خبرگزاری فارس، گروه سلامت: این خبرگزاری در راستای ارتقای سطح دانش سلامت مردم و فراگیری دانش کافی در زمینه، پیشگیری و شناخت برخی علایم و مشکلات زمینهای بیماریها، مطالب آموزشی و مصاحبههایی را با بهرهگیری از بهترین پزشکان کشور که هر هفته مهمان برنامه «مطب مجازی» هستند، منتشر میکند.
دکتر بهرام عیناللهی فوق تخصص قرنیه وسگمان قدامی چشم و تخصص چشم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، رئیس قطب چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مسئول کمیته جذب دانشجویی جهاد سازندگی در شورای انقلاب فرهنگی، دبیر شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی و دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی برای پاسخگویی به سوالات مخاطبان خبرگزاری فارس میهمان برنامه مطب مجازی بود که در ادامه میتوانید مشروح این پرسش و پاسخ را بخوانید:

فارس: لطفاً در خصوص عملهای زیبایی چشم و عوارض آن توضیح دهید.
چشم انسان بسیار حساس است و کوچکترین مشکلی باعث به مخاطره افتادن سلامت آن خواهد شد؛ متاسفانه بعضی از عملهای جراحی که اصلاً تایید شده هم نیستند و به طور غیرقانونی گسترش پیدا کردهاند وامروزه در مرکزی مراکز در حال انجام است.
برخی از این عملها کاشت نگین در داخل چشم یا تزریق جوهر به چشم یا تغییر رنگ چشم است. این عمل در حال حاضر در خود کشور آمریکا نیز ممنوع است و کسانی که میخواهند این عملها را انجام دهند به کشورهای آمریکای جنوبی و کلمبیا مراجعه میکند.
البته در مقالات بسیاری آمده است، افراد زیادی که این مدل عملهای جراحی را در کشورهای آمریکای جنوبی انجام دادهاند دچار عوارض بسیار زیاد شدهاند. عواقب اینگونه جراحیها میتواند باعث ضررها و آسیب های بسیار زیاد و جبرانناپذیری شود.
فارس: لطفاً در خصوص آب سیاه و جراحی مربوط به آن توضیح دهید.
آب سیاه مهمترین بیماری قابل پیشگیری در چشم است و از هر سنی ممکن است ایجاد شود. شاید از بدو تولد به صورت آب سیاه مادرزادی نوزاد دچار آب سیاه باشد.
ما در چشم گردش مایعی به اسم زلالیه داریم، این مایع از یک محل ترشح میشود و از محل دیگری خارج میشود؛ اگر میزان ترشح با میزان خروج آن برابر نباشد باعث ایجاد فشار در چشم و صدمه به اعصاب چشم می شود و در نتیجه ممکن است سبب کوری فرد بیمار شود؛ اما خوشبختانه با امکاناتی که هم اکنون از لحاظ علمی و تجهیزاتی در داخل کشور داریم آب سیاه یک بیماری کاملا قابل درمان است.
در عین حال در مناطق محروم هنوز هم شاهد هستیم که افرادی به دلیل آب سیاه کور می شود.
باید توجه داشته باشید اگر کسی در خانواده فردی دارای آب سیاه است حتما باید بقیه افراد خانواده نیز به پزشک متخصص چشم مراجعه و مورد معاینه قرار گیرد چرا که بسیاری از این موارد دارای سابقه ژنتیکی و فامیلی است و اگر در مراحل اولیه این بیماری شناسایی و پیشگیری شود قطعاً به راحتی قابل درمان خواهد بود.
فارس: تعدادی از مخاطبان مطب مجازی خبرگزاری فارس پرسیدهاند که که آیا شما لیزیک را راه مناسبی برای درمان میدانید و آن را توصیه میکنید یا خیر و آیا این عمل عوارضی هم به همراه دارد یا خیر؟ و این عمل بهتر است در چه سنی انجام شود و امکان برگشت نیز وجود دارد یا خیر؟
لیزیک یکی از عمل های جراحی بسیار پیشرفته است که در کشور ما نیز به خوبی انجام میشود. در واقع لیزر قرنیه انسان را که کروی شکل است با تغییر انحنا در آن این عیب انکساری را برطرف میکند به طور کلی فردی که قصد انجام عمل لیزیک دارد. اولاً باید فرد بالای ۱۸ سال سن داشته باشد و حتما تا شش ماه قبل چشمش ثابت مانده باشد و حتما در معاینات مشخص شود که قوز قرنیه و بیماری های دیگر چشم را نداشته باشد؛ لیزر یک روش بسیار خوبی برای برطرف کردن این عیوب است که به بیماران دارای شرایط خاص توصیه میشود.
