به گزارش خبرنگار صنایع دستی خبرگزاری فارس، پویا محمودیان با حضور در خبرگزاری فارس ضمن بازدید از بخشهای مختلف این خبرگزاری، پاسخگوی سوالات خبرنگار فارس شد.
وی در ابتدای این گفتوگو وضعیت صنایع دستی را نسبتاً خوب ارزیابی کرد و گفت: در 6 ماهه نخست امسال صادرات صنایع دستی 9.5 درصد رشد داشته است، از سال 93 که رشد صادرات صنایع دستی آغاز شده شاهد ادامه این روند بودیم و میتوانیم بگوییم که این یک رشد مقطعی نبوده است.
محمودیان با تأکید بر اینکه صنایع دستی نشان عینی اقتصاد مقاومتی است، گفت: دلیل این امر کالاهای صد درصد ایرانی، مواد اولیه، دانش فنی، مهارت و سرمایه انسانی است که صفر تا صد آن به طور کامل در داخل کشور است و میتواند موجب فقرزدایی، ارزآوری و اشتغالزایی شود.

صادرات 107 میلیون دلاری صنایع دستی در 6 ماهه نخست امسال
معاون صنایع دستی با بیان اینکه در 6 ماهه امسال بیش از 107 میلیون دلار صادرات صنایع دستی داشتهایم، گفت: این رقم جدا از صادرات چمدانی است که بخش عمدهای از صادرات ما را تشکیل میدهد.
وی در پاسخ به این سؤال که آمار ارائه شده از سوی شما با آمار سازمان توسعه تجارت ایران تفاوت دارد و آنها از کاهش 4 درصدی صادرات صنایع دستی خبر میدهند، گفت: سازمان توسعه تجارت آمارها را با صادرات فرش اعلام میکنند اما آماری که ما اعلام میکنیم تفکیک شده است و بر اساس تعرفهها و کدرشتهها و فرمهای فروش هنرمندان و صنعتگران آمارها را ارائه میدهیم.
محمودیان با بیان اینکه متأسفانه سیستمی برای ثبت و ضبط صادرات چمدانی نداریم، گفت: به همین جهت آماری هم در راستای صادرات چمدانی وجود ندارد.
آمار صادرات زیورآلات سنتی محرمانه و در اختیار بانک مرکزی است
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: ما تا پایان سال 96، 281 میلیون دلار صادرات صنایع دستی داشتیم البته آماری که ما ارائه میدهیم جدا از آمار زیورآلات سنتی است چرا که این آمار محرمانه است و بانک مرکزی در این خصوص آماری به ما ارائه نمیکند.
وی با اشاره به برگزاری 10 هزار و 660 غرفه در قالب 846 بازارچه موقت نوروزی که در 31 استان کشور به صورت همزمان برگزار شد، گفت: نتیجه برگزاری این بازارچهها فروش 62 میلیارد تومانی صنایع دستی بود که رشد 49 درصدی را به همراه داشت.

محمودیان ادامه داد: تابستان امسال نیز بیش از 5 هزار و 408 غرفه محصولات در قالب 305 بازارچه تابستانی در 29 استان کشور داشتیم که فروش آن بیش از 20 میلیارد تومان بود و 62 درصد رشد داشت.
11 میلیارد تومان حاصل سیامین نمایشگاه صنایع دستی
معاون صنایع دستی با تأکید بر اینکه از ابتدای سال تاکنون حدود 16 نمایشگاه داخلی و بینالمللی برگزار کردیم، گفت: هر کدام از این نمایشگاهها جامعه هدف خود را داشته اخیراً هم نمایشگاه یزد برگزار شد که با استقبال خوبی روبهرو بود.
وی در خصوص سیامین نمایشگاه صنایع دستی که امسال از 3 تا 9 شهریور ماه برگزار شد،گفت: آورده این نمایشگاه برای ما بیش از 11 میلیارد تومان بود.
محمودیان در خصوص حضور ایران در نمایشگاههای خارج از کشور، گفت: از سال 93 برای حضور در نمایشگاههای پاییزی تلاش خود را انجام دادیم و امسال در بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی صنایع دستی و هدایای میلان در ایتالیا که از 11 تا آذر ماه برگزار شده و تا 19 آذر ماه ادامه دارد حضور پیدا کردیم.
