جنجال حذف مشق طی روزهای اخیر فضای آموزشی کشور را تحت الشعاع قرار داده است و تا اظهارنظر مراجع تقلید هم پیش رفته است.
گروه جامعه خبر فوری- ماجرا از یک اظهار نظر ساده شروع شد، آیت الله سبحانی از مراجع عظام تقلید هفته گذشته اعلام کرد که حذف مشق شب از سبد آموزشی دانش آموزان دارای اشکال است و به آموزش آنها آسیب وارد میکند.
دیدارهای شبهه برانگیز
این اظهار نظر با واکنشهای مختلفی در فضای مجازی روبهرو شد بسیاری گفتند اصلا تکلیفی حذف نشده که چنین پیامدی به دنبال داشته باشد. اما نکته اصلی که باعث پررنگ شدن این ماجرا شد، ورود و اظهار نظر دیگر مراجع بود که داستان مشق شب را وارد فضایی متفاوت کرد. کمکم رسانهها به میان آمدند و اینبار آنها بودند که ادعا کردند مدیران مسئول کتب کمک آموزشی ماه پیش جلسهای با مراجع داشتند و در آن از کم شدن حجم تکالیف درسی شکایت داشتند.
این درحالیست که جوکار مدیر مسئول موسسه آموزشی گاج اعلام کرد که در آن جلسات صحبتهای زیادی مطرح شده است و اکنون متعجب است که چرا فقط بحث کتب کمک آموزشی جدی شده است. وی همچنین اظهار کرد: ما سبزی کف رودخانه نیستیم که یک شبه رشد کرده باشیم و سالهاست که پیگیری میکنیم.
ردپای مافیای کنکور در حذف مشق شب
اما ماجرا به همین اظهار نظرات ختم نشد و کم کم ردپای مافیای کنکور هم به این ماجرا رسید و بسیاری اظهار نظر کردند که احتمالا آن افرادی که درمقابل با حذف شدن کنکور هم میایستند و به مافیای کنکور شهرت دارند در پرونده حذف مشق و تکلیف درسی نقش داشته باشند.
نمایندگان مجلس هم در ادامه وارد گود اظهارنظر شدند، فاطمه سعیدی یکی از اعضای کمیسیون آموزشی در اینباره اعلام کرد که بهتر است وزیر آموزش و پرورش و وزیر علوم به دیدار مراجع بروند و این قائله را به نوعی ختم کنند.
رییس کمیسیون آموزشی، محمد مهدی زاهدی هم به افشا گری درآمد مافیای کنکور پرداخت و ادعا کرد که اینها بیش از ۱۰هزار میلیارد درآمد دارند و به همین دلیل است که با ماجرای حذف کنکور مقابله میکنند.
فقط رونویسی نداریم!
وزیر آموزش و پرورش اما خیلی زود به این اتفاقات واکنش نشان داد، او در جمع خبرنگاران اضافه کرده بود که در مساله مشق شب یک تغییر رویکرد اتفاق افتاده و این تغییر رویکرد البته هنوز میسر نشده است.
بطحایی گفت: رونویسیها و دیکتهها که گفته میشود برای تمرین خوشنویسی و مسائل اینچنینی است در منزل به تکالیف مهارت محور اختصاص پیدا میکند یعنی ما در منزل همچنان تکالیفی را داریم اما ماهیت آن با آنچه رونویسی و حفظ کردن مطالب در مدارس است، فرق میکند.
پرسشی اساسی
اما نکتهی دیگری که نباید در این ماجرا مغفول بماند ماجرای تبلیغات صداوسیما در حذف و اضافه کردن مشق شب و احتمالا حذف کنکور است، بسیاری از منتقدان اینبار صداوسیما را زیر تیغ نقد خود گرفتند و پرسش مهمی را مطرح کردند، اینکه این موسسات کمک آموزشی بودجه میلیاردی خود برای تبلیغات صداوسیما را از کجا دریافت میکنند؟ سوالی که همچنان پاسخی روشن به آن داده نشده و طفره رفتن از سوی دو سوی ماجرا دیده می شود.
مشق شب، خوب یا بد؟
هر دورهای شرایط تحصیلی مختص به خودش را دارد، یکدوره نظام قدیم تحصیل بود و یک دوره نظام جدید. در دوران وزارت آموزش و پرورش محمدعلی نجفی نیز هنگام تغییر نظام بسیاری واکنشهای متعدد داشتند و این واکنشها انگار امروز هم مشاهده میشود.
طبق نتیجه گیری نمایندگان مجلس، کنکور و کتب آموزشی و شاید مشق از هم خیلی هم دور نباشند اما چیزی که شاید در سیستم و نظام آموزشی قبلی ما خودش را نمایان کند این است که تکلیف و مشق مدرسه، آمادگی برای امتحانات به طور کلی هر مفهومی که به کنکور برسد در ذهن دانش آموزان به یک مفهوم بغرنج تبدیل میشود، هرچند که بسیاری عقیدهای مغایر با این دارند و همچنان تکالیف درسی را لازمه بهبود وضعیت آموزشی افراد میدانند.