آخرین تحولات در باره برجام و FATF و سیاست‌های اقتصادی و ارزی

در گزارش این هفته، به سفر رئیس‌جمهور به ترکیه و آخرین تحولات در رابطه با برجام، تحریم و مذاکرات پرداخته شده است. همچنین آخرین اظهارات در مورد FATF و اخبار مربوط به سیاست‌های اقتصادی و ارزی نیز مصوبات جدید شورای عالی هماهنگی اقتصادی در بسته‌ی خبری این هفته آمده است.

*تحریم، برجام و مذاکرات

سفر روحانی به ترکیه و تاکید بر روابط راهبردی علی رغم تحریم‌های آمریکا

روحانی روز پنجشنبه تهران را به مقد استانبول ترک نمود و در ترکیه با رئیس‌جمهور  و مسئولین ارشد ترکیه دیدار و گفتگو کرد. رئیس جمهور در نشستی خبری مشترک با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه گفت: «فقط چند کشور در دنیا با تفکر آمریکایی، قطعنامه شورای امنیت را نقض کردند. معتقدیم دوران قلدرمآبی در جهان امروز پایان یافته و ملت‌های منطقه بر مبنای منافع مشترک تصمیم می‌گیرند. امروز جلسه شورای راهبردی روابط دو کشور برای بررسی و رفع موانع توسعه روابط دو کشور بود و در خصوص مسائلی چون مالی، بانکی، پولی، تجاری، صنعت، گمرک، انرژی، حمل و نقل، توریسم، همکاری های فرهنگی بین دو کشور تبادل نظر کردیم». 

رجب طیب اردوغان در دیدار کنفرانس خبری با روحانی گفت: «خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، انتخاب درستی نبوده است. این تصمیم تهدیدهای شرایط در منطقه را افزایش می‌دهد و ما از آن پشتیبانی نمی‌کنیم. در شرایطی که تصمیم‌های ناعادلانه علیه ایران گرفته می‌شوند، ما روابط نزدیک خود با ایران را حفظ خواهیم کرد . اردوغان با بیان اینکه هدف ترکیه و ایران افزایش سطح تجارت از 11 میلیارد به 30 میلیارد دلار است، تاکید کرد: « ما با ایران در زمینه‌ی امنیتی همکاری خوبی داریم و آن را به هم نمی‌زنیم». 

در پنجمین جلسه شورای عالی روابط راهبردی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه، بر تعمیق و توسعه هرچه بیشتر روابط با ترکیه، ضرورت تلاش هرچه بیشتر برای تحقق هدفگذاری تجارت 30 میلیارد دلاری تهران – آنکارا، سرمایه گذاری مشترک بر روی مسیر ترانزیتی شرق به غرب،  ضرورت تسریع در تشکیل پنجره واحد گمرکی تاکید شد و رئیس جمهور با تاکید بر اینکه اراده جمهوری اسلامی ایران تعمیق و توسعه هرچه بیشتر روابط با ترکیه در عرصه های اقتصادی، انرژی، حمل و نقل، گردشگری و علمی است، اظهارداشت: «تهران از توسعه بیش از پیش روابط دو کشور کاملاً استقبال و از هر گونه همکاری بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک حمایت و پشتیبانی می‌کند».

هم‌چنین در سفر رئیس جمهور به ترکیه، یادداشت تفاهم همکاری بین تهران و آنکارا در زمینه بهداشت و درمان و یادداشت تفاهم همکاری در زمینه امور ارتباطات و رسانه در حضور حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی و آقای رجب طیب اردوغان توسط مسئولین ارشد دو کشور به امضاء رسید. 

برجام و مسائل منطقه ای محور گفت وگوی عراقچی و مقام های سوئدی

سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در روز دوم سفر خود به سوئد با برخی مقام های این کشور درخصوص آخرین تحولات مرتبط با برجام و سایر مسائل منطقه ای و بین المللی به بحث و تبادل نظر پرداخت.عراقچی در دومین روز از سفر خود به سوئد در دیدارهای غیررسمی جداگانه ای با «کارل بیلت» نخست وزیر پیشین سوئد و رئیس شورای روابط خارجی اروپا و «هانس بلیکس» مدیرکل پیشین آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت وگو و درخصوص آخرین تحولات مرتبط با برجام و سایر مسائل منطقه ای و بین المللی به بحث و تبادل نظر پرداخت. 

طرح جدید کنگره و سنای آمریکا برای تحریم بانک‌های ایرانی

هفته‌ی گذشته، لایحه جدیدی توسط جمعی از نمایندگان مجلس کنگره و سنای آمریکا معرفی شده است که تحت عنوان نقش‌آفرینی در تامین مالی علمیات‌های تروریستی ایران، به دنبال قطع دسترسی تمام بانک‌های ایرانی را به سیستم مالی بین‌المللی است.  به نقل از فری بیکن این لایحه هم‌چنین با تمام بانک‌های ایرانی  به عنوان تروریسم و تهدید پولشویی برخورد می‌کند و این لایحه در رژیم تحریمی ایران حتی فرار از دولت ترامپ قرار خواهد گرفت.

