به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، مناظره عبدالرسول عمادی سرپرست معاونت آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش و ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور صبح امروز در خبرگزاری فارس آغاز به کار کرد.
خدایی در ابتدای این مناظره گفت: موضوع کنکور یک موضوع اجتماعی و مهم برای مردم است، از این رو امیدواریم از طریق این جلسه به روشنگری و راه حل های خوبی برسیم.
وی ادامه داد: موضوع مناظره «مافیای کنکور» این نیست که ما بگوییم آموزش و پرورش یا وزارت علوم مافیاست اما این کلمه از نظر ژورنالیستی و رسانه ای جذاب است.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در پاسخ به این سوال که اساساً مافیای کنکور به چه معناست گفت:
اصل بحث مافیا سازمان های جنایتکار ایتالیایی در اواخر قرن نوزدهم در جزیره سیسیل و قرن بیستم در شرق امریکا بودند و این ادبیات از وزارت علوم بیان نشده و از سوی آموزش و پرورش بوده است.
وی ادامه داد: وزارت علوم و اموزش و پرورش دو دستگاه دولتی با حساب مشخص هستند و عملکرد روشنی دارند،
ما باید چند مساله را روشن کنیم؛ یکی اینکه ما سوال را از منابع کتاب میدهیم و هیچگاه نگفتیم به موسسات بروید.
خدایی اظهار داشت: سال ۶۲ کل درصد قبولی ۱۰ درصد بود؛ چرا آن زمان شک نکردند؟ الان که بسیاری از ظرفیت ها خالی می ماند چرا چنین موضوعی در سطح عام جامعه مطرح می شود؟ ما در سازمان نمیخواهیم وارد این موضوعات شویم زیرا اطلاعات نداریم و نمیخواهیم موسسات را چه قانونی چه غیرقانونی دسته بندی کنیم.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با بیان اینکه یک سری موسسات مجاز هستند که قانون مجلس و شورایعالی هم اجازه فعالیت به آنان داده است تصریح کرد: قانون شورا بسیار روشن مسیر را روشن کرده ولی اینکه نظارت نشده بحث دیگری است.
«مصوبه ۴۸۳ شورا می گوید که صرفاً آموزش و پرورش باید مجوز دهد حال اینکه به برخی موسسات مجوز داده و به برخی نداده است. از سویی دیگر قانون شورا می گوید فقط در صورت تائید رسمی و معرفی هر یک از وزارتخانه های مرتبط؛ صدا و سیما و رسانه ها مجاز به انتشار اگهی موسسات هستند.»
خدایی تاکید کرد: ما آزمون های مهم تر از کنکور برگزار میکنیم ولی باید ببینیم چه مساله ای باعث می شود که مردم در شکل گیری این موسسات سرمایه گذاری میکنند.
وی در ادامه گفت: ورود به آموزش عالی که سهل تر شده ولی یک سری اتفاقات خارج از وزارت علوم است. مثلا ارتقای طبقه متوسط با ورود به دانشگاه انجام می شود ولی اینکه چرا ۵۰۰ هزار نفر پشت سه رشته تجمع میکنند مساله ای است که باید پاسخ داده شود.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با اعلام اینکه کنکور سراسری ۵ تا ۷ درصد فعالیت سازمان سنجش است ولی همه سازمان را با کنکور میشناسند و حساسیت روی کنکور است گفت: ما باید آسیب شناسی درست انجام دهیم تا این مسایل را حل کنیم من پیشنهاداتی دارم که در ادامه می گویم باید مدل سنجش و پذیرش درستی برای آموزش عالی مطرح کنیم
در ادامه این مناظره مجری برنامه پرسید شما مافیای کنکور را قبول دارید یا خیر؟ و خدایی گفت: پاسخم مشخص بود، من اصلا موسسات آموزشی را با نام سازمان های جنایتکار مافیا مطرح نمیکنم. تحت هیچ عنوان ما اطلاعات کمی و کیفی را که برخی دوستان مطرح میکنند نداریم و آنان باید توضیح دهند. بحث من بودن یا نبودن مافیا نیست من میگویم باید به آسیب شناسی این موضوع بپردازیم.
