اتحادیه اعتراضات اروپایی

به گزارش مشرق، تضاد در میان نسل‌های مختلف فرانسوی در کنار افزایش انتظارات عمومی در فضای نوین فرانسه این کشور را به بهانه افزایش قیمت سوخت وارد فضای جدیدی کرده است. اقدامات رئیس‌جمهور جوان فرانسه برای جراحی اقتصادی در فرانسه مورد حمایت نسل‌های جدید قرار نگرفته است و مانند آنچه در بریگزیت رخ داد گروهی که اکثریت مطلق نیستند، عرصه را بر جریان‌های دیگر اجتماعی با اعمال نظرات خود تنگ کرده‌اند.

بیشتر بخوانید:

رفتار فرانسه با معترضان را خوب نگاه کن...

پاریس: ترامپ در امور داخلی فرانسه دخالت نکند

کاخ الیزه: ماکرون حرف‎های مهمی دارد!

اعتراض جلیقه زردها ادامه دارد

تقابل وحشیانه پلیس فرانسه با طوفان جلیقه زردها

احتمال برکناری برخی از مسئولان فرانسوی

۳۰ زخمی در درگیری پلیس با جلیقه زردها +عکس

حمله به خانه وزیر فرانسوی در تظاهرات +عکس

پس از دوران فرانسوا میتران با رز سرخش عصر چپ‌ها در فرانسه نتوانست خاطرات خوش شکوفایی بازارهای کار و طرح‌های رفاه عمومی را در دوران فرانسوا اولاند تکرار کند و در جریان راست‌گرای فرانسه نیز بازتولید دوران ژاک شیراک به عنوان آخرین فرد از نسل سیاستمداران محبوب فرانسوی چه در دوران سارکوزی و چه دوران مکرون تاکنون تکرار نشده است. از دوران شیراک تاکنون تمام روسای جمهوری فرانسه با چالش‌های اجتماعی متعددی روبه‌رو بوده‌اند و در هر کدام از این برش‌های تاریخی شاهد تظاهرات دسته‌ای از مهاجران، کارگران و شهروندان در طبقات اجتماعی مستمری‌بگیر بوده‌ایم. 

اما این ماجرای جلیقه زرد‌ها در فرانسه کمی متفاوت است. آنها که با مقاومت در مقابل افزایش قیمت سوخت به خیابان‌ها آمده بودند اکنون مطالبات اجتماعی عمیق‌تری را‌ طلب می‌کنند. در مقابل جناح مخالف امانوئل مکرون در فرانسه چپ‌ها هستند که در میان مدارس، دانشجویان و تشکل‌های کوچک محلی ساختارهای قوی دارند و پیوستن اتحادیه‌های کارگری و دانش‌آموزی به این جریان مخالف و در مقابل آن خشونت پلیس در فضای چرخش اطلاعات از طریق شبکه‌های اینترنتی همه چیز را برای مکرون در بد‌ترین وضعیت قرار داد. مکرونی که با خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی امیدوار بود بتواند ناپلون عصر خود در اروپا باشد اکنون با انتشار تصاویر مشمئز‌کننده تسلیم دانش‌آموزان معترض در مقابل پلیس بخش مهمی از احترام بین‌المللی و داخلی را که برای دولتش کسب کرده بود از دست داده است.

اما توفان زرد از فرانسه به هلند و بلژیک هم سرایت کرده است و ممکن است دیگر کشورهای اروپایی از جمله لوکزامبورگ و لیختن اشتاین را در اشکال خفیف‌ترش دربرگیرد. همپوشانی‌های موجود در میان دولت‌های یاد شده و برنامه‌های متمرکز اقتصادی می‌تواند عامل پیوستگی اعتراضات میان کشورهای فوق باشد. در همین حال نباید از نظر دور داشت عقب‌نشینی‌های دولت فرانسه و کابینه مکرون نتوانسته است تظاهرات ضدسرمایه‌داری را در فرانسه آرام‌تر کند.

دولت فرانسه می‌گوید رئیس‌جمهور مکرون صحبت‌های مهمی را برای مردم ایراد خواهد کرد و شهروندان پاریسی هم می‌خواهند این شهر را کمی آرام کنند. طبق آخرین گزارش‌ها  تنها طی 48 ساعت منتهی به صبح دوشنبه دست‌کم 71 تن  در پاریس زخمی شده‌اند. براساس برآورد مقام‌های فرانسوی روز شنبه ۱۲۵ هزار معترض در سراسر این کشور در اعتراضات حاضر شدند که فقط ۱۰ هزار تن از آنها در پاریس بودند.

