احتمال انتقال هوابرد کرونا در محیط‌ های بسته

5f0d36c2a5c98_2020-07-14_09-08
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه افراد عادی از ماسک فیلتردار استفاده نکنند، امکان و چگونگی انتقال ویروس کرونا از طریق هوابرد را تشریح کرد.

دکتر مسعود مردانی با تاکید بر استفاده از ماسک به عنوان یکی از بهترین حربه‌های پیشگیری از ابتلا به کووید ۱۹، موثر است، گفت: به دلیل بازگشایی‌هایی که در کشور اتفاق افتاده است، فاصله‌گذاری اجتماعی آن گونه که لازم است محقق نمی‌شود؛ برخی از مردم به آن معتقد نیستند و برخی دیگر نیز حوصله‌ رعایت این موضوع را ندارند؛ از این رو زدن ماسک به اولویت جدی ما تبدیل شده است.

وی افزود: این روزها ماسک‌ها شامل دو دسته فیلتردار و بدون فیلتر استفاده می‌شوند که خود ماسک‌های بدون فیلتر به دو دسته ماسک‌های خانگی و ماسک‌های طبی تقسیم می‌شوند. ماسک‌های بدون فیلتر عمدتا برای استفاده همه مردم مناسب است، اما ماسک‌های فیلتردار باید توسط کادر درمان در تماس با بیماران مبتلا به کووید۱۹ استفاده شود.

چرا نباید ماسک فیلتردار بزنیم؟

مردانی ادامه داد: در صورتی که ماسک‌های فیلتردار توسط افراد علامت‌دار استفاده شود، ویروس در پشت سوپاپ ماسک جمع می‌شود و زمانی که سوپاپ باز شود تعداد زیادی ویروس خارج می‌شود که برای افراد در سطح جامعه مضر است؛ از این رو استفاده از ماسک سوپاپ دار را برای عموم مردم توصیه نمی‌کنیم. توصیه ما به مردم استفاده از ماسک‌های بدون فیلتر است که حتی خودشان در منزل می‌توانند اقدام به تهیه آن کنند. ماسک‌های پارچه‌ای ارازان‌تر، در دسترس‌تر و قابل شست‌وشو است.

استفاده ۴ ساعته از ماسک های طبی

وی با تاکید بر اینکه ماسک‌های طبی ۴ ساعت مورد استفاده است، ادامه داد: وقتی ماسک به علت ترشحات بزاق خیس شود، نه تنها سبب ممانعت ورود ویروس نمی‌شود بلکه می‌تواند ورود ویروس را تسهیل کند از این رو ماسک باید پس از ۴ ساعت استفاده یا خیس شدن، تعویض شود. برخی هم که ممکن است توان خرید ماسک طبی را نداشته باشند، می‌توانند از ماسک سه لایه‌ پارچه‌ای که قابل شست‌وشو است، استفاده کنند. بهترین روش برای اینگونه ماسک‌ها شست‌وشو است و ممکن است تنها سشوار ‌و اتو گرفتن روی ماسک‌ها نتواند پاکیزگی مد نظرمان را فراهم کند.

مردانی با اشاره به اینکه کمیته علمی مقابله با کرونا تنها توانایی ارائه توصیه‌های لازم را به کمیته اجرایی دارد، افزود: برخی این اطمینان کاذب را در خود ایجاد کرده‌اند که اگر ماسک سوپاپ دار استفاده کنند، بیمار نمی‌شوند؛ در حالی که معایب آن را ذکر می‌کنیم. از سوی دیگر کمیته علمی توانایی اجرایی ندارد که بتواند ماسک‌های سوپاپ دار را از دسترس مردم خارج کند، تنها کاری که از دست ما بر می‌آید ارائه توضیحات کافی در این زمینه است تا آگاهی مردم افزایش یابد.

تایید احتمال وجود ویروس در هوای محیط های بسته

وی همچنین با اشاره به اینکه وجود ویروس کرونا در هوا تایید شده است، تصریح کرد: در این زمینه تحقیقاتی در یک بانک و چند مرکز دیگر صورت گرفته است، اما در مملکتی که چندصدهزار بانک در حال فعالیت‌اند، بررسی هوای تنها یک بانک نمی‌تواند چندان موثر باشد. بنابراین بی تردید هرچه فضای محیطی بسته‌تر باشد و محیط پنجره‌ کافی و تهویه هوای مطلوب نداشته باشد آنهم در شرایطی که ممکن است فرد مشکوک به کرونا هم بدون ماسک و رعایت موازین بهداشتی آنجا حضور داشته باشد، امکان انتقال ویروس وجود دارد. البته در صورتی که تجمع در یک محیط باز اتفاق افتد و افراد نیز ضمن زدن ماسک، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند، احتمال انتقال ویروس نزدیک به صفر می‌شود. چنین مواردی بارها تکرار شده است.

این متخصص بیماری‌های عفونی خاطر نشان کرد: برخلاف گذشته، در حال حاضر بر انتقال هوابرد ویروس بیشتر تاکید می‌شود؛ چراکه در مشاهداتمان می‌بینیم خانواده‌هایی هستند که شاید دو یا سه ماه باشد از منزل خارج نشده باشند، اما به کرونا مبتلا شدند که متوجه می‌شویم از راه انتقال هوابرد به ویروس آلوده شده اند.

وی در خاتمه درباره تهویه مناسب در مترو، اتوبوس، فروشگاه‌ها و ...، اظهار کرد: هرچه در مراکز تجمعی تهویه هوا به بیرون بیشتر انجام شود، امکان بیماری زایی کاهش می‌یابد. نامه‌های کمیته مشورتی کرونا به تمام دستگاه‌ها ارائه می‌شود اما ما ضامن اجرایی شدن توصیه‌هایمان نیستیم.

برچسب ها:

اجتماعی