 سوئیس کانال مالی ایران را اره‌اندازی می‌کند

به نقل از فایننشال تایمز، سوئیس به زودی کانال پرداختی برای تجارت تنها اقلام غذا، دارو و تجهیزات پزشکی،  راه‌اندازی خواهد کرد تا از این طریق تجارت اقلام بشردوستانه تسهیل شود و تحریم‌های آمریکا نیز نقض نگردد. 

اخراج دو دیپلمات ایرانی بر اساس اتهام های امنیتی

وزیر امور خارجه آلبانی گفت که آلبانی سفیر ایران و دیگر دیپلمات را به اتهام واهی «صدمه به منافع امنیت ملی» اخراج کرده است. وزیر امور خارجه آلبانی به رویترز گفت که در این رابطه با شرکای متحدش مشورت کرده است. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به این اقدام خصمانه آلبانی گفت که این حرکت تحت فشار رژیم صهیونیستی و امریکا صورت گرفته است. 

تحولات مربوط به گروه ویژه اقدام مالی (FATF)

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: در اثر قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF تحریمها افزایش یافته و ممکن است ما نتوانیم به راحتی در جریان تعاملات بانکی دنیا قرار بگیریم

تاج گردون، درباره جدال موافقان و مخالفان بر سر fatf  و cft گفت: « به هر حال اگر تصمیم بر این باشد تحریم‌ها در اثر قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF افزایش پیدا کند ممکن است ما نتوانیم به راحتی در جریان تعاملات بانکی دنیا قرار بگیریم بنابراین شاید چندان در بودجه موثر نباشد اما قطعا بر جو عمومی‌ کشور و میزان سرمایه‌گذاری اثرگذار خواهد بود. اگر این لوایح معروف به FATF تصویب نشود، به هر صورت ما یک گام به تحریم‌ها نزدیک‌تر می‌شویم و طبیعی است که به واسطه این تحریم ها مشکلات دیگری دامنگیر کشور خواهد شد. البته ما امروز هم در شرایط خوبی قرار نداریم اما همین تصویب نکردن بهانه‌ای می‌شود برای سخت‌تر شدن شرایط موجود».

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: عدم الحاق به FATF هزینه های کشور را زیاد می کند بنابراین باید با افزودن چند شرط آن را بپذیریم

احمد توکلی هم در مورد تصویب لوایح FATF گفت: «وقتی نهادهای بین‌المللی تشکیل می‌شود، آمریکا سعی می‌کند تا جوری این نهاد تنظیم شود تا بتواند کشورهای مخالفش را به نفع خودش مهار کند. FATF دو قانون دارد که به زعم آنان باید در ایران اصلاح شود تا با ما خصومت نکنند. دو کنوانسیون هم هست که باید عضو آنان شویم. اگر ما با نگاه به مسائل خودمان قوانین پولشویی را اصلاح کنیم به احتمال زیاد آنان نمی‌توانند ایراد بگیرند. عدم الحاق به FATF هزینه های کشور را زیاد می کند بنابراین باید با افزودن چند شرط آن را بپذیریم.

*تحولات اقتصادی و ارزی

مصوبات جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی به ریاست روحانی

در جلسه‌ی شورای عالی هماهنگی اقتصادی، رئیس سازمان برنامه و بودجه گزارشی از اصلاحات انجام شده در پیش نویس بودجه سال 98 که براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری تدوین شده، ارائه داد. ویرایش تکمیل یافته بودجه که به مجلس شورای اسلامی تسلیم خواهد شد، با توجه به پیش بینی درآمدها و نیاز به انضباط بودجه ای و کاهش هزینه ها تنظیم شده و بر حمایت از معیشت مردم، ارائه خدمات ضروری اجتماعی از جمله در زمینه امنیت، سلامت، آموزش و حفظ تولید و اشتغال و افزایش شفافیت تاکید دارد.

اصلاح ساختار بودجه شامل حمایت از تولید و اشتغال، ساماندهی و هدفمندسازی یارانه ها، افزایش درآمدهای پایدار، اصلاح ساختاری رابطه درآمدهای نفتی و بودجه، افزایش شفافیت و انضباط بودجه ای، تقویت نظارت و اصلاح ساختار شرکت های دولتی و کوچک سازی دولت می باشد که تهیه برنامه اجرایی آن در دستور کار دستگاه های مختلف قرار گرفته است.

همچنین وزیر نفت در این جلسه با ارائه گزارشی از اجرای مصوبه قبلی شورای عالی در خصوص فروش نفت در بورس انرژی، راهکارهای آن وزارت در زمینه عرضه گسترده تر نفت در بورس انرژی را مطرح کرد که مورد تصویب قرار گرفت.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اقتصادی