عملیات پاکسازی سنگینی در پاریس پس از 4 هفته اعتراضات جنبش «جلیقه زردها» در خیابان‌های این شهر آغاز شده است. گفته می‌شود اعتراض‌ها در ۴۰۰ شهر و روستا در کنار تظاهرات اصلی در پاریس برگزار شد. نژامن گریوو، سخنگوی دولت فرانسه به تلویزیون LCI گفت رئیس‌جمهور سخنان مهمی دارد. به هر حال همه مشکلات معترضان «جلیقه زرد» با تکان دادن چوب جادو حل نخواهد شد. وی در مصاحبه دیگری با تلویزیون BFM گفت رئیس‌جمهور در آغاز هفته سخنرانی زنده تلویزیونی با مردم خواهد داشت. با مشاهده این حجم از اعتراضات مشخص است که باید در روش‌ها تغییری داده شود اما این به معنای اعلام تغییرات بنیادین نیست.

معترضان شنبه در پاریس با پلیس ضد شورش درگیر شدند، خودروها را به آتش کشیدند، موانع را سوزاندند و شیشه‌ها را شکستند اما استقرار تعداد بالایی نیروی امنیتی اجازه نداد خرابی‌های هفته گذشته تکرار شود. اگرچه طرح افزایش مالیات سوخت که جرقه اعتراضات را روشن کرد، لغو شده است، اعتراضات همچنان ادامه دارد. آنطور که دولت فرانسه می‌گوید این کشور خسارات جدی طی اعتراضات یک هفته‌ای در فرانسه متحمل شده است  و سخنرانی امروز (دوشنبه) مکرون می‌تواند آینده و مسیر این کشور را کمی مشخص کند. از سوی دیگر نباید از نظر دور داشت که جنبش‌های اعتراضی ضدسرمایه‌داری فرصت خوبی را به ترامپ داده است تا درباره تحولات ساختارهای اروپایی اظهار نظر کند.

اروپای متحد با جمعیت و اقتصادی که در کنار تولید علم دارد می‌تواند یک رغیب جدی برای آمریکا باشد و همواره خطر ساز بوده است، به همین منظور رسانه‌ها و گروه‌های سیاسی در آمریکا از افزایش تنش‌ها و تضاد‌های اجتماعی در دولت‌های اروپایی و همچنین بریگزیت و حتی جنبش‌های بعضا جدایی‌طلب در مناطقی مانند کوزوو، باسک و بخش‌های از اسپانیا و فرانسه حمایت کرده‌اند. سخنان تند رئیس‌جمهوری آمریکا طی روزهای گذشته درباره جنبش‌های اجتماعی در فرانسه واکنش وزیر خارجه این کشور را به دنبال داشته است.

ترامپ که تریبونی جز توئیتر ندارد به دفاع از جنبش ضدسرمایه‌داری در فرانسه پرداخته است. در بلژیک اما همانطور که اشاره شد پلیس 70 معترض را دستگیر کرده است و معترضان میان پارک سلطنتی و مقرهای اروپایی خواستار استعفای دولت هستند. اعتراضات بلژیک می‌تواند روند ‌جلسات اروپایی را مختل کند و با توجه به سابقه نبود دولت در بلژیک این کشور می‌تواند آبستن رویداد‌های چالش‌برانگیزی در آینده باشد.

رئیس شورای روابط خارجی آمریکا: وقایع این روزهای اروپا به معنای تکرار تاریخ است


در حالی‌که برخی کشورهای اروپایی با اعتراض‌های مردمی مواجه شده  و بویژه در روزهای اخیر درگیری‌ها در پاریس را شاهدیم، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در اظهارنظری اذعان کرد که اینک اروپا بسرعت از پایدارترین منطقه جهان به ناپایداری مطلق کشیده شده ‌است. ریچارد هاس، در توئیتی در این زمینه با اشاره به بروز سریع ناآرامی در برخی کشورهای برجسته اروپایی نوشت: «اروپا بسرعت از پایدارترین منطقه جهان در حال تبدیل شدن به منطقه‌ای است که هر چه باشد، پایدار نیست». ریچارد هاس نوشت: «پاریس در آتش است و پایان عصر «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان فرا رسیده، ایتالیا در حال بازی خطرناک با اتحادیه  اروپاست، روسیه در حال تجزیه کردن اوکراین است و انگلیس نیز با بریگزیت مشغول شده، اینها همگی به معنای تکرار تاریخ است».

*وطن امروز

برچسب ها:

جهان