فقط با نظارت نمی توان قیمت را کنترل کرد؛مگر اینکه مانند کمونیست‌ها به مردم کوپن دهیم!

تثبیت قیمت دلار به دلیل مدیریت داخلی نیست/ با نظارت نمی‌شود قیمت را کنترل کرد/ با راهکارهای کمونیستی نمی‌توان قیمت‌ها را کنترل کردچند وقتی است، بهای ارز سیر نزولی پیدا کرده و کشور روزانه شاهد کاهش 100 تا 200 تومانی ارزش دلار است؛ اما برعکس روزهای افزایش نرخ ارز، که قیمت کالاها لحظه‌ای تغییر می‌کرد، بازار شاهد کاهش قیمت‌ها نیست و حتی در برخی اقلام با افزایش قیمت روبه رو شده است.

به گزارش «تابناک»؛ بسیاری از منتقدان بر این باورند که نبود نظارت کافی در بازار، باعث شده تا سودجویان، قیمت اقلام را کاهش ندهند و همین امر سبب شده تا نه‌ تنها قیمت‌ها کاهش نداشته باشد، بلکه در برخی موارد نیز رشد کند؛ اما در مقابل عده‌ای بر این باورند، اثر کاهش قیمت ارز بر کالاها به این زودی‌ها خود را نشان نمی‌دهد و تا تثبیت کامل بازار ارز ادامه خواهد داشت.

عبدالرضا هاشم زایی در خصوص این موضوع به تابناک گفت: اینکه گفته می‌شود قیمت دلار کاهش پیدا کرده، پس باید قیمت اقلام مصرفی و خوراکی نیز کاهش پیدا کند، کمی با معیارهای اقتصادی ایران سازگاری ندارد، چون اثر کاهش قیمت دلار روی قیمت اقلام در یک یا دو هفته دیده نمی‌شود.

این نماینده مجلس افزود: هنگام افزایش قیمت دلار به دلیل اثرات روانی که بر جامعه می‌گذارد، قیمت‌ها به ‌شدت افزایش پیدا می‌کند و اگر کسی هم کالایی در انبار دارد، آن را به بازار عرضه نمی‌کند و اگر هم آن کالا را به بازار بیاورد، با نرخ جدید به فروش می‌رساند. بهانه فروشنده‌ها در اوضاع کنونی این است که من کالا را با دلار گران خریده‌ام و نمی‌توانم آن را ارزان بفروشم، بنابراین نوسان نرخ دلار در اقتصاد ما، بسیار مخرب‌تر از آن است که قیمت‌ها تثبیت ‌شده باشد.

وی ادامه داد: هم اکنون که قیمت دلار در کشور ثابت است، به دلیل مدیریت داخلی نیست. شرایط بین‌المللی باعث شده تا قیمت‌ها کاهش پیدا کند و سیر نزولی قیمت‌ها هم می‌بینیم که جهشی نیست و سیر آرامی را دنبال می‌کند و ما دیگر شاهد افزایش یا کاهش آن‌چنانی نیستیم.

این نماینده مجلس گفت: اعتقاد من این است که اگر بهای دلار بین 9 تا ده هزار تومان باشد مناسب است؛ البته باید در همین میزان نیز تثبیت گردد تا بازار هم به ‌مرور زمان تثبیت شود.

این نماینده در خصوص عدم نظارت بر قیمت‌ها در بازار هم گفت: برخی‌ اعتقاد دارند، نظارتی بر بازارها وجود ندارد و البته نمی‌گویند نظارت باید به چه شکل باشد. ما در این کشور، برهم زنندگان اقتصادی را اعدام هم کردیم. از اعدام که بالاتر برای تنبیه وجود ندارد اما دیدیم که اعدام‌ها هم اثر چندانی بر قیمت‌ها نداشت.

وی در ادامه یادآور شد: چیزی که بازار را کنترل می‌کند، عرضه و تقاضاست و می‌توان با آن بازار را تنظیم کرد. اعدام سلطان سکه و سلطان ارز نمی‌تواند بازار را به توازن برساند، همه در این آشفته‌بازار می‌خواهند تقصیرها را گردن همدیگر و یا دولت بیندازند. نظارت به‌ تنهایی نمی‌تواند بازار را به تعادل برساند، مگر اینکه مانند کمونیست‌ها به مردم کوپن دهیم و با کوپنی کردن کالاها، بتوانیم دقیق نظارت داشته باشیم. در غیر این صورت، با بگیروببند و پلیسی کردن فضا، نمی‌توان از مشکلات اقتصادی گذشت.

وی در پایان خاطرنشان کرد: سوءاستفاده همیشه بوده و هست؛ اما حرف من این است، باید کاری کرد تا قیمت‌ها در بازار با عرضه و تقاضا مشخص شود. نمی‌شود به بهانه نظارت بگیروببند راه انداخت. باید روزنه‌های ورود به فساد بسته شود و تا زمانی که رانت در کشور وجود دارد و عده‌ای می‌توانند دلار 4200 تومانی دریافت کنند، نمی‌توان با فساد مبارزه و اقتصاد را کنترل کرد. ما به ‌اندازه کل کره زمین در کشور نهاد نظارتی داریم، ولی متأسفانه از این نهادها به‌ درستی استفاده نمی‌شود و اساساً انگیزه‌ای برای مبارزه علیه فساد وجود ندارد.

برچسب ها:

مجلس