صعود به قله دماوند را ضابطه‌مند کنید/هرهفته بالغ بر یک تن زباله از دماوند جمع آوری می‌شود

به گزراش گروه محیط زیست و گردشگری خبرگزاری فارس، دماوند کوهستان خاصی در ایران است، این کوه علاوه بر اختلاف ارتفاع چشمگیرش با دیگر قله‌های ایران، از لحاظ شکل و جایگاهی که در تاریخ و فرهنگ ایران دارد منحصربه فرد است. در قیاس جهانی نیز این قله از شاخص‌ترین و جاذبه‌های مهم کوهنوردی محسوب می‌شود.

اما ترددهای بی‌ضابطه کوهنوردان در این اثر طبیعی ملی باعث شد که با دستور کارگروه ساماندهی دماوند، صعود به این قله تا اطلاع ثانوی متوقف شد. هر چند اعلام این توقف در فصل صعود به قله دماوند صادر نشده است.

عباس محمدی عضو انجمن کوهنوردان ایران و از دوستداران طبیعت کوهستان و کنشگران محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار فارس در اینباره گفت:دائما  با سازمان های محیط زیست، منابع طبیعی، میراث فرهنگی و گردشگری و فدراسیون کوهنوردی در حال گفت و گو هستیم تا صعود به دماوند را ضابطه‌مند کنیم.

*فرسایش خاک طبیعت دماوند را تهدید می‌کند

به گفته وی کوهنوردانی که درحال حاضر در دماوند انجام می‌شود، بی‌ضابطه بوده و  زباله و فضولات انسانی را در منطقه رها می‌کنند که در اثر این تخریب‌ها، فرسایش خاک ایجاد شده است افزون بر این  تردد پراکنده کوهنوردان و اتومبیل هایی که تا ارتفاع ۳۰۰۰ متر جواز ورود دارند، از ظرفیت تحمل این کوه خارج است.

*هرهفته بالغ بر یک تن زباله از دماوند جمع آوری می‌شود

وحید رضاییان معاون محیط زیست شهرستان آمل نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، با اشاره به اینکه به طور متوسط هر هفته بالغ بر یک تن زباله از پناهگاه ضلع جنوبی دماوند حمل می‌شود، اظهار داشت: این حجم زباله نشان از این است که کوهنوردی در این منطقه بدون ضابطه دنبال می‌شود.

رضاییان افزود: کوهنورد واقعی فرهنگ محیط زیستی را بهتر از یک کارشناس محیط زیست می‌داند و کسی که این حجم زباله را تولید می‌کند قطعا کوهنورد نیست.

 

* دماوند از ارتفاع ۴۵۰۰ متربه عنوان اثر طبیعی ملی  ثبت شده است

بر اساس مصوبه شورای عالی محیط زیست از ارتفاع 4500 متر به بالا قله دماوند به عنوان اثر طبیعی ملی  ثبت شده است، حال سوال اینجاست که چرا مجوز ورود کوهنوردان به این اثر طبیعی ملی بدون هیچ ضابطه‌ای صادر می‌شود، این منطقه تحت مدیریت سازمان محیط زیست است و فرق آن با مناطق آزاد این است که به لحاظ وجود ذخایر ژنتیکی برای کشور ارزشمند است.

معاون اداره محیط زیست آمل در اینباره خاطرنشان کرد: هرچند قله دماوند به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شده اما ما مخالف صعود کوهنوردان به این قله نیستیم اما این مسأله نیازمند ساماندهی دارد، چرا که در فصل صعود به قله دماوند، می‌بینیم  گاهی بالغ بر هزار نفر کوهنورد در ضلع جنوبی با پاکوب 600 متر در حال حرکت هستند، این حجم ورودی به این اثر موجب تخریب گونه‌های گیاهی و انتشار گسترده گردوغبار در منطقه می‌شود.

*۲۰ گونه گیاهی بومی در دماوند شناسایی شده‌اند

وی با بیان اینکه حدود 20 گونه گیاهی بومی در قله دماوند وجود دارد، گفت: دوره رویش برخی از این گیاهان تنها دو ماه است و با ورود این حجم کوهنورد به دماوند ممکن است در فصل رویش از بین بروند.

رضاییان با تاکید بر اینکه  ما مخالف صعود کوهنوردان به قله دماوند نیستیم گفت: اما باید ببینیم این صعود به چه بهایی انجام می‌گیرد.آیا می‌خواهیم قله دماوند هم به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار شود، 

وی بیان داشت: نیازمند ضابطه‌مند شدن و ثبت مجوز ورود و مدیریت ورود و خروج کوهنوردان به بلندترین قله ایران و خاورمیانه هستیم. در این میان فدراسیون کوهنوردی باید مسیر پاکوب کوهنوردان را نیز مشخص کند چرا که در زمان حضور گسترده کوهنوردان در این منطقه حرکت به صورت دشتی انجام می‌گیرد که موجب آسیب به گونه‌های بومی شده است.

این کارشناس اظهار امیدواری کرد: جلسه کمیته صیانت از قله دماوند برای سال آینده با تعامل مناسب با فدراسیون کوهنوردی بتواند ورود کوهنوردان را مدیریت کند.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی