به گزارش مشرق، وزیر خارجه آمریکا در یک مصاحبه جدید، چین را «بزرگترین چالش» آمریکا خواند و از اینکه روسیه با ایران در سوریه همکاری میکند، ابراز «تاسف» کرد.
بنا بر گزارش وبسایت وزارت خارجه آمریکا، «باب کوساک» سردبیر پایگاه هیل در بخشی از این مصاحبه درباره مواضع متفاوت آمریکا و روسیه در قبال ایران سوال کرد و نظر پامپئو را در این باره جویا شد.
این خبرنگار ارشد آمریکایی سوال کرد: «شما در موضوع ایران، خیلی منتقد ایران بودهاید. آیا روسیه در موضوع ایران، طرف ما قرار دارد؟ من میدانم که شما در حال فشار برای اعمال تحریمهای بیشتر (علیه ایران) هستید».
بیشتر بخوانید:
واشنگتن در فکر اعمال منع مسافرتی بر اعضای حزب حاکم چین
آمریکا سه فرد و پنج شرکت روسی را تحریم کرد
پامپئو: با مداخله چین، روسیه و ایران در انتخابات آمریکا مقابله میکنیم
پامپئو در پاسخ، بار دیگر به مواضع دولت سابق آمریکا در قبال امضای توافق هستهای «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) تاخت و بر لزوم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تاکید کرد. وزیر خارجه آمریکا گفت: «خوب این را میدانید که تک تک کشورها شامل روسیه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را که تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اعمال کرد و این کشور را از دسترسی به فروش یا خرید سیستمهای تسلیحاتی ممنوع میکند، امضا کردند».
وی ادامه داد: «به دلیل اشتباهات دولت قبلی [باراک اوباما] در ورود به دیوانهوارترین توافقی که من تا به حال دیدهام، ۱۸ اکتبر (۲۷ مهرماه) و فقط بعد از پنج سال (از امضای برجام)، بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان آزادانه شروع به تجارت تسلیحاتی در سراسر جهان میکند و نه فقط به بزرگترین دولت حامی ترور، بلکه به بزرگترین خریدار تسلیحات از چین و روسیه هم تبدیل بشود. ما داریم کار میکنیم و امیدواریم که در همکاری با روسها از این موضوع اطمینان حاصل کنیم که چنین اتفاقی نخواهد افتاد».
پامپئو گفت: «در حال حاضر روسیه مجموعه نظرات بسیار متفاوتی (با آمریکا) در قبال ایران دارد و آنها در کنار هم در سوریه علیه منافع مردم سوریه همکاری میکنند و ما متاسفیم که روسیه چنین تصمیمی گرفته است».
وی مدعی شد: «ما میلیونها نفر از مردم بی خانمان سوریه و قحطی و گرسنگی آنها را شاهد بودهایم. ایالات متحده بزرگترین حامی تلاش برای کمک بشردوستانه در داخل سوریه است و ناراحت کننده است که روسیه در حال کار کردن علیه این منافع و همکاری با منافع جمهوری اسلامی ایران است».
تمرکز بر تقابل با چین در دور دوم احتمالی ریاست ترامپ
در ادامه این مصاحبه درباره انتخابات ریاست جمهوری سال جاری در آمریکا و تاثیر پیروزی دوباره دونالد ترامپ بر دستور کار سیاست خارجی او در دور دوم سوال شد.
مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا گفت: «اگر رئیسجمهور ترامپ از من بخواهد در دولت دوم او خدمت بکنم، این افتخاری برای من خواهد بود».
سردبیر هیل از پامپئو سوال کرد: «اگر چنین شود (ترامپ از پامپئو بخواهد در دولت دومش در مقام وزیر خارجه باقی بماند)، در دستور کار دوره دوم شما چه خواهد بود؟ مشخص است که شما میخواهید کارهایی که الان کردهاید صحبت کنید، شاید درباره بزرگترین کاری که از زمان ملحق شدن به وزارت خارجه کردهاید اما به ما بگویید شما در دور دوم چه میکنید؟».
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال از تمرکز ویژه بر مقابله با تهدیدات ناشی از «حزب کمونیست چین» بر منافع جهانی آمریکا تاکید کرد.
پامپئو مدعی شد: «ما درباره این موضوع که ماموریت جهانی (آمریکا) تضمین آزادی آمریکایی است، صحبت کردیم. اگر شما از من سوال کنید که در دور دوم (دولت ترامپ) بزرگترین چالش از منظر امنیت ملی چیست، قطعا جواب من حزب کمونیست چین است و این چیزی است که ما از ابتدای دولت ترامپ روی آن تمرکز داشتهایم».
«باب کوساک» سردبیر پایگاه هیل سوال کرد: «در رابطه با چین و مسائل مربوط به دریای چین جنوبی، هنگکنگ و درگیریها در آنجا، یک دوره پر فشار را شاهد هستیم. روابط ایالات متحده و چین در چه وضعیتی است؟».
