به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بارندگیهای اخیر اگر چه نسبت به مدت مشابه سال قبل وضعیت مناسبی از خود بر جای گذاشته است، اما این بارش ها نباید موجب این شود که چون بارشها وضعیت خوبی داشته است، پس وضعیت منابع آبی بهتر شده و مدیریت مصرف نباید جدی گرفته شود.
وضعیت منابع آبی به گونه ای است که با این بارش نمیتوان به این امیدوار بود که به زودی باید وضعیت منابع آب زیرزمینی بهبود پیدا کند.
این بارش ها حتی موجب واکنش اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در جلسه شورای عالی آب شده به طوری که معاون اول اعلام کرده است که با وجود بارندگیهای خوب اخیر همچنان باید به مدیریت مصرف دقت نظر داشته باشیم و نباید تصور شود که کشور از تنش آبی عبور کرده است.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت مدیریت مصرف آب از رسانهها و به خصوص صدا و سیما خواست با آگاهی بخشی به جامعه، مردم را به مشارکت در مدیریت مصرف ترغیب و تشویق کنند، زیرا با وجود بارندگیهای خوب اخیر همچنان باید به مدیریت مصرف دقت نظر داشته باشیم و نباید تصور شود که کشور از تنش آبی عبور کرده است.
جهانگیری همچنین ضرورت توجه ویژه برای تامین آب شرب مناسب در شهرهای بزرگ و پرجمعیت کشور نظیر اهواز، مشهد، اصفهان، شیراز و کرمان که با مشکل مواجه هستند، را مورد تاکید قرار داد و گفت: تامین آب شرب این گونه شهرها باید در اولویت قرار گیرد و باید راهکارهای اطمینان بخشی برای حل و فصل مشکلات تامین آب شرب این مناطق تهیه شود.
بر اساس آمار بارندگی تجمعی حوضههای آبریز درجه یک کشور، میزان بارندگیها طی مدت مشابه سال آبی 97-96 در این حوضهها 29.4 میلیمتر گزارش شده است.
این میزان بارش، از سال گذشته 213.3 درصد بیشتر شده و نسبت به میانگین بلندمدت 50 ساله از 49.3 درصد رشد برخوردار بوده است.
از 92.1 میلیمتر بارندگی ثبت شده در فصل پاییز، 42.8 میلیمتر از اول تا 30 آذرماه ثبت شده است، در حالیکه سال گذشته آذرماه در همین زمان فقط 14.7 میلیمتر بارش داشتهایم.
بر اساس این گزارش، حوضه آبریز دریاچه ارومیه با 94.6 میلیمتر بارش و حوضه مرزی شرق با 1.5 میلیمتر به ترتیب از بیشترین و کمترین میزان بارندگی حوضههای آبریز درجه یک برخوردار بودهاند.
بر همین اساس، میزان بارندگی سال آبی جاری در حوضه مرزی شرق 38.2 درصد کمتر از متوسط بلندمدت 50 ساله گزارش شده است.
ایران در دهه گذشته با خشکسالی هیدرولوژیکی بسیار شدیدی مواجه بوده که جبران این کمبودها بهویژه در بخش آب زیرزمینی نیازمند زمان بسیار طولانی است.
براساس این گزارش، برنامه مدیریت تنش آب شرب با فرض بارندگی مشابه سال آبی گذشته و کمبود آب در تابستان سال 1400 پیشبینی شده و برای مدیریت تنش آبی شهرها و روستاهای کشور راهکارهایی در قالب افزایش تأمین و تولید آب، ارتقای کیفی آب، افزایش توان ذخیره سازی آب، ارتقای مدیریت و بهرهوری منابع تأمین، تاسیسات و شبکهها و نیز مدیریت مصرف در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام/ب