- اخبار بازار -
بیماری کبد چرب یکی از شایعترین بیماریها به خصوص در بین نسل جدید است. کبد چر به معنی انباشت چربی در سلولهای کبد است. تجمع چربی در کبد امری طبیعی است اما وقتی که چربی بیش از 5 تا 10 درصد وزن کبد برسد میتوان گفت که فرد به بیماری کبد چرب مبتلاست.
کبد چرب در نتیجه مصرف مواد غذایی پر از چربی و تجمع آن در این عضو به وجود میآید و سلامت فرد را به شدت در خطر قرار میدهد. نکته قابل توجه این است که مصرف الکل یکی از عوامل موثر کبد چرب است و به همین دلیل دو نوع کبد چرب الکلی و کبد چرب غیرالکلی داریم.
در افرادی که الکل مصرف نمی کنند، ممکن است یک یا چند عامل زیر در ابتلا فرد به این بیماری نقش داشته باشند:
- چاقی
- قند خون بالا
- مقاومت به انسولین
- مقادیر زیادی چربی به خصوص تری گلیسیرید در خون
علل کمتر شایع این بیماری، عبارتند از:
- بارداری
- کاهش سریع وزن
- قرار گرفتن در معرض سموم خاص
- برخی از انواع عفونت ها، مانند هپاتیت C
کبد چرب علامت خاصی ندارد و نمیشود علائم کبد چرب را دقیق مشخص کرد اما ممکن است بیمار احساس خستگی کرده و یا احساس ناراحتی یا درد در سمت راست بالای شکم داشته باشد.
هر چند کبد چرب بیماریای است که در کمین همه قرار دارد ولی برخی عوامل میتواند ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش دهد از جلمه:
- بارداری
- قند خون بالا
- دیابت نوع2
- کلسترول بالا
- سندرم متابولیک
- سابقه خانوادگی
- چاقی و اضافه وزن
- مقاومت به انسولین
- سطوح بالای تری گلیسیرید
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
انواع کبد چرب
- کبد چرب غیر الکلی: در اثر اختلالات بالینی مثل دیابت، چاقی و سوء تغذیه به وجود میآید.
- کبد چرب الکلی: در اثر مصرف الکل، کبد صدمه دیده و توانایی شکستن چربیها را از دست میدهد که نهایتا موجب سیروز کبدی میشود.
- سیروز کبدی: سیروز یک اختلال فیبروزی و از بین برندهی سلولهای کبد است که ساختمان کبد را بر هم میریزد که در نهایت باعث عدم کارایی کبد میشود.
- کبد چرب بارداری: این نوع کبد چرب علت مشخصی ندارد، ولی احتمالا در اثر هورمونهای ترشح شده در دوران بارداری به وجود میآید.
درمان کبد چرب
مناسبترین و موترترین راه برای درمان کبد چرب تغییر رژیم غذایی به ویژه حذف الکل از رژیم غذایی کسانی است که به مصرف الکل عادت دارند.
محورهای رژیم غذایی کبد چرب عبارت است از:
• مصرف میوه و سبزیجات به مقدار زیاد
• مصرف گیاهان دارای فیبر بالا مانند حبوبات و غلات کامل
• کاهش مصرف قند، نمک، چربی ترانس، کربوهیدراتهای تصفیه شده و چربی اشباع
• عدم مصرف الکل
در ادامه رژیم غذایی کم چربی و کاهش کالری میتواند به کاهش وزن و همچنین کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب، کمک چشمگیری کند
• قهوه برای تنظیم آنزیمها
پژوهشها نشان داده اند که مصرف کنندگان قهوه مبتلا به بیماری کبد چرب نسبت به افرادی که این نوشیدنی کافئین دار را مصرف نمیکنند، آسیب کمتری میبینند. به نظر میرسد کافئین، مقدار آنزیمهای غیر طبیعی کبد ارفادی که در معرض ابتلا به کبد چرب هستند، کاهش میدهد.
