به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی خبرگزاری فارس، عبدالمجید نورتغانی مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس با حضور در جمع خبرنگاران در خصوص وضعیت فعلی این اثر جهانی اظهار داشت: رطوبت گنبد قابوس همچنان از دو بخش ادامه دارد که بخشی از قسمت پایین بنا وارد میشود و بخشی دیگر برف و بارانهایی است که تأثیر آن روی بنا میماند.
* به دنبال سمپاشی گنبد از طریق کوادکوپتر هستیم
وی افزود: در این زمینه قرار است نحوه حفاظت و مرمت ارائه شود. البته ممکن است آسیبهایی در نوع ملات نیز وجود داشته باشد، در بخشهایی از بنا هم شاهد وجود فضله پرندگان هستیم که آجرها را سفید کرده و ما به صورت مرتب با کوادکوپتر عکس میگیریم.
وی در خصوص علفهای هرزی که روی این برج جهانی سبز شده گفت: این بوتهها از فروردینماه امسال شروع به رشد کردند و فصلی محسوب میشوند، چراکه دانهها از طریق پرندگان جابجا میشود.
نورتغانی تصریح کرد: در همین راستا برنامهای داریم تا برج را با کوادکوپتر سمپاشی کنیم اما باید موارد مرمتی را رعایت کنیم و این کار هم به راحتی انجام نمیشود.
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس افزود: علفهای روی این گنبد تیرماه سال ۹۶ زدوده شدند اما با فضله پرندگان به راحتی جابجا میشوند.
وی ادامه داد: ظاهرا این دانهها در یکی از بهترینهای جاهای گنبد از نظر اقلیمی گذاشته شده است، شاید هندسه آجرچینی به این شکل باشد که دانهها پایین نمیافتند و در همانجا رشد میکنند. زمانی هم که قرار بود برج قابوس ثبت جهانی شود علفهایی با گونههای مختلف وجود داشت.
* رطوبت همچنان برج قابوس را تهدید میکند
نورتغانی در مورد نحوه زدودن علفها در سال ۹۶ گفت: ما برای این کار دور تا دور بنا را داربست کشیدیم اما باید ببینیم نظر شورای راهبردی برای سمپاشی با کوادکوپتر جیست.
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس اظهار داشت: ما ۱۱ بوته روی گنبد داریم که حدودا ۳ تا از آنها تا الان خشک شدهاند و منتظر هستیم تا طی دو ماه آینده بقیه بوتهها هم خشک شده و بیفتند. تاکنون که این طور بوده اما با توجه به تکنولوژیهای نوین باید بتوانیم زدودن آنها مداخله کنیم.
وی افزود: دما و رطوبت برج قابوس بهطور مرتب اندازهگیری میشود، همچنین ما بحث مراکز پایش آنلاین را نیز برنامهریزی میکنیم البته پروپوزال آماده شده و امسال بخشی از تجهیزات خریداری شده و قرار است با ابزارهای دقیق میزان رطوبت و دمای سطح مورد بررسی قرار بگیرد.
نورتغانی با بیان اینکه مسئولیت پایگاه را از بهمن ماه ۹۶ برعهده گرفته است، گفت: سال گذشته مرمتهای اضطراری روی بنا انجام شد و باید بگویم فضلههایی که در مورد آن صحبت کردیم قدیمی هستند و پیش از ثبت جهانی به وجود آمدهاند.
* گل سنگزدایی برج قابوس با همکاری تیم نانو دانشگاه گلستان
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس در ادامه با بیان اینکه بنای گنبد قابووس تقریبا روی آب بنا شده است، گفت: برای مبارزه با رطوبت نمیتوان گفت که چند چاه کنده شود تا سطح آب پایین بیاید؛ چراکه اگر این اقدام صورت گیرد ممکن است بنا نشست کند.
وی با اشاره به وجود گل سنگها با گیاهانی که روی گنبد رشد کردهاند متفاوت هستند، گفت: گل سنگها شاید نزدیک به یک سانت رشد سالیانه داشته باشند، البته گل سنگهایی هم داریم که قطرشان زیاد است و نشان میدهد بعد از مرمت سال ۱۳۰۹ که آندره گودا با آجرهای جرجان انجام داده، این گل سنگها در بازه زمانی ۸۰ تا ۹۰ ساله شکل گرفته است.
نورتغانی افزود: بخشی از سیاهی روی بنا مربوط به فرآیندهای بیولوژیکی گل سنگها است.