پامپئو جواب داد: «ما در یک گفتوگو با هم تعامل داریم. من همین دو سه هفته قبل به هونولولو رفتم و با یانگ جیهچی (مقام ارشد چینی و رئیس اداره روابط خارجی حزب کمونیست چین) دیدار کردم اما متاسفانه آنها دوست دارند درباره همکاری صحبت کنند، آنها میخواهند درباره اینکه باید برای یک قدرت جهانی بودن حاکمیت قانون مراعات شود، صحبت کنند اما هر جایی که ما اقداماتشان را مشاهده میکنیم، اقداماتشان عکس این موضوعات است».
وی افزود: «بگذارید مثال بزنم. شی دبیر کل (حزب کمونیست چین و رئیسجمهور چین) در سال ۲۰۱۵ در باز رُز (کاخ سفید) قول داد که در دریای چین جنوبی دست به نظامی گری نخواهد زد. آنها در یک توافق بینالمللی بین چین و پادشاهی متحد (بریتانیا) یک تعهد ۵۰ ساله دادند که در قبال هنگکنگ نظام "یک کشور و دو سیستم" اعمال خواهد بود اما او حالا اساسا این توافق را نقض کرده است».
به گفته پامپئو، «آنها (چین) طبق توافق اقلیمی پاریس تعهداتی را پذیرفتند اما با پایبندی کردن به این تعهداتشان فاصله زیادی دارند. این حزب کمونیست چین است که به طرزی دارد رفتار میکند که برای جهان تهدیدات واقعی هستند و ایالات متحده در نظر دارد که به تک تک این مسائل به منظور اطمینان از تامین منافع امنیت ملی آمریکا پاسخ دهد و به منظور تغییر رفتار حزب کمونیست چین، هزینههای این رفتارها را بالا ببرد».
وزیر خارجه آمریکا ادعا کرد: «به همین خاطر ما خواهان یک اقیانوس آرام آزاد و باز برای همه هستیم. حزب کمونیست چین همچنان به رفتار با آبهای این منطقه به عنوان امپراطوری دریایی خودش ادامه میدهد. ما اجازه نمیدهیم چنین اتفاقی بیافتد».
باب کوسالک سوال کرد: «یک مصوبه فراحزبی در مجلس نمایندگان و سنا وجود دارد که به ساکنان خاصی از هنگکنگ وضعیت مهاجر اعطا میکند. آیا این مصوبه، ایده خوبی است؟»
پامپئو در جواب گفت: «رئیسجمهور هنوز درباره این موضوع تصمیم نگرفته است. من مطمئنم که اگر افرادی که از هر جایی در جهان خواهان آمدن به اینجا و دنبال پناهندگی باشند، ایالات متحده همیشه جایی بوده که از این افراد استقبال کرده است. البته سرعت این موضوع کم شده و تعداد کمی از افراد دنبال پناهندگی هستند و ظرفیت ما برای بررسی درخواستهای پناهندگی به خاطر این ویروس که از چین نشات گرفته، کم شده است اما مطمئنم که در مدت کوتاهی ما به روند قبلی برخواهیم گشت».
وی ادامه داد: «مطمئنم افرادی از هنگکنگ هم (به آمریکا خواهند آمد)، پادشاهی متحد (بریتانیا) سخاوتمندانه به سه میلیون نفر از هنگکنگ اجازه آمدن (به انگلیس) را داد، استرالیا هم قوانینی در این باره درست کرده، کانادا هم همینطور. جهان غرب و دموکراسیها متوجه هستند که حزب کمونیست چین دارد چه کاری علیه آنهایی که به آزادی باور دارند، میکند».
در ادامه این مصاحبه، وزیر خارجه آمریکا بار دیگر اتهامزنیهای واشنگتن علیه پکن در خصوص شیوع ویروس کرونا در جهان را تکرار کرد. او همهگیری کرونا را به گردن چین و شهر «ووهان» این کشور انداخت.
سردبیر هیل سوال کرد: «آیا (بایت ویروس کرونا) چین باید هزینه و بها بدهد؟ از نظر مالی یا دیگر موضوعات؟».
وزیر خارجه آمریکا گفت: «به نظر من، قطعا جهان کاری میکند که آنها هزینه و بها بدهند. شما میتوانید این موضوع را ببینید. من هر جا میروم و با هر وزیر خارجه که صحبت میکنم آنها به این مضوع اذعان دارند که چین چه کاری با جهان کرده است».
پامپئو افزود: «من اطمینان دارم که جهان در قیاس با دوره قبل از این فاجعه مصیبت باری که بر سر جهان آوردند، نگاه متفاوتی به چین خواهد کرد و با آنها به طرق اساسا متفاوتی تعامل خواهد کرد».