خبرگزاری فارس؛ گروه سلامت: میخواهند یمن را از روی نقشه پاک کنند. از آنهمه شهرها و روستاها و ساختمانهای زیبا و بلند چیزی جز تلی از خاک به جا نمانده است.
این کشور با بهرهمندی از منابع و طبیعت و خاک حاصلخیز و همچنین دسترسی به چند دریا و خلیج عدن از موقعیتی استراتژیک برخوردار است همین موضوع نیز باعث طمع کشورهای عربی منطقه برای تصاحب آن شده است.
نقشه شومی که البته با مقاومت مردم یمن مواجه شده، مقاومتی که هم اکنون ۴ سال به طول انجامیده است و باز هم ادامه دارد. مردمی که با دست خالی و پای برهنه و حالا با شکم گرسنه و بیمار در مقابل آل سعود و همپیمانان آن ایستادهاند.
یمن چندین سال است که در محاصره قرار دارد، محاصرهای که بیشترین خسارت را به غیر نظامیان و مردم یمن زنان و کودکان وارد کرده است.
ائتلاف سعودی-آمریکایی از ورود هرگونه غذا و دارو به داخل یمن جلوگیری میکند و مردم این کشور با شرایط بحران، قحطی و تشدید بیماریهای واگیردار مواجه هستند.
از طرفی هدف قرار دادن مراکز خدمات بهداشتی و امدادی، راهها، مراکز تولید برق و مخازن آب در شدید بحران انسانی در این کشور تأثیر هنگفتی گذاشته است.
مردم یمن قصد دارند از حاکمیت سرزمینی اجدادی خودشان در مقابل دشمنان خارجی دفاع کنند. مقاومتی که حالا در سکوت مجامع بینالمللی به یک بحران انسانی در منطقه و کل دنیا تبدیل شده است.
در اینباره برای دریافت اطلاعات بهتر و جدیدتر از وضعیت داخل این کشور گفتوگویی داشتیم با مریلا هدیب، نماینده کمیته بینالمللی صلیب سرخ مستقر در یمن که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
فارس: چند بار ائتلاف به رهبری سعودی به بیمارستانها و مراکز پزشکی حمله کرده است؟ لطفاً در مورد خسارات و تلفات توضیح دهید.
در طول سالهای گذشته نقض قوانین بشردوستانه در یمن رخ داده است. نظامیان باید به شکل دقیقتری شرایط مردم یمن را در حین برنامه ریزی و اجرای اقدامات نظامی در نظر بگیرند و از غیر نظامیان در برابر حملات محافظت کنند.
تمام طرفها باید اطمینان حاصل کنند که همه تدابیر لازم برای حفاظت از شهروندان غیر نظامی و زیرساختهای غیر نظامی اتخاذ شده است.
بههمین خاطر است که کمیته بینالمللی صلیب سرخ از تمام طرفهای این درگیری خواسته است که امنیت برای غیر نظامی و اهداف غیرنظامی تضمین شود؛ این موارد شامل مراکز بهداشتی و درمانی و پرسنل آنها نیز میشود.
از طرفی طبق قوانین بینالمللی بشر دوستانه باید از غیر نظامیان و پرسنل درمانی و آمبولانسها، مدارس و مراکز بهداشتی و درمانی و همچنین زندانها و کارخانجات آب و برق در هر شرایطی محافظت شود. در عین حال روند کار امدادرسانی پرسنل درمانی نیز باید تسهیل شود.
فارس: چه تعداد زخمی یا بیماران نیاز به کمک دارند و چرا آنها نمیتوانند یمن را برای درمان ترک کنند؟
مشکلات مربوط به ورود و خروج به کشور«محاصره» و همچنین مشکلات مربوط به تردد در داخل کشور به دلیل درگیری و موشکبارانها، تأثیر مستقیمی بر چگونگی دسترسی مردم به امکانات بهداشتی و درمانی گذشته است و مردم در این زمینه بسیار محدود هستند.
از طرفی این مشکلات بر روند فعالیتهای مراکز درمانی و بهداشتی و همچنین زیرساختهای این مراکز نیز تاثیر بهسزایی داشته است، البته یکی از عوامل تشدید بحران انسانی در یمن همین موضوعات است.
باید بدانید که تنها ۴۵ درصد از تسهیلات بهداشتی یمن در حال خدمترسانی هستند و ۱۴ میلیون و هفتصد هزار نفر حتی به امکانات اولیه بهداشتی دسترسی ندارند.
در عین حال گزارشهایی وجود دارد که تمام انواع بیماریهای قابل پیشگیری و کنترل شده که پیش از این ریشهکن شده بودند، در حال بازگشت به یمن و درحال پدیدار شدن مجدد هستند، از جمله وبا، مننژیت و ... ؛ این نشانه دیگری است مبنی بر اینکه سیستم بهداشتی یمن در حال حاضر ظرفیت لازم برای تأمین نیازهای رو به افزایش بیماران ومردم قحطی زده این کشور را ندارد.