وی با بیان اینکه قانونگذار از وقتی وارد مرحله کمرنگ کردن کنکور شده جایگزین راهم مشخص کرده است گفت: آموزش و پرورش در سال ۸۴ امتحانات نهایی ۱۰ درس را برگزار میکرد در سال ۹۳ چند درس هم اضافه کرد. داوطلبی به دیوان عدالت شکایت کرد و دیوان عدالت مصوبه سنجش و پذیرش را ابطال کرد. براساس قانون مجلس، شورای سنجش و پذیرش موظف است به تناسب امتحانات نهایی درصد تاثیر سوابق تحصیلی را در نطر بگیرد.
وی ادامه داد: ما پس از پنج سال از مرز ۸۵ درصد پذیرش با سوابق تحصیلی گذشتیم و امسال ۸۹.۹۷ درصد با سوابق تحصیلی پذیرش کردیم، ۱۰ درصد باقی می ماند که قانون می گوید باید سوابق تحصیلی افزایش یابد.
خدایی گفت: اینگونه نیست که من و دکتر عمادی تصمیم بگیریم که سوابق تحصیلی جایگزین شود و فردا بگوییم تمام شد. جدای از مساله هزینه و برنامه ریزی مسایل دیگری وجود دارد. فردی که امسال وارد دبیرستان شود و ما از امسال امتحانات نهایی را برگزار کنیم سه سال دیگر دارای سوابق تحصیلی کامل است. یعنی ما سال ۱۴۰۱ تازه به نقطه ای میرسیم که ۴۸ درصد داوطلبان سوابق تحصیلی کامل دارند زیرا پشت کنکوری هم داریم و سوابق آنها مربوط به گذشته است.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در پاسخ به سخنان عمادی مبنی بر اینکه سازمان سنجش، داوطلبان با آزمون و بدون آزمون را همزمان از طریق سازمان سنجش ثبت نام میکند زیرا میخواهد تب کنکور نخوابد گفت: ما در بحث پذیرش دانشجو دفترچه را منتشر میکنیم که هم با سوابق تحصیلی هم بدون سوابق تحصیلی است و داوطلب را ملزم به برگزاری کنکور نکردیم.
وی با بیان اینکه ما در مهرماه دانشجو پذیرش میکنیم به همین دلیل ثبت نام با آزمون و بدون آزمون همزمان انجام می شود اظهار داشت: ما توانستیم سیستم پرتال و غیره را فراهم کنیم که از امسال دیگر پذیرش بدون آزمون از طریق سازمان سنجش نباشد و از طریق دانشگاه ها باشد ولی باید لیست رشته ها را اعلام کنیم.
خدایی ادامه داد: این یک بحث روانی است و ما فکر نمیکنیم با این وجود کاهش داوطلب در کنکور اتفاق بیفتد. کارهایی را باید انجام میدادیم که انجام ندادیم و بالعکس.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور به ۶۰۰ هزار نفری که در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی داوطلب هستند اشاره کرد و اظهار داشت:اگر این رشتهها را برداریم اتفاقات بسیاری میفتد، من با بحث کنکور کاملا موافقم. مصاحبه های دوپهلویی میبینیم که نوک حملات به سمت سازمان ما است و من واقعا نمیفهمم سازمان سنجش کجای این موسسات است و موسسات چه ربطی به سازمان سنجش دارد؟ ۹۰ درصد کارها در حوزه آموزش و پرورش است.
وی خطاب به عمادی گفت : قانون به شما اجازه داده مجوز دهید، اجازه داده اینها را تعطیل کنید، اجازه داده جلوی تبلیغات را بگیرید خب انجام دهید!
«من به عنوان رییس سازمان سنجش و آموزش چه باید بکنم؟ پذیرش دانشجو در کل دنیا بر اساس وضعیت اجتماعی صورت میگیرد. ما باید مدل پذیرش را براساس میزان تقاضا و ظرفیت انجام دهیم. خودتان هم میدانید که با مدل موجود سوابق تحصیلی نمیتوانیم پذیرش پزشکی داشته باشیم.خواهشم این است بحث مفیدی داشته باشیم. اینگونه نباشد کسی که میخواهد سه سال دیگر کاندید شود بحث کنکور را مطرح کند. وقتی بحث حذف کنکور می آید مردم حس میکنند که فرزندشان با هر سابقه تحصیلی وارد دانشگاه می شود.»
خدایی با بیان اینکه ما باید معیارهای عدالت محور داشته باشیم که بتوانیم به مردم پاسخ دهیم تصریح کرد: پاسخنامه ای که اثر انگشت خودشان روی آن است می گویند متعلق به ما نیست. ما باید دلایل بسیار محکم برای مردم داشته باشیم.
ادامه دارد...