سیستم عامل اندروید وان چیست و چه مزایایی دارد؟

5c00d305c7543_2018-11-30_09-34
اندروید یکی از بزرگترین سیستم عامل های موجود در جهان است که تا ماه مه سال 2017 توانسته بیش از 2 میلیارد کاربر فعال را به خود جذب کند.

اگر تعصب زیادی به محصولات اپل و به خصوص گوشی‌های آیفون نداشته باشید، احتمالا تا به حال حداقل از یک دستگاه اندرویدی در زندگی خود استفاده کرده‌اید.

بدون شک یکی از دلایل موفقیت اندروید، انعطاف پذیری آن است. بسیاری از تولید کنندگان چارچوب اندروید را به کار گرفته و با اضافه کردن قابلیت‌ها و ویژگی‌های اختصاصی خود، یک سیستم عامل منحصر به فرد را برای محصولاتشان تولید می‌کنند؛ مانند پوسته‌های EMUI هواوی یا LG UX. این بدان معنی است که شرکت‌ها می توانند سیستم عامل گوگل را در محصولاتشان استفاده کنند، بدون اینکه نگران نادیده گرفته شدن نام تجاری خود در سیستم نرم افزاری باشند.

اما این نقطه قوت در عین حال یک ضعف نیز برای اندروید به شمار می‌رود؛ در واقع سفارشی کردن سیستم عامل توسط تولید کنندگان باعث شده تا سرعت آماده سازی و عرضه به‌روزرسانی‌ها به شدت پایین باشد، به طوری که آمارها نشان می‌دهند تا اکتبر سال 2018 تنها 19.2 درصد از تمام دستگاه‌های فعال اندرویدی به اندروید 8.0 اوریو، که حتی آخرین نسخه از این سیستم عامل هم نیست، به‌روز شده‌اند.

این یک مشکل اساسی است که به طور کامل بازار محصولات اندرویدی را تحت الشعاع قرار داده و شرکتی مانند گوگل را به فکر یافتن راه حلی برای آن انداخته است؟ نتیجه‌ای که در حال حاضر گوگل به دست آورده، ارائه یک نسخه سبک‌تر و جمع و جورتر از اندروید است که به سرعت بتوان به‌روز‌رسانی‌ها را برای آن آماده کرد. اینجاست که اندروید وان (Android One) وارد می‌شود و در ادامه مطلب نیز قصد داریم توضیحاتی را در خصوص این سیستم عامل به شما ارائه کنیم. با دیجی رو همراه باشید.

اندروید وان چیست؟

اما منظور اندروید وان چیست؟ نام این سیستم عامل ممکن باعث شود تا در نگاه اول کمی پیچیده به نظر برسد، اما در واقع تعریف بسیار ساده‌ای دارد. همان طور که اشاره کردیم، این نسخه از اندروید بسیار ساده و سبک بوده و به نسخه خام آن بسیار نزدیک است. در واقع تنها برنامه‌های ضروری گوگل در این نسخه نصب شده و تقریباً هیچ تغییر خاصی در سیستم نرم افزاری به وجود نیامده است، البته به جز برنامه سفارشی دوربین، یا نرم افزار مورد نیاز برای پشتیبانی از سخت افزار گوشی که ممکن است توسط تولید کننده به آن اضافه شود. به عبارت ساده‌تر، اندروید وان نزدیکترین نسخه به آن چیزی است که گوگل برای سیستم عامل خود تعریف کرده است.

اندروید وان برای اولین بار در سال 2014 عرضه شد و هدف از آن ایجاد یک سیستم عامل مناسب برای استفاده در دستگاه‌های اندرویدی مقرون به صرفه و ساده، در بازارهای در حال رشدی مانند هند، اندونزی و دیگر کشورهای آسیای جنوبی بود. در واقع، حذف نرم افزارهای غیر ضروری و افزایش سرعت بارگذاری در اندروید وان باعث شده تا این سیستم عامل به گزینه‌ای مناسب برای گوشی‌های مقرون به صرفه و ارزان قیمت تبدیل شود.

اما با رشد روز افزون اندروید، پیش نیازهای اندروید وان فراتر از آن چیزی رفت که دستگاه‌های ساده و ارزان قیمت بتوانند به سهولت آن را برآورده کنند. به همین دلیل، در ماه مه سال 2017، گوگل اندروید گو (Android Go) را معرفی کرد که حتی ساده‌تر و جمع و جورتر از اندروید وان بوده و به خوبی می‌توان از آن در دستگاه‌های ارزان قیمت با سخت افزار ضعیف استفاده کرد.

مزیت استفاده از گوشی‌های اندروید وان چیست؟

اولین مزیت استفاده از اندروید وان این است که این سیستم عامل بسیار نزدیک به نسخه خام بوده و اضافات بسیار کمی در آن به چشم می‌خورد که همین مسئله می‌تواند باعث افزایش سرعت گوشی شود. برنامه‌های اضافی، پوسته‌ها و سایر مواردی که به برخی از گوشی‌های اندرویدی افزوده می شود، می تواند بخش عمده‌ای از منابع سخت افزاری گوشی را به خود اختصاص داده و عملکرد سیستم را کاهش دهد.