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس اظهار داشت: با پژوهشکده علمی و صنعتی صحبتهایی شده تا روی گل سنگها کار کنند. ما باید درباره این گل سنگها نیز شناخت داشته باشیم؛ چراکه وجود برخی گونههای گل سنگ میتواند از وجود برخی گونههای مخرب جلوگیری کند.
وی گفت: قبلا یک سال انجام شده و در فاز دیگر قرار است نحوه گل سنگزدایی را ارائه کنند که این موضوع زمان بر است.
نورتغانی افزود: البته باید به صورت پایلوت روی نمونه آجرهای جرجان که شبیه به این بنا است مداخلاتی انجام شود و بعد روی بنا بررسی را انجام دهیم، همچنین برای گل سنگزدایی با تیم نانوی دانشگاه گلستان وارد همکاری شدهایم، چراکه یکی از راهکارهای مبارزه با گل سنگها استفاده از نانو است.
* سوسکهای بال آتشین گنبد قابوس را تهدید میکنند
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس در خصوص سوسکهایی که اطراف گنبد قابوس مشاهده شده گفت:نظر متخصصانی که با ما همکاری میکنند و همچنین دوستان زیست شناس این است که هیچ مقاله علمی و متنی وجود ندارد که نشان دهد این نوع حشرات میتوانند به بنا آسیب بزنند.
وی افزود: این حشرات هم اکنون در هر جایی از دشت گرگان وجود دارد و ما سالانه شاهد حضور سوسکهای بال آتشین هستیم. از سوی دیگر مرمت خاصی روی بنا انجام ندادیم که در اثر آن این حشرات به وجود آمده باشد.
نورتغانی افزود: حشرات بال آتشین به صورت سالانه وجود داشتهاند اما دلیل اینکه در این مقطع زمانی شاهد حضور آنها هستیم تغییرات اقلیمی است.
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس اظهار داشت: فصل زاد و ولد این سوسکها الان نیست بلکه آنها در این موقع از سال به بنا پناه آوردهاند و آسیبی هم به بنا وارد نمیکنند.
* خرید تجهیزات ۲۰۰ میلیون تومانی برای روشنایی برج قابوس
وی در خصوص بودجهای که برای گنبد قابوس در نظر گرفته شده است گفت: ما دو منبع بودجه داریم، یکی بودجه استانی است که در فاز اول یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در اختیارمان قرار گرفت و انتظارمان این است که با دو برابر شدن این اعتبارات فاز دوم و سوم کارهای ما نیز انجام شود.
نورتغانی ادامه داد: بودجه ملی هم داریم که بخشی از آن برای حقوق کارکنان هزینه میشود. همچنین بودجه حفاظت و مرمت نیز حدود یک میلیارد و ۱۸۰ میلیون تومان است که از منبع پایگاههای جهانی اختصاص پیدا میکند و ما توانستهایم با ۲۰۰ میلیون تومان تجهیزات روشنایی عرصه و بنا را خریداری کنیم.
* زمان حضور بازدیدکنندگان در داخل بنا محدود است
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس با بیان اینکه دم و بازدم افراد در داخل گنبد باعث ایجاد رطوبت میشود، گفت: نمیتوان به جرات گفت که کاربری این بنا چه بوده است. یکی از کاربردهای آن میتواند نمایش قدرت و عظمت باشد و یا اینکه برای آرامگان ساخته شده باشد.
وی ادامه داد: ما میخواهیم فضای داخلی بنا خالی بماند و بازدیدکننده زمان زیادی را داخل فضا نباشد.
نورتغانی افزود: ما اجازه نمیدهیم حتی بازدیدکنندگان به آجرها دست بزنند و یا روی آن بنشینند البته قصد داشتیم روی آجرها شیشه بگذاریم اما برای این کار به تأیید شورای فنی نیاز اریم.
مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس در خصوص قرار گرفتن چوب در کف برج گفت: ما این کار را در حد حفظ بنا انجام دادهایم، البته هنگام قرار دادن چوبها در کف برج جای تنفس گذاشتیم.
وی افزود: بر اساس هندسه برج ۲۰ قطعه در کف گذاشته شده بهگونهای که بتوان به راحتی آن را بدون آسیب زدن به بنا جابجا کرد.
نورتغانی گفت: پیش از ثبت جهانی افراد عادی در داخل این برج آتش روشن میکردند که رد سیاهی این آتشها هنوز روی بنا وجود دارد.
انتهای پیام/