معاون صنایع دستی تصریح کرد: در این نمایشگاه که با حضور 120 کشور خارجی از 5 قاره برگزار شده است 23 نماینده از ایران با پتهدوزی، سفال، سرامیک، سوزندوزی، نقاشی پشت شیشه و ... حضور دارند و 2900 شرکتکننده خارجی نیز در این نمایشگاه حاضر شدهاند.
وی با بیان اینکه ما تا پایان سال نمایشگاه ژاپن را داریم، گفت: از ابتدای سال تاکنون 59 نفر از هنرمندان ما توانستهاند در نمایشگاههای خارج از کشور حضور پیدا کنند.

تلاش برای ارائه غرفه رایگان به هنرمندان در نمایشگاههای خارجی
محمودیان در پاسخ به این سؤال که با توجه به وضعیت آشفته در بازار ارز و مشکلات اقتصادی، سازمان میراث فرهنگی و معاونت صنایع دستی چه کمکی برای حضور هنرمندان در نمایشگاههای خارجی داشته است، گفت: ما تمام سعی خود را کردیم تا فضای نمایشگاهی را به صورت رایگان در اختیار هنرمندان و صنعتگران قرار دهیم.
معاون صنایع دستی با بیان اینکه در حال حاضر هزینهها بسیار گران است و غرفهها از متری 270 یورو شروع میشود، گفت: سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی در راستای کمک به صنعتگران و هنرمندان بسترسازیهای لازم را انجام دهد اگر هم نتوانستیم کل هزینه را پرداخت کنیم حداقل سوبسیدی به هنرمندان بدهیم تا حضورشان ارزانتر تمام شود.
وی ادامه داد: همچنین تلاش کردیم تا هنرمندان و صنعتگران برای حضور در نمایشگاه خارجی از ارز نیما استفاده کنند. پیگیریهای ما ادامه دارد و امیدواریم برای سایر نمایشگاههای خارجی این اتفاق بیفتد.

افزایش مدت برگشت ارز از 2 ماه به 8 ماه برای تجار و بازرگانان صنایع دستی
محمودیان با بیان اینکه ما در شرایط خاصی قرار داریم و این شرایط نباید باعث شود در ادامه راه و هدف نهایی خود باز بمانیم،گفت: ما از ابتدای امسال تاکنون 5 بازارچه دائمی در کشور راهاندازی کردهایم و معتقدیم که یکی از راههای افزایش فروش برقراری بازارچهها در مبادی ورودی است. اگر صنایع دستی ما در دسترس باشد قطعاً به دلیل جذابیتهایی که دارد با استقبال مواجه میشود.
معاون صنایع دستی ادامه داد: یکی از اتفاقاتی که برای ما بسیار مهم تلقی میشد، بحث حمایتی از تجار و بازرگانان حوزه صنایع دستی بود در همین راستا نشستی را در ابتدای سال با این افراد برگزار کردیم و مشکلات آنها را مورد بررسی قرار دادیم، یکی از اولین خواستهها این بود که این افراد ملزم به ارائه ارز در سامانه نیما نباشند که خوشبختانه با پیگیری معاون اول رئیس جمهور بازرگانان از ارائه ارز در سامانه نیما معاف شدند.
وی افزود: بعد از حضور رئیس جدید بانک مرکزی وی مجدداً با این قضیه مخالفت کرد و ما دوباره نامهنگاریهای خود را انجام دادیم و پیگیر موضوع هستیم تا تجار و بازرگانان معاف از ارز شوند و اگر این اتفاق نیفتد مدت برگشت ارز از 2 ماه به 8 ماه افزایش پیدا کند.
محمودیان با اشاره به اینکه ما مقرراتی را برای خروج نقره اصلاح کردیم، گفت: با تلاشهای صورت گرفته این امکان فراهم شد تا محصولات نقره دستساز از طریق پیمانسپاری بر اساس مبنای نقره خام از کشور خارج شود همچنین تسهیلاتی با نرخ 10 درصد برای خانواده صنایع دستی با دوره بازپرداخت 24 ماه در نظر گرفتیم تا فضا را برای فعالیت آنها آسانتر کنیم.
همچنان با نقطه مطلوب و جایگاه ایران در صنایع دستی فاصله داریم/تشکیل کارگروهی برای حل مشکلات مواد اولیه
معاون صنایع دستی با تأکید بر اینکه ما همچنان با نقطه مطلوب و آنچه که جایگاه ایران در صنایع دستی است فاصله داریم، اظهار داشت: مشکلات زیادی برای گرانی مواد اولیه صنایع دستی همچون نخ، چسب، رنگ و مس و برنج داشتیم.
