ناشناخته بودن بسیاری از ویژگیهای ویروس كووید-19 نهتنها راه را برای شناسایی روش درمانی و واكسنی مؤثر برای محققان تنگ كرده بلکه موجب سردرگمیهای زیاد و نگرانی در تغییر سبک زندگی و روشهای محافظتی شده است.
ناشناخته بودن بسیاری از ویژگیهای ویروس كووید-19 نهتنها راه را برای شناسایی روش درمانی و واكسنی مؤثر برای محققان تنگ كرده بلکه موجب سردرگمیهای زیاد و نگرانی در تغییر سبک زندگی و روشهای محافظتی شده است.
یكی از همین نگرانیها امكان انتقال ویروس از راه مواد خوراكی و وعدههای غذایی است. از آنجا كه یكی از فرضیههای اولیه درخصوص چگونگی انتقال این ویروس از خفاش به انسان و مصرف خوراكی این حیوان در چین بود، این ذهنیت شكل گرفته است كه خوردن غذای آلوده به این ویروس نیز میتواند از راههای انتقال بیماری باشد.
اما چقدر این ذهنیت صحیح است و آیا تاكنون كسی با خوردن مواد غذایی به این ویروس مبتلا شده است؟براساس نتایج بررسیهای انجامشده ویروس كووید-19 نوعی ویروس تنفسی است كه معمولا از طریق قطرات تنفسی، عطسه، سرفه یا حتی صحبت كردن از بیمار به فرد سالم قابل انتقال است. گفته میشود این ویروس میتواند با لمس سطوح آلوده به ویروس (كه ممكن است بستهبندی مواد غذایی یا حتی ظروف و قاشق و چنگال باشد) و سپس تماس دست آلوده با بینی، دهان یا چشم به فرد منتقل شود.
با این وجود، این روش اصلی بیماریزایی ویروس كووید-19 نیست. از سوی دیگر تاكنون هیچ گزارشی كه تأییدكننده انتقال این ویروس از لمس مواد غذایی یا خوردن آنها باشد، ثبت نشده است. به همین جهت مهمترین توصیه درخصوص خرید و حمل مواد غذایی، شستن كامل دستها با آب و صابون به مدت 20 ثانیه یا ضدعفونی دستها با مواد ضدعفونیكننده بر پایه الكل اتانول پیش از خوردن غذاست. به هر صورت از آنجا كه با ویروسی روبهرو هستیم كه ویژگیهایش هنوز به صورت كامل شناخته نشده بهتر است تا جایی كه میتوانیم اصول بهداشتی را رعایت كنیم.
نكاتی كه حتی اگر كووید-19 هم نیامده بود كمك میكرد تا كمتر به عفونتهای غذایی و گوارشی مبتلا شویم.«گوارش» مسیر انتقال نیستویروس كرونا مقاومت حرارتی بالایی ندارد و مانند بسیاری از باكتریها و ویروسها در دمای بالاتر از 70درجه سانتیگراد غیرفعال میشود. بنابراین احتمال انتقال كووید-19 از غذایی كه خودتان در منزل طبخ میكنید یا حتی غذاهایی كه به صورت بیرونبر از رستورانها و تهیه غذاها سفارش میدهید بسیار اندك است.
برخلاف عوامل بیماریزای دیگر مانند باكتریها و قارچها كه میتوانند بر روی مواد غذایی رشد كنند، ویروسها برای تكثیر و گسترش خود به بدن موجود زنده مانند انسان یا حیوانات نیاز دارند. در نتیجه ویروس كووید-19 سطح مواد غذایی رشد و تكثیر نخواهد شد.اصول پاكسازی بستههای مواد غذاییبسیاری از ما این روزها پس از خرید خوار و بار مورد نیاز منزل دردسرهای زیادی را برای ضدعفونی كردن و شستوشوی این اقلام متحمل میشویم.
اما به توصیه سازمانهای جهانی نباید در این پاكسازیها زیادهروی كنیم. به گزارش مركز كنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده (CDC) احتمال انتقال ویروس از مواد غذایی یا بستهبندی مواد غذایی و غذاهای آماده بسیار اندك است و تاكنون گزارشی از ابتلا به كووید-19 از این طریق منتشر نشده است. پاكسازی بستههای مواد غذایی با مواد ضدعفونیكننده سطوح سخت مانند سفیدكنندهها از جمله مواردی است كه میتواند منجر به آسیبها و مسمومیتهای غذایی شود.