پیش از سال ۹۴ محصولات تراریخته بدون هیچ نظارتی به کشور وارد می‌شد/کرسی کنوانسیون تنوع زیستی ایران 10 سال خالی بود

به گزارش خبرنگار گروه محیط زیست و گردشگری خبرگزاری فارس، نشست خبری شورای ملی ایمنی زیستی پیش از ظهر  امروز در سازمان محیط زیست برگزار شد، نیره خوش خلق سیما دبیر و سخنگوی شورای ملی ایمنی زیستی با بیان اینکه نظارت بر واردات و پایش محصولات تراریخته در دستور کار قرار گرفته است، گفت: وزارت بهداشت آیین‌نامه اجرایی را در این زمینه طراحی کرده و بر طبق آن وزارت جهاد و سازمان محیط زیست درخصوص مسائل وارده نظارت می‌کنند. 

وی با اشاره به اینکه از سال 1394 کمیته تراریتخه در وزارت جهاد تاسیس شده و نمایندگانی از وزارت علوم، جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست و معاونت‌‌های مختلف وزارت جهاد در این کمیته حضور دارند، گفت: ریاست این کمیته برعهده رئیس سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی است. 

دبیر و سخنگوی شورای ملی ایمنی زیستی ادامه داد: پیش از سال 94 محصولات تراریخته بدون هیچ نظارتی وارد کشور می‌شدند و پس از سال ۹۴، از 149 رخداد ذرت در دنیا پس از تشکیل این کمیته تنها 22 رخداد مجوز واردات گرفتند، این تعداد در اتاق تهاتر آنالیز بررسی شده‌اند. 

خوش‌خلق‌سیما خاطرنشان کرد: مجوز صادر شده با این پیش‌شرط است که چهار کشور از اتحادیه اروپا اجازه واردات و رهاسازی این رخداد را داده باشند؛ همچنین کشور مبدا وارد کننده حتما خودش این گیاه را مصرف کرده و اجازه کشت در کشورش داده باشد. 

وی افزود: علاوه بر این چهار کشور پیشرفته دنیا باید به محصول مجوز داده شده در کشور خود اجازه واردات دهند؛ بنابراین 22 رخداد مجوز داده شده ذرت در کشور مورد ردیابی و آزمایش قرار گرفتند. 

دبیر و سخنگوی شورای ملی ایمنی زیستی یادآور شد: برای آزمایش این نوع محصولات مشکلی نداریم چرا که دو آزمایشگاه مجهز در وزارت علوم و وزارت جهاد در این زمینه وجود دارد. 

خوش‌خلق‌سیما با اشاره به تغییر مرجعیت ملی کنوانسیون تنوع زیستی به وزارت جهاد کشاورزی ابراز داشت این تغییر مرجعیت به ماموریت‌های سازمان محیط زیست اضافه کرده است. 

وی ادامه داد: بنا بر تغییرات صورت گرفته ماموریت سازمان محیط زیست جذب  تسهیلات بین‌المللی و مرجعیت علمی این کنوانسیون در پروتکل‌های الحاقی است.

سخنگوی شورای ملی ایمنی زیستی خاطرنشان کرد: مهمترین کنوانسیون بین الدولی که به حفاظت تنوع زیستی تاکید دارد کنوانسیون تنوع زیستی است که 22 سال مسئولیت این کنوانسیون برعهده وزارت امور خارجه بوده است. 

وی در ادامه تصریح کرد: ما بین سال‌های 2007 تا 2016 صندلی محیط زیست در این کنوانسیون کاملا خالی بوده و پیش آن افرادی از سازمان محیط زیست در آن شرکت می‌کردند اما چون خلاف مقررات جمهوری اسلامی عمل کردند و در سازمان محیط زیست فعال بودند از کار کنار گذاشته شدند. 

دبیر و سخنگوی شورای ملی ایمنی زیستی در پاسخ به این سوال که آیا مرجعیت سیاسی کنوانسیون تنوع زیستی با وزارت امور خارجه و مرجعیت علمی آن بر عهده سازمان محیط زیست قرار نگرفته بود، گفت: اگر مرجعیت علمی کنوانسیون در اختیار سازمان محیط زیست بوده است چرا فازهای یک تا هفت اجرایی مورد توجه قرار نگرفت.

خوش خلق سیما گفت: حتی گفته می‌شود یکی از مخالفان انتقال مسئولیت وزارت امور خارجه به محیط زیست شخص رئیس این سازمان (ابتکار) بوده است که وضعیت سیاسی را دلیل عدم انتقال این مرجعیت عنوان می‌کرده است. 

وی ادامه داد: ایران برای جذب کمک‌های بین‌المللی و پیشبرد اهداف کنوانسیون تنوع زیستی در کشور نیاز به  جذب کمک‌های مالی دارد که اگر اهداف مورد توجه قرار گرفته را به انجام برساند اما وزارت امور خارجه به دلیل تمرکز بر روی اهداف دیگرش از توجه به این مساله بازمانده بود.

خوش‌خلق‌سیما با اشاره به اینکه کنوانسیون تنوع زیستی شامل دو پروتکل زیرمجموعه (کارتاهانا و ناگویا) نیز می‌شود گفت: مرجعیت پروتکل کارتاهانا به جهاد کشاورزی سپرده شده و بهزاد قره‌یاضی به عنوان مرجع ملی ایمنی زیستی در این کنوانسیون شرکت می‌کرده است. همچنین پروتکل ناگویا مربوط به بررسی مسائل بیوتکنولوژی در دنیا است.

دبیر و سخنگوی شورای ملی ایمنی زیستی با بیان اینکه کارگروه ایمنی زیستی در سازمان محیط زیست تشکیل شده و آیین‌نامه‌ها و مقرراتی را در این زمینه تدوین کرده است، گفت: محمود تولایی رئیس کارگروه تخصصی ایمنی زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، مسئولیت این کار را برعهده دارد. 

وی درخصوص پرونده پنبه تراریخته و تولید آن در کشور، گفت: سه دستگاه وزارت جهاد، بهداشت و سازمان محیط زیست در حال بررسی این موضوع هستند درخواست رهاسازی این محصول به وزارت جهاد ارسال شده و ارزیابی‌ کمیته سازمان محیط زیست در این زمینه مثبت بوده است. این مساله در کارگروه ایمنی زیستی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

خوش‌خلق‌سیما در پاسخ به این سوال که چه سازوکاری برای ورود محصولات تراریخته در کشور وجود دارد گفت: تا سازمان غذا و دارو در وزارت بهداشت مجوز سلامت محصولات تغییر یافته ژنتیکی را ندارد این محصولات اجازه ورود در کشور و رهاسازی را ندارند. 

دبیر و سخنگوی شورای ملی ایمنی زیستی ادامه داد: شورای ملی ایمنی زیستی نیز وظیفه نظارت، پایش و تصویب دستورالعمل‌های بین‌المللی را برعهده دارد. 

به گفته وی از دی ماه سال گذشته وزارت بهداشت مکلف به برچسب‌گذاری بر روی محصولات تراریخته شده و عدم برچسب‌گذاری مناسب بر روی محصولات تراریخته از ضعف در زیرساخت‌ها نشات می‌گیرد.

انتهای پیام/

 

برچسب ها:

اجتماعی