داشتن پست و مسؤولیت از مصونیت برخوردار هستند پای میز محاکمه بکشاند، نه فقط به خاطر فساد، بلکه به خاطر ضعف در عملکرد، زیرا کسی که در عملکرد و تدبیر دچار ضعف است، نباید قدرت را به دست بگیرد.[2]

*ما این عزم و مطالبه جدی و به‌حق را به فال نیک می‌گیریم خاصّه از آنرو که با دادگاهی شدن و استنطاق مدیران خاطی و کسانی که عالما عامدا موجب اخلال در معیشت مردم شدند؛ دیگر کسی مثل خوئینی‌ها نخواهد توانست در نامه‌های سرگشاده رهبری نظام را مسئول مشکلات بنامد.[3]

البته دقت شود که بررسی تصمیمات اشتباه مدیران پیش از این در قالب برخی فرایندها و مثلا توسط سازمان بازرسی انجام می‌شده است اما ورود جدی‌تر قوه قضائیه به این مسئله همراه با مطالبه حوزویان که همواره دلسوز مردم بوده‌اند؛ می‌تواند موجی دیگری از امید را نیز در دل جامعه ایجاد کند.

همانطور که برخوردهای مطلوب قوه قضائیه با مفسدین توانست سبب‌ساز چنین موجی باشد.

ما پیش از این و قبل از وقوع گرانی‌های سرسام‌آور فعلی؛ در مجموعه وبلاگ مشرق، ده‌ها سند و گزارش از عزم اعلامی برخی مدیران برای عدم نظارت بر قیمت‌ها، تشویق دولت به عدم دخالت در بازار مایحتاج مردم و سیاه‌نمایی مصرّح برخی مقامات ارشد حاضر در کابینه را منتشر کرده‌ایم که اکنون آنها را به قضاوت مردم، مسئولان قوه قضائیه و استادان و فعالان محترم حوزه علمیه می‌گذاریم.[4]

قابل توجه آنکه قوه قضائیه بر اساس وظایف ذاتی و فلسفی خود "مدعی‌العموم" نیز هست و باید در مسئله‌ای مثل گرانی که مردم را دچار مشقّت می‌کند، وارد صحنه شود.

پر واضح است که در صورت عملی نشدن عزم بیان شده از سوی قوه قضائیه؛ نه تنها مسببان مشکلات موجود به مردم معرفی نخواهند شد بلکه اولا زمینه بروز این مشکلات وسیعتر می‌شود و ثانیا مغرضان کس دیگری را بعنوان مقصر به مردم معرفی خواهند کرد!

***

بی‌اطلاعی تاجزاده از اعدام "اصلاح‌طلبان چینی"!

مصطفی تاجزاده، فعال اصلاح‌طلب و از دستگیرشدگان فتنه 88 که چندی قبل تأکید کرده بود اغتشاشات آبان با خشونتی بیشتر تکرار خواهد شد! به تازگی طی یادداشتی با عنوان "استقلال منفی، استقلال مثبت" که در یک وبگاه نزدیک به جریان چپ منتشر شد، به تقدیر از سیاست‌های کشور کمونیستی چین پرداخت و نوشت:‌ چین نمونه کشوری است که باوجود تک‌حزبی بودن سیستم، از هر دو استقلال سلبی و ایجابی بهره می‌برد؛ دست‌های بیگانه را از سرزمین خویش قطع کرده‌ است و در عین حال در چهار دهه اخیر، برخلاف سه دهه اول پیروزی انقلاب خود، با اولویت دادن به رشد اقتصادی، به صدور انقلاب پایان داده، مرزهای کشور را به سوی دنیا گشوده، دیپلماسی را به خدمت توسعه اقتصادی گرفته و کوشیده است از امکانات و فرصت‌های جهانی‌شدن حداکثر استفاده را بکند، تا آنجا که به اقتصاد دوم جهانی تبدیل شده و حدود ۷۵۰ میلیون نفر از جمعیت خود را از فقر رهانیده است. به احتمال زیاد در آینده‌ی نه چندان دور اقتصاد اول جهان خواهد شد و اقتدارش در عرصه بین‌المللی افزایش خواهد یافت.

او در ادامه می‌افزاید: استفاده از امکانات و فرصت‌های جهانی نیز مستلزم نادیده‌گرفتن استقلال سلبی و وابسته‌شدن به یکی از قدرت‌های بزرگ دنیا نیست. نمونه موفق چین (منهای سیاست تک‌صدایی و غیردموکراتیک آن)، مقابل چشمان ما قرار دارد. بله، درست است که کشورهایی، اعم از اینکه استقلال منفی داشته یا نداشته باشند، توانسته‌اند با هدف‌گذاری درست اقتصادی به پیشرفت‌های بزرگی دست یابند، مانند کره جنوبی بعد از جنگ جهانی دوم، اما رشد اقتصادی به هیچ وجه منوط به بی‌توجهی به استقلال ملی (و نیز عدالت اجتماعی) نیست که در نتیجه جامعه مجبور شود برای توسعه اقتصادی، استقلال خود را از دست بدهد. رژیم‌های متفاوت از نظر ساختار سیاسی مانند چین و کره جنوبی و نیز مالزی و ترکیه (مستقل یا متکی به قدرت‌های بزرگ) در ۴ دهه اخیر جهش اقتصادی چشمگیری داشته‌اند. بنابراین استقلال با رشد اقتصادی و علمی و فنی منافات ندارد، به شرط آنکه کشور از هر دو بعد مثبت و منفی استقلال بهره ببرد.