وی با بیان اینکه درصدد تشکیل کارگروهی برای حل مشکلات مواد اولیه هستیم، گفت: امیدواریم در تعامل با وزارت صنعت این مشکلات هر چه زودتر برطرف شود.
محمودیان درباره حضور واسطهها و دلالی در صنایع دستی، گفت: بحثی که ما به دنبال آن هستیم و امیدواریم امسال به نتیجه برسد تشکیل شرکتهای بازرگانی و هلدینگ صنایع دستی است.
معاون صنایع دستی افزود: سال 88 که دولت تصدیها را واگذار کرد و فقط نقش سیاستگذار، ناظر و حامی به خود گرفت ما بخشهای خصوصی قوی در این زمینه نداشتیم و به دلیل اینکه بتوانیم چرخه تولید و فروش صنایع دستی را به درستی مدیریت کنیم چارهای جز تشکیل شرکتهایی که در فضای سالم و شفاف اقتصادی رقابت میکنند نداشتیم.
لزوم تشکیل شرکتهای بازرگانی و هلدینگ صنایع دستی
وی افزود: دغدغه اول و آخر تولیدکننده باید تولید صنایع دستی باشد پس از این مرحله با فروش افرادی که حرفهای، معتقد و درست هستند باید وارد کار شوند که خیلی وقتها این اتفاق نمیافتد و امیدواریم دولت به عنوان سیاستگذار با بسترسازی و نظارت بتواند هلدینگ را تشکیل دهد و از این طریق چرخه بازارسازی، بازاریابی و بازارداری به درستی هدایت شود.
محمودیان با تأکید بر اینکه افراد متخصص در بخش صادرات باید در این زمینه وارد شوند، گفت: امیدواریم بتوانیم دغدغه فروش را که دغدغه بجای تولیدکنندگان است هر چه زودتر برطرف کنیم.

خبر خوش در حوزه بیمه برای هنرمندان شهرهای بزرگ
معاون صنایع دستی در ادامه صحبتهای خود به بخش بیمه صنعتگران که خیلیها از آن شکایت دارند اشاره کرد و گفت: ابتدای خرداد ماه تفاهمنامهای را با صندوق توسعه روستایی و عشایری منعقد کردیم که از طریق این تفاهمنامه مشکل بیمه صنعتگران در روستاها را حل کنیم که این اتفاق افتاد اما بیمه هنرمندان و صنعتگران در حوزه شهرهای بزرگ بلاتکلیف ماند.
وی افزود: این نوید را خواهیم داد که طی روزهای آینده رئیس سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی خبر خوشی را در این زمینه اعلام خواهد کرد.
رایزنی با وزارت امور خارجه برای ایجاد مکان دائمی فروش صنایع دستی در خارج از کشور
محمودیان با تأکید بر اینکه به دنبال این هستیم تا بتوانیم مکان دائمی فروش صنایع دستی در خارج از کشور را داشته باشیم، گفت: در این زمینه رایزنیهایی را با وزارت امور خارجه انجام دادهایم و در مورد دو مکان صحبت کردیم که هر زمان محقق شود اعلام میکنیم.
معاون صنایع دستی در خصوص مدل خانه ایرانی و راهاندازی آن از نمایشگاه 28 صنایع دستی، گفت: صفر تا صد این خانه به غیر از لوازم الکترونیکی از صنایع دستی است و بسیار هم با استقبال مواجه شده، ما این خانه را ابتدا برای زوجهایی که در آستانه ازدواج هستند طراحی کردهایم تا ببیند که با چه وسایل ساده و هنرمندانهای میتوانند زندگی خود را شروع کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که خیلیها از گران بودن صنایع دستی و پیاده کردن مدل خانه ایرانی گلایه داشتند، گفت: ما به قصد خانه اول و دوم خود را با صنایع لوکس و فاخر ارائه دادیم تا عنوان کنیم که در خانههای لوکس هم میشود از صنایع دستی استفاده کرد.
مدل «خانه ایرانی» برای همه اقشار جامعه است
محمودیان گفت: خانه ایرانی ما خانهای است که به جرأت میتوانم بگویم از متمکنترین فرد جامعه تا فردی که با درآمد بسیار کم میتواند از صنایع دستی استفاده کند. چرا که تنوع صنایع دستی ما به قدری است که هر فردی با هر توان مالی میتواند آن را خریداری کند.
