همایون حسینزاده معاون ترویج و انتقال یافتههای مؤسسات تحقیقات علوم شیلاتی در گفتوگو با فارس، در پاسخ به اینکه مهمترین مشکل تحقیقات امروزه عدم انتقال دانش و یافتههای تحقیقاتی به بهرهبرداران شیلاتی و کشاورزی است و جنابعالی به عنوان مسئول این حوزه چه راهکاری را برای رفع این نقیصه دارید، گفت: چند سال اخیر جهتگیریها به سمت انتقال دانش به بهرهبرداران شکل گرفته و در مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی هم به تبع این سیاست سعی کردیم محققان را به عرصهها و جایگاههای اصلی تولید هدایت کنیم.
وی افزود: طی چند سال گذشته محققان ما در بسیاری از استانها با خود بهرهبرداران و نظامهای تولید ارتباط برقرار کردند و با آنها آشنا شده و مشکلات تولیدشان را از نزدیک دیدهاند.
معاون ترویج و انتقال یافتههای مؤسسات تحقیقات علوم شیلاتی، افزود: در این نظام نیازسنجی مشکلات بهرهبرداران احصا شده و «محققان معین» که کار آنها انتقال فناوری و دانش به پیکره ترویج است، نیاز تحقیقی و علمی بهرهبرداران را برطرف میکنند. از سوی دیگر شبکه ترویجی و تحقیقاتی هم شکل گرفته که این شبکه کمک میکند تا نیازهای بهرهبردار بهتر ارزیابی شده و تبدیل به دانش شود که این نهایتاً منجر به ثروتآوری خواهد شد.
وی گفت: این کارها نیازمند حمایتهایی است که باید همهجانبه باشد به عنوان مثال در شبکه اطلاعرسانی نیاز به کمک رسانهها هستیم و یکسری رویکردهای ترویجی که در گذشته بود امروزه تبدیل به فرایندها و سامانههایی شده که میتواند بهتر به بهرهبردار کمک کند.
حسینزاده با بیان اینکه برای انجام این کارها نیاز به یکسری حمایتهایی داریم که به تدریج فراهم میشود، گفت: این حمایتها چند جنبه دارد که بخشی از آنها مربوط به سامانههای اطلاعرسانی است که محققان کمک میکند اینها به ادبیات ساده و قابل اجرا در مزرعه در بیاید.
وی ادامه داد:بخش دیگر حمایتهای مالی است چون این اطلاعات برای چاپ و انتشار و رسیدن به دست بهرهبرداران نیاز به تسهیلات و حمایت دارد.
حسین زاده با بیان اینکه بخش از حمایتها باید از مکانیزاسیون انجام گیرد گفت: در حوزه مکانیزاسیون شیلات اقدامات بسیار خوبی انجام شده، و این بخش دورههای اطلاعرسانی خوبی را در مزارع در همین سال جاری انجام داده و در حال حاضر بسیاری از مزارع به ویژه مزارع سردابی رغبت پیدا کردند تا این مکانیزاسیون را در مزارع خودشان اجرا کنند.
معاون ترویج و انتقال یافتههای مؤسسات تحقیقات علوم شیلاتی دو دستاورد جدید هم معرفی شد، گفت: با توجه به اینکه رویکرد مؤسسه تحقیقات سازمان شیلات به سمت احیای ذخایر است روی بازسازی ذخایر از سالها پیش کار شده و مؤسسه تحقیقات فرمولاسیون غذایی مناسب برای پرورش این ماهی که در معرض خطر بود را ارائه داد.
معاون ترویج و انتقال یافتههای مؤسسات تحقیقات علوم شیلاتی در پاسخ به اینکه چگونه میتوان این دانش را به بهرهبرداران منتقل کرد، گفت: بهرهبرداران ما متنوع است و ما راهکارهای مختلفی را در این باره اجرا میکنیم که از جمله آنها «روز مزرعه» است.
وی ادامه داد:وقتی پژوهش محققان به سرانجام رسید این کارها را در قالب یک سامانه معرفی میکنند، مراسمی در یکی از شهرستانهایی که بیشتر مطالبهگران آن دانش هستند اجرایی میشود و محققان به این طریق پیام علمی خود را به دست محققان میرسانند.
حسین زاده گفت: مدل دیگر تالارهای ترویج است که ما در سامانههای الکترونیکی انواع دستورالعملها و نشریات ترویجی که میتواند به بهرهبردار کمک کند را قرار دادیم و آنها هم از این مکانیزم میتوانند استفاده کنند.
وی افزود: اینها مدلهای به روز دنیا است که در بسیاری از کشورها جواب داده است.
حسینزاده در پاسخ به اینکه آیا در کشورهای دیگر هم الگوبرداری کردهاید، گفت: در عرصه کشاورزی و شیلات مدلهای مشابهی را از کشورهای مختلف الگوبرداری کردیم با واحدها در ارتباط هستیم و به همان نسبت اطلاعات داخلی خودمان را هم به آنها منتقل میکنیم. خوشبختانه در عرصههای مختلف کار را شروع کردهایم و این کارها نیاز به حمایت است تا بهتر بتواند اثر خود را بگذارد. موضوع دیگر آموزشهای چهره به چهره است و محققان به طور مستقیم با بهرهبرداران و کشاورزان در ارتباط هستند و دانش خودشان را به آنها منتقل میکنند.
انتهای پیام/