اما با این حال لازم نیست نگران نباشید، زیرا هنوز هم تمام چیزهایی را که از یک سیستم عامل اندروید انتظار دارید، در اندروید وان خواهید یافت. دستیار گوگل، گوگل لنز و دیگر عناصر اصلی تجربه کاربری اندروید، همه و همه در کنار آخرین ویژگی‌های اندروید 9.0 پای، پس از به‌روز شدن اندروید وان در دسترس کاربران خواهد بود.

یکی دیگر از مزایای مهم این سیستم عامل، سرعت بالا در دریافت به‌روزرسانی‌ها است. همان طور که در ابتدای متن هم اشاره شد، گوشی‌های اندروید برای سال‌ها به واسطه پوسته‌های شخصی تولید شده توسط سازندگان گوشی، با مشکل عرضه دیر هنگام به‌روزرسانی‌ها روبرو بوده‌‌اند. صرف نظر از اینکه به‌روزرسانی ارائه شده، تنها به رفع یک ایراد کوچک خلاصه می‌شود، موارد امنیتی را به‌روز می‌کند یا یک به‌روزرسانی عمده برای اندروید 9 پای است، سازندگان باید آن را با سیستم نرم افزاری خاص خود تطبیق دهند و این پروسه‌ای زمان‌بر است. با اینکه همچنان در اندروید وان هم نمی‌توان انتظار عرضه به‌روزرسانی‌های روز اول مانند آنچه که در سری پیسکل شاهد هستیم را داشت، اما با این حال سرعت عرضه به‌روزرسانی‌ها در مقایسه با دیگر گوشی‌های اندرویدی بسیار بالاتر خواهد بود.

یکی دیگر از مزایای اندروید وان، تضمین عرضه به‌روزرسانی‌ها و بسته‌های امنیتی است. در واقع، با خرید یک گوشی اندرویدی می‌توانید مطمئن باشید که به مدت سه سال تمامی بسته‌های امنیتی را برای گوشی خود دریافت خواهید کرد و البته تا دو سال نیز می‌توانید از به‌روزرسانی‌های عمده سیستم عامل اندروید استفاده کنید. بنابراین اگر امروز یک گوشی مجهز به اندروید وان و بر پایه اندروید 8.0 اوریو تهیه کنید، مطمئناً به‌روزرسانی‌های اندروید 9.0 پای و اندروید Q برای این گوشی عرضه خواهد شد و هر ماه هم می‌تواند بسته‌های امنیتی عرضه شده برای اندروید را در گوشی خود نصب کنید.

کدام گوشی‌ها از اندروید وان پشتیبانی می‌کنند؟

آیا از ایده اندروید وان خوشتان آماده و قصد خرید یک گوشی مجهز به این سیستم عامل را دارید؟ متأسفانه باید بگوییم پیدا کردن چنین محصولی کار چندان ساده‌ای هم نیست.

در حالی که اندروید وان نسبت به قبل توسعه پیدا کرده اما با این وجود هنوز نتوانسته به محبوبیت زیادی در بین تولید کنندگان و کاربران دست یابد. در حال حاضر، اندروید وان عمدتاً به گوشی‌های رده پایین، مقرون به صرفه و میان رده محدود شده است، و تنها چند گزینه قدرتمند را می‌توان پیدا کرد که این سیستم عامل را انتخاب کرده‌اند.

در زمان نگارش این مقاله، تنها چند نام بزرگ در بحث اندروید وان درگیر شده‌اند. نوکیا یکی از جدی‌ترین استفاده کنندگان اندروید وان بوده و می توانید این سیستم عامل را بر روی بسیاری از گوشی های هوشمند این شرکت فنلادی مشاهده کنید؛ از گوشی مقرون به صرفه نوکیا 6.1 و نوکیا 7.1 گرفته تا نوکیا 8.1 سیروکو. موتورولا هم یکی دیگر از شرکت‌های مطرحی است که به سراغ استفاده از اندروید وان رفته و از این سیستم عامل در مدل‌های خاصی از موتو ایکس 4 و همچنین جدیدترین مدل‌ها از سری موتورولا وان، بهره گرفته است.

اما به هر حال بازار گوشی‌های اندروید وان روز به روز در حال توسعه بوده و مطئمناً در آینده شرکت‌های بیشتری از این سیستم عامل در محصولات مقرون به صرفه‌شان استفاده خواهند کرد. به عنوان مثال ال جی به تازگی یک نسخه ضعیف‌تر از ال جی جی 7 را معرفی کرده که قرار است از اندروید وان استفاده کند. همچنین انتظار می‌رود گوشی پرچمدار نوکیا 9 پیور ویو (Nokia 9 PureView) هم با اندروید وان راهی بازار شود. در مجموع با ورود اندروید گو بسیاری بر این باور بودند که گوگل پشتیبانی از اندروید وان را رها خواهد کرد، اما خوشبختانه این اتفاق رخ نداد و همچنان شاهد رشد و توسعه اندروید وان هستیم و به نظر می‌رسد این سیستم عامل هنوز در اول راه است.

برچسب ها:

اجتماعی