معاون صنایع دستی در پاسخ به این سؤال که آیا نمیتوانستید خانهای غیرلوکس با قیمت پایینتر را نشان دهید، گفت: این اتفاق حتما میافتد خانه ایرانی از نمایشگاه بیست و هشتم متولد شد و ما به دنبال این بودیم که در مدلهای اول جذابیت زیادی داشته باشد.
وی افزود: ما امسال بومگردیها و چیدمان محلی و سنتی را نمایش دادیم و خانهای با حال و هوای بومگردی خواهیم داشت چرا که میخواهیم شبکه فروشگاههای صنایع دستی در بومگردیها داشته باشیم و روی طراحی تزئین بومگردیها با صنایع دستی ورود کنیم. به همین جهت با هیأت مدیره انجمن بومگردیهای کشور مذاکراتی داشتیم.
محمودیان ادامه داد: با این اتفاق وقتی توریستی به بومگردی میرود و تزئینات محلی را ببیند حتماً از فروشگاههای صنایع دستی آنجا اقدام به خرید همان وسایل میکند و میتواند از این طریق فرهنگ و صنایع دستی کشور ما را معرفی کند.
انتخاب سفرای صنایع دستی از میان ورزشکاران، هنرمندان و اهالی موسیقی
معاون صنایع دستی در خصوص یکی از اتفاقاتی که اخیراً سروصدای زیادی به پا کرد و آن هم پوشیدن پالتوی خز از سوی سفیر صنایع دستی بود، گفت: عکسی که از ساره بیات منتشر شد مربوط به دو سال قبل است که هنوز عنوان سفیر صنایع دستی را نداشت. خیلی از هنرمندان با ما تماس گرفتند و حتی نامهای به دست ما رسید که هنرمندان زیادی مطالبات خود را در آن مطرح کرده بودند.
وی ادامه داد: ما باید بررسی کنیم که هنرمندان به صورت مشخص انتظارشان از سفیر صنایع دستی چیست. البته در آینده نه تنها در حوزه سینما بلکه در حوزههای دیگر همچون ورزش، موسیقی و تئاتر هم سفیرهای صنایع دستی خواهیم داشت.
محمودیان در پاسخ به این سؤال که سفیر صنایع دستی قرار است با چه معیارهایی انتخاب شود و انتخاب ساره بیات بر چه اساسی بوده، گفت: ایشان زمان من انتخاب نشدند اما میدانم که یکی از دلایل انتخاب وی به عنوان سفیر صنایع دستی رشته تحصیلیاش در حوزه فرش بود.
معاون صنایع دستی ادامه داد: ما به دنبال آن هستیم که در حوزههایی دیگر همچون ورزش و موسیقی سفیر صنایع دستی داشته باشیم چرا که جوانان نسبت به این حوزهها علاقهمندی زیادی دارند و در این حوزهها افراد شاخص و تأثیرگذار زیادی داریم. ما معتقدیم که صنایع دستی جمهوری اسلامی افتخار ملی است و در همه حوزهها حرفی برای گفتن دارد.
بررسی عملکرد ساره بیات به عنوان سفیر صنایع دستی
وی با بیان اینکه ما احتیاج به یک اراده و غیرت عمومی داریم، گفت: قطعا با یک بسیج همگانی اتفاقات خوبی برای صنایع دستی رخ میدهد من خیلیها را میشناسم که به صورت انفرادی و در سکوت کارهای صنایع دستی انجام میدهند البته خیلیها هم هنوز نسبت به صنایع دستی که گنج پنهان ایران است شناخت کافی ندارند و نمیتوانند به درستی از آن حمایت کنند.

محمودیان با تأکید بر اینکه قطعاً با حضور سفیران مختلف از حوزههای گوناگون تأثیرگذاریهای زیادی را در داخل و خارج کشور شاهد خواهیم بود، گفت: در نشستی که با همسران سفرای مقیم در خارج از کشور داشتیم از آنها خواستیم تا سفیران افتخاری صنایع دستی باشند و محصولات ما را در خارج کشور تبلیغ کنند.
معاون صنایع دستی در پاسخ به این سؤال آیا سفیر فعلی واقعاً کار مهمی برای صنایع دستی کرد، گفت: ایشان در یک یا دو نمایشگاه ما شرکت کردند اما باید موضوع را بررسی کنیم قطعاً خانم بیات هم در این زمینه صحبتهایی دارند اما معتقدم که باید افرادی را به عنوان سفیر صنایع دستی انتخاب کنیم که متعصب باشند و بتوانند از این حوزه حمایت کنند.
انتهای پیام/