تاجزاده در کنایه به عداوت تاریخی ایران و آمریکا و مذاکره نکردن ما با شرایط آمریکا نوشته است:‌ امروز دو قدرت بزرگ اقتصادی، چین و امریکا، که با فاصله بسیار از دیگر کشورها قرار دارند، بیشترین رقابت را درعین بیشترین همکاری اقتصادی با یکدیگر دارند و بزرگترین سفارتخانه‌ها را در کشور مقابل مستقر کرده‌اند. رقابت اصلی آن‌ها کسب جایگاه اول اقتصادی در جهان است.[+]

*تاجزاده خود بهتر از همه می‌داند که اگر در شرایط کشور چین زندگی می‌کرد؛ به دلیل اقدامات ضدنظام حاکم و ضدامنیت ملی حتما اعدام شده بود و ایضا ایران اسلامی در بعضی شاخص‌های اقتصادی حتی از چین هم بهتر عمل کرده است...

و اما نکاتی مهمی پیرامون اظهارات تاجزاده که دانستن آنها ضروریست:

مردم و مخاطبان محترم در وهله اول باید بدانند که مشکلات امروز کشورمان به مثابه یک تب هستند که غالباً در 2 سال اخیر بروز کرده‌اند و البته در صورت ادامه یافتن فرایند "رأی خوب" مردم در انتخابات آینده (که گام اول آن در انتخابات مجلس یازدهم حادث شد) و عملکرد صحیح مسئولان قابل رفع هستند.

مقولاتی مثل کاهش صادرات نفت نیز برای اقتصاد بزرگ و درون‌زای ایران؛ مشکل خاصی را ایجاد نخواهد کرد خاصّه اینکه قبل از اعمال تحریم بر صادرات نفت ایران نیز از سوی دولت اعلام شده بود که اتکای بودجه به نفت کمتر از 30 درصد است.[5]

اندیشکده‌های خارجی هم بارها اذعان کرده‌اند که ایران مثل عربستان نیست که اتکای حیاتی به نفت داشته باشد و یا در قیمت‌های پایین نفت، تاب‌آوری نداشته باشد.[6]

در گام بعد نیز افکار عمومی باید در جریان باشد که عامل اصلی و مسبب‌الاسباب مشکلات و گرانی‌های موجود؛ دولت منتخب آقای تاجزاده و دوستان ایشان است که تا همین چند ماه قبل صراحتا اعلام می‌کرد اعتقادی به نظارت بر قیمت‌ها ندارد!

به سخن دیگر اینکه اگر تفکر تندروانه تاجزاده و اصلاح‌طلبان در سیاست و اقتصاد نباشد؛ مشکلات و گرانی‌های فعلی هم وجود نخواهد داشت.

از همینجا بایستی به شرایط کشور چین و مدعای تاجزاده در تمجید از این کشور نقب زد و گفت که چینی‌ها از سال‌ها قبل موضع خود را در قبال چیزی به نام اپوزسیون داخلی و یا همان "اصلاح‌طلبی چینی" مشخص کردند و نه تنها باب سیاه‌نمایی و مضحکه حکومت از داخل را بستند بلکه با فرایندهای سیاسی نیز اجازه ندادند ناکارآمدان و سیاه‌نمایان بر منصه‌های حکومتی چین کمونیستی جای گیرند.

و این شد که چین توانست خود را در اذهان به عنوان یک اقتصاد قدرتمند مطرح کند...

در واقع تاجزاده به مردم و مخاطبانش نمی‌گوید که دولت چین هرگز به هیچ مخالف سیاسی و اقتصادی داخلی در هیچ سطحی اجازه عرض اندام نمی‌دهد و مسئولان دولتی نیز یارای حرکت در مسیری خلاف منویات حکومت را ندارند.

مثال ساده این مسئله هم صحبت‌های مقامات وزارت خارجه چین در قبال تحریم‌های جدید آمریکاست که یکصدا اعلام کردند "ما در مقابل تحریم‌ها مقاومت می‌کنیم و این مقولات اثر چندانی بر اقتصاد چین نخواهد گذاشت"!

جمله و گزاره‌هایی که اگر با ایران ما مقایسه شود فقط در کلام رهبری نظام یافت می‌شود و جالب آنکه شنوای خلاف آنها در کلام مقامات دولتی و اصلاح‌طلب هستیم. (تا جاییکه آقایان اصرار دارند حتی آب خوردن هم متأثر از تحریم‌هاست)

بیان دیگر در قبال سطور بالا آنست که اصلاح‌طلبان، هم بواسطه گذاشتن یک دولت ناکارآمد در دامن مردم و هم بواسطه سیاه‌نمایی در قبال تمام کارنامه جمهوری اسلامی ایران؛ در بروز مشکلات فعلی مسئول هستند.

جالب آنکه اگر این مشکلات دست‌ساخته نبود و امثال تاجزاده بسط هژمونیک ایران تا دریای مدیترانه که منبعث از قدرت درونزای اقتصادی است را به سخره نگرفته بودند[7] و این حرّیت را داشتند که حتی به برخی برتری‌های اقتصادی ایران نسبت به چین هم اذعان کنند[8] امروز مردم از مثبتات اقتصادی بزرگ ایران مثل مالیات کم، کاهش فقر مطلق و... را می‌شنیدند.

گفتنیست، اصلاح‌طلبان در مبانی فکر خود از آزادی بعنوان زیربنای توسعه و پیشرفت سخن می‌گویند اما هنگامی که با مثال کشور چین مواجه می‌شوند به لکنت می‌افتند و دچار خلل گفتمانی می‌شوند.

*** 

1_ mshrgh.ir/1091897

2_ rasanews.ir/002knJ

3_ mshrgh.ir/1088498

4_ mshrgh.ir/956156

5_ khabaronline.ir/news/1259928

6_ http://www.shafaf.ir/fa/news/403055

7_ mshrgh.ir/891831

8_ https://tn.ai/1645720

برچسب ها:

سیاسی