پیشنهاد نانوایان برای جبران هزینههای تولید و حل مشکلات مالی این صنف، عرضه نان به صورت کیلویی است که اگرچه این پیشنهاد به کارگروه آرد و نان ارائه شده، اما هنوز نتیجه آن اعلام نشده است.
با توجه به عدم افزایش قیمت نان در چهار سال گذشته و ثبات قیمت نان طی این مدت، این صنف با مشکلات عدیدهای مواجهاند، به طوری که اغلب نانوایان از عدم تطابق درآمدها و هزینهها گلایهمند هستند.
آخرین مصوبه قیمت نان در آذرماه 93 ابلاغ شد و از آن تاریخ تاکنون هیچگاه قیمت نان به طور رسمی افزایش نیافت، اگرچه سال گذشته تلاشهایی برای افزایش قیمت نان صورت گرفت و حتی مصوبه افزایش 15 درصدی قیمت نان هم ابلاغ شد، اما با توجه به ملاحظاتی بلافاصله آن مصوبه ابطال و قیمت نان که برای یک روز در نانواییها افزایش یافته بود، به قیمتهای قبلی برگشت.
این گزارش میافزاید، اگرچه با توجه به اهمیت نان در سفره غذایی مردم و به ویژه قشر آسیبپذیر همواره قیمت این کالا باید به گونهای باشد که با توجه به مشکلات فراوان اقتصادی مشکل جدیدی از این ناحیه برای مردم ایجاد نشود، اما نمیتوان به فعالان شاغل در این بخش هم بیتوجه بود و نباید اجازه داد تا عدم افزایش قیمت در این بخش بر فعالان و شاغلان صنف نان تحمیل شود.
ضمن اینکه یکی از معضلات اصلی افزایش نیافتن قیمت نان تاثیر مستقیم بر کیفیت نان تحویلی به مردم است، در حال حاضر اغلب نانواییها وزن چانه نان را کاهش دادهاند و با ریختن کنجد بر روی نان و اضافه کردن قیمتها از این طریق سعی در جبران هزینهها دارند که این امر هم نتیجهای جز نارضایتی مشتریان و مصرفکنندگان را ندارد.
دولت هزینههای تولید نانوایان را کاهش دهد
اصغر پابرجا رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی با تاکید بر اینکه عدم افزایش قیمت نان در 4 سال گذشته مشکلاتی را برای نانوایان به وجود آورده است، گفت: اگر دولت قصد افزایش قیمت نان را ندارد، از واحدهای صنفی نانوایی هزینه کمتری بابت انرژی دریافت کند و یا آرد را با قیمت پایینتری در اختیار نانواییها قرا دهد.
وی افزود: همچنین دولت میتواند با اخذ نکردن مالیات از این صنف تا حدی به کاهش هزینهها کمک کند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی اظهار داشت: پیشنهاد ما برای جبران بخشی از هزینهها نانوایان، عرضه نان به صورت کیلویی است که قرار است این موضوع در کمیته کارگروه آرد و نان مورد بررسی قرار گیرد.
کاهش درآمد نانواییها به علت افزایش بدون ضابطه نانواییها
علیمراد سلیمانی با انتقاد از افزایش نیافتن قیمت نان از سال 93 تاکنون، گفت: طی این مدت دستمزد کارگران دو برابر شده و هزینههای آب و برق هم افزایش یافته است.
این نانوا با اشاره به اینکه در کنار مشکلات متعدد حجم پخت نانواییها کم شده، گفت: کاهش حجم پخت که منجر به کاهش درآمد نانواییها شده، ناشی از تعدد نانواییهاست، زیرا در سالهای اخیر با صدور مجوز تاسیس نانواییهای آزاد پز این امر منجر به کاهش درآمد نانواییها شده است.
وی همچنین با انتقاد از کیفیت آرد گفت: اغلب نانواییهای آزاد پز آرد خوب را از شهرستانها به تهران میآورند تا به توانند نان با کیفیت به مشتریان تحویل و مشتریان را حفظ کنند.
نان کیلویی شود؛ قیمت پیشنهادی برای هر کیلو نان
حبیبالله فرزانه از 60 سال پیش تاکنون در حرفه نانوایی مشغول به فعالیت است، در رابطه با مشکلات نانوایان گفت: از آنجا که نان قوت اصلی مردم به حساب میآید، همواره و از سالهای دور تاکنون دولتها بر مقوله قیمتگذاری آن اشراف داشتهاند و با توجه به حساسیت این بخش، در نرخگذاری اغلب ملاحظات مردمی رعایت شده و به صنف توجه کمتری شده است.
وی با بیان اینکه نرخ مصوب نان در 4 سال گذشته هیچگونه تغییری نداشته است، بیان داشت: این مسئله منجر به مشکلات عدیدهای برای نانوایان شده است، اما طی این مدت تا حدودی دست نانوایان باز بوده تا از طریق ریختن کنجد و کاهش وزن چانه نان هزینههای خود را جبران کنند که البته این چاره کار نیست و باید به این مسئله توجه ویژهای شود، زیرا ادامه این روند هم برای همیشه امکانپذیر نیست.
فرزانه با بیان اینکه چاره حل معضل نانوایان رقابتی شدن است، گفت: با آزادپز شدن نان، نانوایان باید باافزایش کیفیت و قیمت مناسب مشتریان خود را حفظ کنند.
وی با اشاره به اینکه هماکنون برخی نانواییها ازاد پز هستند، بیان داشت: این امر منجر به ایجاد رقابت بین نانواییها آزاد پز شده و با توجه به سابقه 60 سالهای که در این حرفه دارم، این اقدام را بهترین اقدام میدانم که هم مشتری از نان رضایت دارد و هم نانوا میتواند با توجه به کیفیت پخت و قیمت نان هزینههای خود را تامین کند.
فرزانه بیان داشت: به نظر میرسد در شرایط فعلی به نظر میرسد که دولت باید اجازه دهد تا همه انواع نان به صورت آزاد پز تبدیل شود و برای اینکه قشر آسیبپذیر از این ناحیه صدمه نبیند، یک نوع نان همچنان به صورت دولتی پز باقی بماند.
وی افزود: در حال حاضر طرح کیلویی شدن عرضه نان ارائه شده و این موضوع قرار است در کارگروه مربوطه بررسی شود.
فرزانه گفت: قیمت پیشنهادی اتحادیه برای هرکیلو نان سنگک 4000 هزار تومان، نان لواش 3500 تومان و هر کیلو نان تافتون بین 3 هزار تا 3300 تومان است، همچنین قیمت پیشنهادی برای هرکیلو نان بربری 3 هزار تومان است.
وی بیان داشت: البته این ارقام در حد پیشنهاد است و هنوز هیچ تصمیمی رسمی در این رابطه اتخاذ نشده است.
فرزانه با تاکید بر اینکه باید به مشکلات نانوایان رسیدگی شود، گفت: اگر طی 4 سال گذشته قیمت این کالا متناسب با نرخ تورم افزایش مییافت، مشکل این بخش تا این اندازه افزایش نمییافت.
این گزارش میافزاید: اگرچه قیمت نان به صورت رسمی طی چهار سال گذشته افزایش نیافته است، اما افزایش قیمت نان به صورت غیر رسمی طی سالهای اخیر اتفاق افتاده است، به طوری که قیمت نان سنگک بدون هیچ واکنشی از سوی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان از 800 تومان به 1000 تومان افزایش و قیمت نان لوازش هم در گذشته از 210 تومان به 250 تومان افزایش یافت.