کارشناس مسائل سیاسی گفت: تحولات یمن به گونه ای پیش رفت که موضع انفعال یمن رفته رفته به موضع قدرت تبدیل شده و بهره مندی آنها از سلاح های جدیدب اعث ایجاد نوعی توازن قوا در صحنه میدانی شد.
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، چندی پیش طرف ها درگیر جنگ یمن رایزنی هایی را در پایتخت سوئد با هدف حل این بحران از سر گرفتند که به دنبال آن توافقاتی بر سر مسائل مختلف از جمله کنترل بندر الحدیده و تبادل اسرا انجام شد.
در راستای جزئیات دیگر این توافق و همچنین وضعیت آتی یمن گفتوگویی با عباس مقتدایی کارشناس مسائل خاورمیانه انجام شده که در ادامه آمده است.
عباس مقتدایی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره مذاکرات اخیر برگزار شده در سوئد با رویکرد حل بحران یمن اظهار کرد: از ابتدای درگیری عربستان سعودی با یمن ،تلاش هایی نه چندان جدی اما تقریبا مستمر در راستای گفتوگو میان دو طرف درگیری وجود داشته که در بخشی از این تکاپو ها سازمان ملل و برخی از کشورها ورود پیدا کرده اند. اما در مجموع باید گفت که تا به حال عزمی جدی برای حل مخاصمه در این منطقه وجود نداشته است، چرا که عمدتا ریاض با اعمال نفوذ و تکیه بر دلار ها ی نفتی خود و همچنین همراهی با برخی از کشورهای متحد خود نظیر واشنگتن مانع از شنیده شدن صدای گروه های سیاسی حاکم و مردم یمن در جهان شده است.
وی ادامه جنگ یمن را باعث ایجاد نوعی توازن قوا در بین دو طرف دانست و ادامه داد: آنچه که امروز در تعیین سرنوشت این کشور موثر بوده بیش از هرچیز به صحنه نبرد بازمیگردد. به بیانی دیگر تحولات یمن به گونه ای پیش رفت که موضع انفعال این کشور رفته رفته به موضع قدرت تبدیل شده و بهره مندی آنها از سلاح ها و پهبادها و موشکهای جدید سبب ایجاد نوعی توازن قوا در صحنه میدانی شد اگرچه همچنان عربستان نسبت به بمباران مناطق مختلف، اسکلهها و برخی از مناطق مرکزی خاک یمن دریغی ندارد، اما مجموع نشست های اخیر در کنار تغییرات در صحنه نبرد سبب شد تا درنهایت بخشی از پیروزی های مردم یمن در مقابله و مقاومت با عربستان در قالب متن توافقنامه سوئد خود را نشان دهد.
مقتدایی درباره جزئیات و بندهای مهم توافق نامه بحران یمن در سوئد تشریح کرد: در مجموع میتوان گفت که در مذاکرات اخیر قرار بر تشکیل کمیتههایی از سوی نیروهای مشترک به ریاست سازمان ملل شده تا به نوعی نظارت و حفاظت از آتش بس را برعهده گیرند. همچنین قرار شده تا این کمیته مشترک گزارشی از روند فعالیت خودش را به نشست آتی گفتو گوهای یمن ارائه دهد . استقرار مشترک نیروهای اسکله الحدیده و الصلیف و رأس عیسی و شهر الحدیده در اماکنی که در خارج از این شهر ها اسکلهها دارند نیز بخش دیگری از این توافق است. ناگفته نماند که بر اساس این توافقات قراشده تا مسائل داخلی این کشور توسط مردم این کشور پیگیری شده و نمایانگر کوتاه شدن دست عربستان در حمله به یمن بوده همچنن مرور مفاد این تفاهمنامه نشان دهنده دست برتر طرف یمنی در این مجموعه توافقات است. در خصوص بندر الحدیده، اسکلههای این شهر و برخی دیگر از مناطق یمن نکاتی روی کاغذ نوشته شده است.
کارشناس مسائل سیاست خارجه درباره وضعیت فعلی عربستان پس از این مذاکرات خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که اگر تا دیروز عربستان سعودی تصور میکرد که در صحنه و با بهره گیری از امکانات نظامی و پشتوانه سیاسی و حمایتی آمریکا میتواند جبهه جنگ را به نفع خود تغییر دهد.امروز این نکته کاملا مشهود است که ریاض در حال کمک به مجموعههای بینالملل نظیر سازمان ملل است تا آنها پشت میز مذاکره مشکل عربستان را حل کنند و این مفهوم به نوعی پیروزی غیر قابل انکار برای فعالان یمنی و به طور کلی این کشور محسوب میشود. به بیانی دیگر عربستان به خوبی دریافته که دیگر از طریق نظامی نمیتواند یمن را شکار کند و الآن نگران آبروی خود و همچنین نگران هزینههای هنگفت جنگ با این کشور است.
وی در ادامه موضع امروز سازمان ملل درباره یمن را اینگونه تشریح کرد:سازمان ملل متحد درگیر برخی از فشارهای جدی بینالمللی است که به وظایف خود در خصوص پایان دادن به مناقشات و تخاصمات در یمن عمل کند.در مجموع میتوان گفت هرچه جلوتر میرویم فشار بر عربستان بیشتر شده و حمایت از یمن افزایش مییابد و آمریکا و متحدین عربستان هم به آرامی در حال تنها گذاشتن عربستان خواهند بود. ضمنا افکار عمومی جهان امروز از سازمان ملل مطالبه جدی برای پایان دادن به جنگ و ایجاد صلح و امنیت دارند.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به نقض آتش بس توسط ائتلاف عربستان آن هم دقیقا پس از اتمام مذاکرات گفت: در جریان این توافق همه طرفها تعهد داده که رفت و آمد غیرنظامیان و جابجایی کالاها به شهر الحدیده و اسکلهها را تسهیل کنند و تعهداتی نیز در این جهت دادهاند. اما باتوجه به سبقه عربستان ممکن است این کشور در عمل در جهت خلاف این تعهدات گام بردارد .اما به هرحال این توافقنامه یک سابقه حقوقی و بینالمللی محسوب میشود که رعایت آن از سوی طرفهای امضا کننده تضمین شده و هریک از طرفین که خلاف این توافقنامه عمل کند در دراز مدت پاسخگویی و مسئولیت بیشتری متوجه او خواهد بود، ناگفته نماند که یک عزم بین المللی نیز باید در راستای محدود کردن عربستان وجود داشته باشد.
مقتدایی در پایان درباره روند آتش بس کامل در یمن و همچنین برخی اظها نظرها مبنی بر اینکه "پیروزی نزدیک انصارالله سازمان های بین المللی را به تکاپو درجهت استقرار صلح در یمن انداخته است" گفت:تا امروز هم انصارالله پیروزی های زیادی در منطقه کسب کرده و تفاهم نامه ای که اکنون در یمن درباره مسائل مختلفی چون شهر الحدیده، مبادله اسرا و دیگر موضوعات امضا شده هم مهر تاکیدی بر این موفقیت حزب الله بوده چرا که حال نیروهای حامی عربستان مجبورند به نکات توافقنامه ای عمل کنند که پیشتر هرگونه حضور و یا کمک به این مذاکرات را نمیپذیرفتند.
انتهای پیام/