به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی خبرگزاری فارس، همزمان با آیین گرامیداشت میلاد پیامبر اکرم (ص) در کتابخانه و موزه ملی ملک،«تالار علوم در ایران اسلامی» در این موزه گشایش یافت.
رضا دبیرینژاد معاون فرهنگی کتابخانه و موزه ملی ملک در این مراسم در خصوص چگونگی راهاندازی این تالار، گفت: این تالار در طبقه دوم و قرینه با سالن هنر و زندگی افتتاح شد.
وی افزود: پس از یک امکانسنجی متوجه شدیم که یکی از حوزههای مورد علاقه حاجحسین آقا ملک جمعآوری کتب در حوزه علوم اسلامی بوده است، اما این سوال برای ما مطرح بود که در موزه ملک قرار است چه روایت از علم را داشته باشیم چرا که معمولاً همه چیز در قالب میراث فرهنگی دیده میشود و به وجوه علمی توجه کمتری میشود.
معاون فرهنگی کتابخانه و موزه ملی ملک تصریح کرد: برای اینکه تصویر درستی را از این سالن نشان دهیم در آغاز سالن با طبقهبندی علوم کار را شروع کردهایم که شامل مشتقات، ریاضیات و علوم تجربی است. در 4 گوشه زون حساب شامل هندسه، جبر، موسیقی و ریاضیات، زون نجوم شامل علم نجوم، علم رصدخانهها، ابزارآلات نجومی و احکام نجومی، زون علوم زمین شامل علم کشاورزی یا فلاحت، کانیشناسی، جغرافیا و تقویم کشاورزی و در نهایت زون پزشکی که شامل تشریح، داروشناسی و مشتقات علم طب همچون شناخت بیماریها است را مشاهده میکنیم.
در این سالن 49 نسخه خطی و 2 اسطرلاب را مشاهده میکنید که یکی از آنها مربوط به دوره صفوی است و دیگری تاریخ ندارد و بیشتر تزئینی است.
وی افزود: در دو طرف به سایر علوم همچون فیزیک یا علم حیل قدیم، علم کیمیا یا شیمی امروزی، اپتیک یا نورشناسی و جانورشناسی و داروشناسی پرداختهایم.
دبیرنژاد تصریح کرد:در قسمت مرکزی به معرفی 8 دانشمند اسلامی که ما از آنها مجموعه داریم پرداختیم که شامل جمشید غیاثالدین کاشانی، ابنسینا، فارابی، قطبالدین شیرازی، ابوریحان، عبدالرحمن صوفیرازی، خواجهنصیرالدین طوسی و زکریای رازی میشود.
وی گفت: در انتهای سالن کرنولوژی سالشمار از تاریخ نسخ خطی در ایران تا دوره جدید روایت شده است. با توجه به اینکه تعداد نسخ خطی زیاد بود تلاش کردیم تا نسخ گزیده و شاخص را انتخاب کنیم.
همچنین در این مراسم از کتاب «به خط خویشتن» که فهرست دستنوشتههای آیتالعظمی سیداحمد حسینیزنجانی است رونمایی شد.
این مجموعه که وقف موزه ملی ملک شده حدوداً 200 ساله است که مستندات و دستخطهای آیتالعظمی سیداحمد حسینیزنجانی را که تاکنون در جایی چاپ و معرفی نشده نشان میدهد.
در ادامه این مراسم مهدی محقق، پژوهشگر وکتاب شناس تاریخی در این مراسم ضمن گرامیداشت ولادت پیامبر اکرم (ص) و امام جعفر صادق(ع)، اظهار داشت: من یک بار توفیق زیارت حاج حسین آقا ملک را در مجلس ترحیم مادر سید جلالالدین تهرانی داشتم.
وی افزود: خیلی خوشحال بودم شخصی که در گردآوری نسخ خطی تلاش میکند خودش هم عاشق نوشتن است، در دنیا خیلیها دنبال جمع آوری نسخ خطی هستند اما فرق حاج حسین آقا ملک با دیگران در این بود که وی خود اهل ذوق و شعر بود و آثاری به خط خود ایشان در مجموعه موجود است.
انتهای پیام/