تشکیل ارتش اروپایی؛ دلایل و چالش‌ها

به گزارش مشرق، هفته‌ی گذشته، امانوئل ماکرون (رئیس‌جمهور فرانسه) خواستار تشکیل ارتش مستقل اروپایی به‌منظور محافظت از کشورهای اروپایی شد. علی‌رغم موضع‌گیری تند ترامپ علیه ماکرون، چند روز بعد آنگلا مرکل نیز موضع وی را مورد حمایت قرار داد.


1️⃣ یکی از مهم‌ترین اختلافات میان آمریکا و اروپا، علی‌الخصوص از آغاز ریاست جمهوری ترامپ، مسائل بودجه‌ای ناتو بوده است. ترامپ طی حدود یک سال و نیم اخیر فشار مضاعفی را بر کشورهای اروپایی جهت اختصاص دو درصد از بودجه به مسائل نظامی وارد ساخته است.

2️⃣ شاید اصلی‌ترین عامل ترجیح برخی کشورهای اروپایی مبنی بر برخورداری از ارتش مستقل اروپا، فشارهای ایالات‌متحده و تشخیص عدم تعهد آن کشور به امنیت اروپا باشد. تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا جهت خروج از پیمان منع موشک‌های میان برد، بسیاری از سیاستمداران اروپایی را راجع به امنیت آن قاره دچار نگرانی کرده است.

3️⃣ با آنکه نقطه‌ی عطف همگرایی بیشتر اروپا در حوزه‌های نظامی، با اجرای «همکاری ساختاریافته‌ی دائمی» (PESCO) از اواخر سال گذشته‌ی میلادی کلید خورد، به نظر می‌رسد نقطه‌ی تمایز خواسته‌ی اخیر ماکرون با مورد مذکور، سطح همکاری‌ها باشد. سطح همکاری‌ها در PESCO بیشتر تاکتیکی و در خواسته‌ی ماکرون، راهبردی است.

بااین‌حال، تشکیل ارتش مستقل اروپایی با چالش‌هایی نیز روبروست:

1️⃣ اول آنکه صلاحیت نهایی تصمیم‌گیری در قبال استفاده از نیروی نظامی در خارج از مرزها، در اختیار پارلمان کشورهای اروپایی است و چنین موضوعی در مواقع اضطرار می‌تواند از سرعت عمل نیروی نظامی اروپا بکاهد.

2️⃣ دومین چالش، تأمین بودجه‌ی نیروی نظامی است؛ در حال حاضر، بسیاری از کشورهای اروپایی قادر به هزینه کرد حتی دو درصد از بودجه‌ی خود برای مسائل نظامی نیستند.

صرف‌نظر از تشکیل یا عدم تشکیل ارتش مستقل اروپایی، چنین مواضعی بیانگر آن است که اروپا سعی دارد به‌مرور، خود را در حوزه‌های امنیتی نیز از مدار وابستگی به ایالات‌متحده خارج نماید.

منبع: اندیشکده راهبردی تبیین

برچسب ها:

جهان