فارس: چه بیماریهای چشمی ممکن است از حیوانات خانگی به انسان منتقل شود؟
یکی از مشکلاتی که امروزه در جامعه شاهد آن هستیم بحث نگهداری حیوانات در داخل منزل است که این کار ممکن است باعث انتقال بعضی از بیماریها از حیوان به انسان شود.
توکسوپلاسموزیس که از گربه به انسان منتقل می شود و معمولا در مادران باردار این بیماری بروز میکند که از طریق مادر به جنین منتقل می شود. باید توجه داشت که این انگل در کجای شبکیه جای میگیرد و چه نوع آسیبی در پی خواهد داشت؛ البته اگر در مناطق حساس چشم قرار بگیرد ممکن است باعث آسیب های جدی به چشم نوزاد شود. البته مواردی در تماس با سبزیجات میوه هایی که گربه با آنها در تماس بودند نیز مشاهده شده است.
فارس: آیا کسی که عینکی است باید تمام مدت عینک بر چشم باشد یا فقط در مواقعی که نیاز به مطالعه یا رانندگی دارد میتواند استفاده کند؟
در کودکان اگر توصیه به استفاده از عینک میشود باید در تمام مدت از آن استفاده شود؛ اما در افراد بزرگسال عینک مثل عصا میماند که هر موقع که نیاز به آن احساس میشود باید از آن استفاده کرد؛ البته کسانی که دچار خستگی چشم یا سردرد می شوند حتما باید از عینک استفاده کنند.
فارس: لطفاً در مورد بیماری پیر چشمی نیز توضیح دهید.
عدسی در داخل چشم قرار گرفته و برای تطابق و وضوح تصویر کاربرد دارد که بعد از سن ۴۰ سالگی این عدسی ممکن است برای تطابق دچار مشکل شود؛ پیرچشمی با لیزر هم درمان نمی شود؛ اما مطمئن باشید اگر با لیزر درمان می شد من هم حتماً این کار را انجام می دادم.
فارس: مگس پران چیست و چرا ایجاد میشود؟
در رابطه با مگس پران هم باید بگویم که ما یک مایعی بر روی چشم به اسم زجاجیه وجود دارد؛ که این مایع عمدتاً با افزایش سن رقیق میشود که همین امر باعث دیدن جرقههایی بر روی چشم خواهد شد؛ که البته مشکلی ایجاد نخواهد کرد اما اگر این مگس پران شدید باشد و به اصطلاح فلاشینگ اتفاق بیفتاد باید حتما به متخصص مراجعه کنند و پرده چشم مورد معاینه قرار گیرد.
فارس: لطفاً درباره کوررنگی هم توضیحاتی بفرمایید که آیا درمان دارد یا خیر؟
کور رنگی به علت اشکالی که در سلولهای چشم ایجاد می شود به وجود می آید؛ معمولاً کور رنگی مربوط به سلول های مخروطی که یک مورد ژنتیکی است ایجاد میشود که درمانی ندارد؛ اما با کمک بیناییها میشود به این افراد کمک کرد، اما درمان قطعی وجود ندارد.
فارس: یکی از مخاطبان فارس پرسیده است که عدسی چشمش بر اثر ضربه دچار مشکل شده و تمام تصاویر را شکسته می بیند، آیا این مورد قابل درمان است؟
اگر فقط عدسی از بین برود این مشکل قابل درمان است، اما اگر در کودکی این اتفاق افتاده باشد باعث تنبلی چشم می شود، تنبلی چشم بعد از ۹ سالگی قابل درمان نیست، اگر این اتفاق بعد از ۹ سالگی رخ داده باشد و شبکیه سالم باشد این مورد نیز قابل درمان است.
فارس: یکی از مخاطبان سوال کردند که یک جسم خارجی مثل خاک و شن داخل چشم شان احساس میکند، دلیل اینمورد چیست؟
شایعترین دلیل این اتفاق خشکی چشم است که باعث ایجاد چنین حسی در فرد میشود؛ البته که شورههایی که روی مژه چشم هم وجود دارد ممکن است باعث چنین حسی در فرد شود. بهترین راه برای درمان شستشوی مژه ها با آب گرم و شامپو بچه است و البته استفاده از قطره های اشک مصنوعی نیز کمک کنده است.
انتهای پیام/