به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی و گردشگری خبرگزاری فارس، مریم آق آتابای در جمع خبرنگاران یکی از وظایف اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گنبد کاووس را پیگری نصب اِلمانهایی از نقوش فرش این منطقه در سطح شهرستان عنوان کرد و افزود: این اِلمانها، نقوش فرشهایی است که از ذهن یک مادر ترکمنی برخواسته است.
وی ادامه داد: به همین دلیل در این زمینه کارگروهی تشکیل شده و طراحیهایی صورت گرفته است و تاکنون توانستهایم یک اِلمان را برای یکی از میادین طراحی کنیم و تلاش داریم تا آن را قبل از نوروز 98 نصب کنیم.
آق آتابای درباره افسانه و معرفی فلسفه اِلمانهای فرش ترکمن گفت: هر کدام از نقوش فرش ترکمن بیوگرافی دارد برای مثال «ماری گول» یکی از گلهای اصلی ترکمن است و در ثبت ملی و جهانی به آن توجه شده است.
وی ادامه داد: این اِلمان جای پای شتر است و ما سعی کردیم کتیبههایی از این طراحیها و الِمانها داشته باشیم تا آنها را در هر نقطهای از شهر معرفی کنیم، البته قبل از آنکه ما این کار را شروع کنیم، شهرداری گنبد دور میدان یادبود این شهر چنین کاری را انجام داده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی گنبد کاووس درباره موزه فرش گنبد هم گفت: این موزه در سال 1392 با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری راه اندازی شد و توانستیم تعدادی از فرشهای موزه را به عنوان نمونههایی از صنایع دستی استان جمع آوری کنیم و به نمایش بگذاریم.
وی ادامه داد: تعدادی از این فرشها برگرفته از نقوش اصلی فرش ترکمن است که با سفارش به یک بافنده پیشکسوت ترکمن بافته شده تا نمونههایی از نقوش اصلی فرش ترکمن را داشته باشیم، برای مثال «قفسه گل»، «طغرل گل» و «آینه گل» طرحهایی هستند که متأسفانه در چند سال اخیر کمتر در فرشهای ترکمن استفاده میشود طرحهای آن را برای احیا به یک بافنده معاصر سفارش دادهایم.
آق آتابای تصریح کرد: بخش دیگری از فرشها نیز با اعتباری که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به این کار اختصاص داد، خریداری شده و سعی کردیم از اقصی نقاط استان گلستان از جمله آق قلا، کلاله، بندر ترکمن و شهرهایی که قوم ترکمن در آن زندگی میکنند، تهیه کنیم، همچنین سعی کردیم فرشهایی انتخاب کنیم که مواد اولیه آن مثل پشم مرینوس، کُرک و ابریشم اصیل و رنگ آمیزی آن گیاهی باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر فرشهای به نمایش درآمده در موزه گنبد کاووس دارای این ویژگیها هستند، اظهار داشت: موزه فرش نیازمند اعتبار است و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گنبد درصدد است اعتباراتی را برای آن و برج گنبد قابوس در نظر بگیرد تا بتواند این موزه را تکمیل و تجهیز کند.
وی تأکید کرد: در واقع شهر گنبد کاووس موزه نداشت و امیدوارم بتوانیم بعد از تصویب اعتبارات لازم موزه شرق گلستان را در پارک داریوش ایجاد کنیم، زمین این موزه را شهرداری در اختیارمان گذاشته تا موزه فرش ترکمن در آن ساخته شود، همچنین امسال مبلغ یک میلیارد و 200 میلیون تومان برای این پروژه در نظر گرفته شده، ضمن اینکه طرح مطالعاتی این موزه که یک پروژه ویژه محسوب میشودآماده شده و فقط باید ساخت آن را شروع کنیم.
رئیس اداره میراث فرهنگی گنبد کاووس درباره تعداد کارگاههای قالی بافی در گنبد کاووس گفت: از سال 1384 به بعد مدیریت حوزه فرش ایران به اداره تجارت، صنعت ومعدن سپرده شد و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نمیتواند در این زمینه آمار دقیقی بدهد زیرا آمار اصلی دست ما نیست اما با توجه به بسته فرهنگی که اداره میراث برای هنرمندان بافنده دارد تا کنون حدود 480 بافنده در حوزه گلیم بافی تحت پوشش ما قرار دارند.
وی درباره بسته شدن بازارچه صنایع دستی اظهار داشت: متأسفانه نبود طرح مطالعاتی برای ایجاد این بازارچه موجب شد که ما در این زمینه با مشکلاتی مواجه شویم. با وجود اینکه این بازارچه در کنار برج قابوس است اما با نداشتن فضای پارکینگی و برخی مشکلات مهندسی دیگر مواجه است اما با قولهایی که شهردار و فرماندار گنبد کاووس دادهاند، فضای مناسبی برای ایجاد بازارچه صنایع دستی به صورت دائمی خواهیم داشت. موضوع زمین آن نیز در شورای اداری مطرح شده که امیدواریم بتوانیم در جلسه آینده به تصویب برسانیم.
آق آتابای درباره وضعیت گردشگری شهر گنبد کاووس گفت: به واسطه حضور اقوام مختلف از جمله سیستانیها و بلوچها، شاهرودیها، کردها و جاذبههایی مثل مجموعه سواری کاری و اسبدوانی، برج جهانی قابوس، دیوار دفاعی گرگان، شهر جرجان و تالابهای بین المللی گنبد، مسافران بسیاری از شهرها و استانهای مجاور داریم اما نیاز به تبلیغات گسترده برای معرفی شهر گنبد کاووس احساس میشود.
وی تأکید کرد: خوشبختانه امسال برای دومین بار جشنواره فرهنگ و اقوام استان گلستان بعد از گرگان در گنبد کاووس برگزار شد و یکی از نکات مهمی که در سالهای گذشته تجربه کردیم این بود که به دلیل تنوع فرهنگ و اقوام و نوع پوشش و خوراک آنها استقبال بسیاری از این جشنواره شد، این برگه برندهای است که بتوانیم این جشنواره را به صورت دائمی در سطح شهر برگزار کنیم.
انتهای پیام/