۴ اقدام برای بهبود ضریب بار شبکه/ مصرف برق به جای گاز می‌توانست جلوی افزایش ضریب بار را بگیرد

وزارت نیرو در واکنش به گزارش "تحمیل هزینه های میلیاردی نیروگاه‌های خاموش" توضیحاتی برای خبرگزاری فارس ارسال کرد که عینا منتشر می شود.

به رفتار بار و تفاوت بین پیک باربرق درتابستان و زمستان به عوامل زیادی از جمله طول و عرض جغرافیایی و سبد انواع انرژی مصرفی در هرکشور بستگی دارد. کما اینکه در کشورمان با توجه به گستردگی جغرافیایی، در استان های شمال غرب و غر ب کشور تفاوت پیک باربرق زمستان و تابستان کم (همانند کشور ترکیه) ودر استان های جنوبی این تفاوت زیاد است (شبیه کشورهای حوزه خلیج فارس).

به عنوان مثال نسبت پیک بار تابستان به زمستان برای کشورعربستان حدود   1.75 برابر و برای ابوظبی 2 برابر و این مقدار برای ایران 1.55 برابر است. از طرفی به علت اینکه جزء معدود کشورهایی هستیم که تقریبا" در کل کشور هم شبکه برق و هم  شبکه گاز احداث شده،  مردم درتابستان برای تامین انرژی وسایل سرمایشی از برق و در زمستان برای تامین انرژی وسایل گرمایشی از گاز استفاده می نمایند که باعث شده پیک بار مصرف برق با تفاوت زیاد در تابستان و پیک بار مصرف گاز با اختلاف زیاد در زمستان اتفاق بیافتد وضریب بار شبکه کاهش یابد. در صورتی که اگر تفاوت گاز مصرفی روزانه خانگی در تابستان و زمستان را تبدیل به برق می کردیم حداقل 40 هزارمگاوات برق باید توسط نیروگاه ها تولید و به دست مصرف کنندگان  می‌رسید که باعث بهبود قابل توجه ضریب بار شبکه می گردید.  

ضمنا" با توجه به نیازهای تعمیراتی نیروگاه ها ، بخصوص نیروگاه های حرارتی که بیشترین سهم را در تولید برق در ایران دارند و امکان هیچ گونه تعمیراتی در تابستان برایشان به لحاظ تامین پیک بار وجود ندارد، بایستی تعمیرات دوره ای و تعمیرات اساسی را کلا" در ماه های سرد انجام دهند و بطور متوسط روزانه حدود 15000 مگاوات نیروگاه در این ماه ها در حال تعمیر و از مدار خارج می باشند. همچنین برای افزایش ذخیره آب پشت سدها جهت پیک بارتابستان، ازنیروگاه های برق آبی نیز درزمستان بصورت محدودتری استفاده می شود.

علی ایحال برای بهبود ضریب بارشبکه و استفاده حداکثری از سرمایه گذاری های انجام شده اقدامات ذیل نیز در دستورکار این وزارت خانه قرار دارد :

1- پیشنهاد افزایش تعرفه برق مصرفی برای مشترکین پرمصرف و خارج از الگوی مصرف به نحوی که موجب اصلاح مصرف آنها شود که در حال حاضر در هیئت محترم دولت در دست بررسی می باشد.

2- مبادله برق با کشورهای همسایه : در این راستا تفاهم نامه هایی برای افزایش صادرات و واردات برق  با کشورهای همسایه علی الخصوص با کشورهای شمالی ایران به علت تفاوت فصل پیک بارشان با ایران مبادله و در دست اجرا می باشد و جهت افزایش تبادلات، توسعه شبکه واحداث خطوط جدید نیز در دست اقدام است.

3- کاهش پیک بار تابستان با ایجاد مشوق برای جابجایی تعمیرات دوره‌ای صنایع درتابستان، جابجایی بار کشاورزی از ساعت پیک به غیر پیک ، تغییر ساعات کار ادارات واستانداردسازی و  افزایش راندمان انرژی در بخشهای صنایع، ساختمان (به خصوص استفاده از وسایل سرمایشی با راندمان بالا)و روشنایی با همکاری سایروزارت خانه ها ازجمله وزارت صمت و راه و مسکن و شهرسازی

4- اصلاح الگوی مصرف درکلیه بخش ها با استفاده از ظرفیت های اجتماعی و استفاده از تخصص‌های جدید از جمله علوم اجتماعی و رفتاری و ایجاد سازوکارها و تهیه دستورالعمل های لازم برای مشارکت کلیه نهادها و آحاد جامعه در این امر مهم .

* توضیح فارس

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس ،نگارنده این جوابیه شاید به دلیل سرعت در پاسخگویی به خوبی گزارش "تحمیل هزینه‌ میلیاردی نیروگاه‌های خاموش"را نخوانده باشد. چرا که به خوبی در این گزارش به مشکلات و تفاوت بین پیک باربرق درتابستان و زمستان اشاره شده است.

در  گزارش فارس اشاره شده است که کارشناسان معتقدند، برای افزایش ضریب بار شبکه و کاهش اختلاف مصرف برق در فصول مختلف سال می توان به افزایش تجارت برق با کشورهای همسایه، توسعۀ استفاده از برق در بخش‌های غیرپیک‌ساز همچون صنعت و حمل‌ونقل، ذخیره‌سازی برق، افزایش مضاعف هزینۀ برق در ساعات پیک برای بخش‌های پیک‌ساز خانگی و تجاری و همچنین توسعۀ تجهیزات کم‌مصرف سرمایشی اقدام کرد.

حال با وجود معطل ماندن اقداماتی مثل افزایش تعرفه های برق پرمصرف ها که هنوز عملیاتی نشده و در دولت گیر کرده است و مبادله برق با کشورهای همسایه آن هم بصورت محدود چگونه می توان به بهبود ضریب بار شبکه خوشبین بود.

به نظر می‌رسد خاموشی نیروگاه‌های برق در زمستان آن هم در حدود ۲۱ هزار مگاوات به جز تحمیل هزینه‌های سرسام‌آور هیچ عایدی برای کشور نداشته است. پس بهتر بود وزارت نیرو در این سالهای گذشته که مدام در حال افزایش بدهی ها به پیمانکاران و ساخت نیروگاه جدید بود چاره ای برای افزایش ضریب بار شبکه و تفاوت بین پیک بار برق درتابستان و زمستان می اندیشید.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اقتصادی