وقتی عددها بی غیرت می شوند، ۳۹ نماد فساد و بی غبرتی در افغانستان

به گزارش مشرق، طی سال‌های گذشته داستانی از عدد ۳۹ در استان غربی هرات افغانستان روایت شد و کم کم در سراسر این کشور گسترش یافت و براساس آن گفته می شود که این عدد  نماد فساد اخلاقی و بی «غیرتی» است و این موضوع بصورت ویژه در خودروهای دارایی پلاک ۳۹ بیشتر مورد توجه قرار گرفت.

براساس این باور،  افرادی که برای مثال شماره تلفن همراه یا  پلاک خانه هایشان عدد ۳۹ داشته با مشکل روبه رو شده و حرف حدیث درباره اسین مساله و واکنش منفی مردم روبه افزایش گذاشته و این مساله با توزیع پلاک خودرو در اداره رانندگی رهنمایی افغانستان جدیت تر شد.

خودروهای که دارای پلاک ۳۹ بودند افزون بر آن‌که سرنشینان آن‌را به چشم افراد فاسد می دیدند در قیمت خودروها نیز هنگام خرید و فروش اثر داشت که این خودروها به دلیل داشتن عدد ۳۹ در پلاک خود یک سوم قیمت را از دست می داد.

گزارش های رسمی حاکیست که این شایعه کم کم در اداره رانندگی افغانستان جا افتاد و افرادی که برای خودروها تازه وارد پلاک می گرفتند از گرفتن پلاک که دارای عدد ۳۹ بود خوداری می کردند و این وضعیت فرصت را برای فساد در اداره رانندگی نیز بوجود آورد.

پس از نفرت مردم از پلاک دارای عدد ۳۹ هر مشتری که برای گرفتن پلاک به اداره رانندگی افغانستان مراجعه می کرد و ماموران سودجو در این اداره نیز برای آنها پلاک دارای عدد ۳۹ را پیشنهاد می کرد و می گفت که روند توزیع بر همین اعداد رسیده و آنها مجبور هستند از این پلاک ها بگیرند.

اما مشتریان از گرفتن این نوع پلاک خودداری کرده و برای ماموران پیشنهاد رشوه می کردند که باعث گسترش فساد در این اداره شده  و از طرف دیگر آسیب جدی به بودجه دولت نیز وارد کرد.

در سال ۱۳۹۳ صدیق صدیقی سخنگوی وقت وزارت کشور افغانستان در کنفرانس مطبوعاتی در کابل به خبرنگاران گفت که این خرافات باعث شده است که امسال یک میلیارد افغانی به بودجه دولت خسارت وارد شود.

این شایعات با وجودی که همه مردم باور دارند و در مصاحبه‌ها تأکید می کنند که چیزی بی ارزش و خرافاتی است و نباید به آن‌ها توجه کرد اما با گذشت زمان هر روز بیشتر توسعه می یافت.

در آبان ماه سال ۱۳۹۰ دولت افغانستان لویه جرگه مشورتی (مجلس بزرگان) این کشور را برگزار کرده بود که اعضای جرگه در کمیته های چهل گانه تقسیم و روی موضوعات بحث می کردند و در نهایت گزارش خود را جمع آوری نتیجه را اعلام می کردند.

در همین لویه‌جرگه نیز افرادی که قرعه آنها به کمیته ۳۹ رسید از شرکت در عضویت این کمیته خودداری کردند و این موضوع باعث شد که کمیته ۳۹ از این جرگه حذف و عدد ۴۱ جایگزین آن شود.

اکنون دولت افغانستان تصمیم گرفته است که برای جلوگیری از فساد و گرفتن رشوه از مراجعین در اداره رهنمایی رانندگی عدد ۳۹ را بطور کامل از چرخه ثبت در پلاک های خودروها حذف و زمینه رشوه و فساد را از بین ببرد.

«امرالله صالح» معاون نخست ریاست جمهوری افغانستان روز پنجشنبه اعلام کرد که از روز شنبه ۲۷ دی ماه هیچ مامور اداره رانندگی حق ندارد به مراجعین برای گرفتن پلاک دارای عدد ۳۹ را پیشنهاد و زمینه رشوه گرفتن را فراهم سازد.

وی گفته است که این عدد بصورت دایم از ثبت در پلاک خودروها از این اداره حذف می گردد.

این اعلام معاون رئیس جمهوری افغانستان در فضای اجتماعی و رسانه‌ای در داخل و خارج از افغانستان جنجال آفرین شد و کاربران شبکه اجتماعی افغانستان با نوشتن مطالب درباره این موضوع بطور گسترده واکنش نشان داده برخی از آن حمایت و برخی نیز علیه آن موضع گیری و این اقدام دولت را رسمیت بخشیدن به خرافات عنوان کردند.

«خلیل مینوی» رئیس سابق خبرگزاری «آژانس باختر» خبرگزاری دولتی افغانستان هم در فیسبوک خود نوشته است که ماجرای عدد ۳۹ به سرخط رسانه‌های جهان مبدل شده است.

برچسب ها:

جهان