• سبزیجات برای جلوگیری از جذب چربی
نتایج آزمایشات حاکی از آن است که کلم بروکلی برای جلوگیری از تجمع چربی در کبد موشها موثر بوده است. از گیاهان معجزه گر برای درمان بیماری کبدی مانند اسفناج، کلم بروکلی و کلم فندقی میتواند به کاهش وزن نیز کمک کند.
• ماهی و چربی سالم
ماهیهای چرب نظیر ماهی آزاد، ساردین ها، ماهی تن و ماهی قزل آلا غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. اسیدهای چرب امگا 3 میتوانند به بهبود سطح چربی کبد و کاهش التهاب تاثیر بگذارند.
• آووکادو محافظ کبد
آووکادو سرشار از چربیهای سالم است و مطالعات بر روی آن نشان میدهد که حاوی مواد شیمیایی هستند که ممکن است آسیب کبدی را کاهش دهد. آنها همچنین دارای فیبر هستند که میتوانند به کنترل وزن کمک کنند. پیشنهاد میکنیم سالاد قارچ و آووکادو را برای یکبار امتحان کنید.
• روغن زیتون عامل کنترل وزن
این روغن سالم غنی از اسیدهای چرب امگا 3 است. روغن زیتون برای پخت و پز بهتر از مارگارین، کره یا روغن جامد است. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که روغن زیتون به کاهش سطح آنزیمهای کبدی و کنترل وزن کمک میکند.
• سیر و پاکسازی کبد
سیر ،برای پاکسازی کبد عالی است. سیر به فعالسازی آنزیم هایی که کبد را از سموم پاک می کنند، کمک می کند. همچنین دارای دو ترکیب طبیعی به نام های آلیسین و سلنیوم است ،که به فرآیند پاکسازی کبد کمک می کنند و از کبد در برابر آسیب سموم محافظت می کنندر علاوه بر آن، سیر میزان کلسترول و تری گلیسرید را کاهش می دهد، که مانند بار سنگینی برای کبد هستند و مانع از عملکرد درست کبد می شوند. برای ارتقا دادن سلامت کبد، از سیر تازه به جای سیر فرآینده شده، چرخ شده و یا پودر سیر استفاده کنید.
هر روز، 2 تا 3 حبه سیر تازه بخورید و در پخت غذا نیز از آن استفاده کنید حتی می توانید بعد از مشورت با پزشک، از مکمل های سیر نیز استفاده کنید.
• چای سبز برای جذب کمتر چربی
دادههای مطالعاتی نشان میدهد که چای سبز میتواند در جذب چربی دخالت کند، اما نتایج هنوز مشخص نیست. محققان در حال مطالعه بر روی این هستند که آیا چای سبز میتواند ذخیره چربی کبد را کاهش دهد و عملکرد کبد را بهبود ببخشد.
• روزی یک سیب بخورید
یک سیب در روز، راز سلامت کبد است. سیب سرشار از پکتین، یک فیبر محلول است و می تواند سموم سیستم گوارش و کلسترول خون را کاهش دهد و هم چنین از کار زیاد کبد جلوگیری می کند.
• دستور العمل جادویی زرد چوبه
زردچوبه ادویه ای است که توانایی بدن در جذب چربی را بهبود میبخشد و در نتیجه کمک میکند تا چربی در کبد انباشته نشود؛ همچنین به فرآیند سم زدایی کبد کمک میکند.
دستورالعمل: کافی است تا مخلوط یک چهارم قاشق چای خوری پودر زردچوبه در 1 تا 2 لیوان آب بریزید و آن را بجوشانید و دو بار در هفته از این نوشیدنی مصرف کنید؛ البته میتوانید برای جذب بهتر به جای آب از شیر استفاده کنید.
اگر پس از مصرف این نوشیدنی مشکل یبوست، درد معده یا گاز بیش از حد وجود داشته باشد، مصرف آن قطع شود.
با این همه توجه داشته باشید که تمام این نسخههای خانگی زیر نظر پزشک است و در کنار ورزش روزانه است که موثر است و برای درمان کبد چرب حتما باید به دکتر مراجعه کرد.
"این مطلب تبلیغاتی است"
انتهای پیام/