فارس: آیا عربستان سعودی - بهعنوان رهبر ائتلاف عرب و شروع جنگ - احترام به جنبههای بشردوستانه در جنگ است؟ آیا با سازمانهای بینالمللی حقوق بشر و پزشکی همکاری میکند؟
در طول این گروهها روزنههای نگران کنندهای را شاهد بودیم، البته کمیته بینالمللی صلیب سرخ گفتوگوهای محرمانهای را با طرفهای دیگری داشته است تا بتواند فهم بیشتر از قوانین بشردوستانه بینالملل و انطباق بیشتر با آن را به وجود بیاورند.
فارس: چرا بحران یمن را بزرگترین بحران انسانی در سالهای اخیر مینامید؟ تفاوت آن با بحرانهای دیگر چیست؟
غیر نظامیان یمنی سنگینترین هزینه این درگیریها در یمن را پرداختهاند؛ یمنیها با جنگ، گرسنگی و بیماری شدید مواجه هستند. مردم آسیبدیده در سراسر این کشور تنها با یک وعده غذا در روز زنده هستند«که آن هم ممکن است به دستشان نرسد».
هر روز بسیاری از خانوادههای یمنی باید بین تهیه غذا یا دارو یکی را انتخاب کنند. وضعیت انسانی در یمن فاجعهبار است، تقریباً تمام امورات زندگی روزمره تحت تاثیر جنگ قرار گرفته است؛ از جمله دسترسی به سوخت، غذا، آب آشامیدنی و امکان حمل و نقل و ... که در این روزها اصلا وضعیت خوبی ندارد. لازم است دوباره تکرار کنم که بیش از ۷۵ درصد جمعیت یمن نیاز به کمک فوری دارند.
فارس: وضعیت ذخایر غذایی و تغذیه مردم چگونه است؟ آنها چه میخورند؟
مشکلات مربوط به ورود کالا به یمن«محاصره» و همینطور وضعیت حمل و نقل داخل کشور و همچنین افزایش شدید قیمتها برای کالاهای اساسی از جمله برنج، عدس، روغن، شیر و شکر که در دو سال گذشته حدود چند صد درصد بوده است.
از طرفی همین موارد امنیت غذایی را در شرایط نابسامانی قرار داده است.
خانوادهها منابع درآمد خود را از دست دادهاند و پس اندازهای اندک آنها به پایان رسیده و الان دیگر فقط باید تنها با یک وعده غذا در روز سر کنند.
البته برخی خانوادهها هم چیزی برای خوردن پیدا نمیکنند و تنها با مقدار کمی برنج یا آرد گذران زندگی میکنند.
فارس: آیا شما، بهعنوان کمیته صلیب سرخ، ابزارهایی برای بهبود شرایط در یمن دارید؟ آیا بحران یمن را با نهادهای بینالمللی مطرح کردهاید یا آیا میخواهید این کار را انجام دهید؟
در مرحله اول کمکهای صلیب سرخ به آسیبپذیر ترین گروههای جمعیتی داده شده است که عبارتند از شهروندان آسیب دیده از جنگ، دستگیرشدگان و کسانی که در اثر مین یا انفجار آسیب دیدهاند. همچنین این کمکها برای پیشرفت روند درمانی و شرکتهای تأمین کننده آب سالم اختصاص داده شده است.
در سال جاری در یمن مراکز بهداشتی تحت حمایت صلیب سرخ بیش از ۲۹۷ هزار بیمار را درمان کردهاند و بیمارستانها نیز به ۱۴ هزار مجروح جنگ خدمات دادهاند. از طرفی ارائه خدمات به کسانی که در داخل خود کشور آواره شدهاند و جوامعی که پذیرای آنها بودهاند و حامیان آوارگانی که به خانههای خود برگشتهاند نیز از جمله فعالیتهای صلیب سرخ در یمن است.
بیش از ۵۰۰ هزار نفر معادل ۷۱۴۲۸ خانوار برخی از نیازهای غذایی را از طریق بستههایی شامل مکمل مواد غذایی برای کودکان دارای سوء تغذیه و همچنین زنان باردار و زنان شیرده دریافت کردهاند.
علاوه بر این در مجموع یک از چهار میلیون نفر از آب آشامیدنی سالم بهرهمند شدند و کمتر در معرض آب آلوده قرار گرفتند که این ناشی از پروژههای صلیب سرخ جهانی است که این پروژهها شامل ظرفیت سازی برای خود شرکتهای داخلی این کشور است.
به هر حال لازم به ذکر است که کمکهای بشردوستانه بحرانهای بشری را حل نمیکند آژانسهای حقوق بشری نه میتوانند برای همه مردم این کشور غذا تامین کند و نه میتواند به همه آنها خدمات بهداشتی و درمانی ارائه کند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ یمن خواهان تلاشهای مستحکم سیاسی برای پایان دادن به درگیری و پایان دادن آوارگی و بحران برای میلیونها یمنی بوده و خواهد بود.
انتهای پیام/