خبرگزاری فارس؛ پاکستان کشوری با بیش از 200 میلیون نفر جمعیت میباشد که حدود 85 درصد از گاز موردنیاز خود را در داخل تولید می کند. برآوردها اما نشان از کاهش تولید بسیار شدید، در عین نیاز روزافزون این کشور به این منبع انرژی دارد؛ به طوریکه طبق اعلام رسانههای پاکستانی تا سال 2020 پاکستان تنها قادر به تأمین یک چهارم گاز مورد نیاز خود خواهد بود.
در حال حاضر نیاز واقعی کشور پاکستان بیش از مصرفاش است. این امر را از قطعی سوخت جایگاههای CNG و توقف گازرسانی به کارخانههای تولیدی و صنعتی این کشور، برای تأمین نیازهای ضروری مردم در گرمایش خانگی و تأمین برق میتوان دریافت. پدیدهای که عمدتا در ایام سرد زمستان هرسال رخ داده و باعث نارضایتی صاحبان صنایع و تأثیر منفی بر صادرات کالاهای دارای مزیت پاکستان شده است.
*گزینه های مختلف پاکستان برای واردات گاز
مسیرهای گوناگونی پیش روی پاکستان برای تأمین گاز خود است. واردات از ایران در غرب خود، واردات از ترکمنستان از طریق افغانستان در شمال خود و واردات ال ان جی در سواحل جنوبی خود.
واردات ال ان جی یکی از گزینههای پرهزینه برای دولت پاکستان است که به اجبار به آن روی آورده است. در سال 2016 دولت پیشین پاکستان قرارداد واردات ال ان جی با قطر به مدت 15 سال منعقد کرد که به علت قیمت بالای گاز، مورد اعتراض دولت جدید قرار گرفته است. در پایانههای وارداتی ال ان جی نیز دولت از پس هزینههای عملیاتی راهاندازی آنها برنیامده و در تلاش است این مسئولیت را از دوش خود افکنده و بخش خصوصی واگذار کند. تمام این مسائل، مشکلات پاکستان در واردات ال ان جی میباشد که ال ان جی را به یک گزینه نامناسب برای افزایش واردات گاز تبدیل میکند.
واردات از ترکمنستان از طریق خط لوله تاپی گزینه دیگر پاکستان برای واردات میباشد که با پیگیری مجدانه ترکمنستانیها در حال پیشرفت است. ترکمنستان با توافقاتی که با عربستان داشته است توانسته مشکل سرمایهگذاری در این خط لوله را حل کند و همچنین طالبان را که پیش از این مزاحم عملیات احداث این خط لوله بود، تبدیل به تامینکننده امنیت خط لوله تاپی کند.
واردات گاز از ایران از طریق خط لوله آی پی (IP)، با توجه به مزیتهای مختلفی که برای دو طرف دارد، از مدتها پیش مورد تایید دو طرف بوده است. قرارداد این خط لوله در خرداد سال 88 نهایی شد و در زمستان سال 93 میبایست اجرایی میشد. فشارهای آمریکا بر مسئولین پاکستانی را بزرگترین مانع در مقابل پیشرفت این پروژه میتوان بیان کرد؛ چرا که با تحقق صادرات گاز ایران به پاکستان، امنیت انرژی پاکستان به ایران گره خورده و آمریکا متحد استراتژیک خود در منطقه را از دست خواهد داد.
در این بحبوحه، این ایران است که بایستی با دیپلماسی فعال و مزیت گاز خود برای پاکستان، از رقیب خود ترکمنستان پیشی بگیرد و خط لوله آی پی را پیش از تاپی به سرانجام برساند.
دولت جدید پاکستان، مانند حزب حاکم پیشین، همسو با سیاستهای آمریکا نیست و نگاهی واقعیتر به مسائل پاکستان دارد به طوری که در مدت کوتاهی که عمران خان در پاکستان بر سر کار آمده بارها واردات گاز طبیعی از ایران و گسترش همکاریها را تاکید کرده است. بحران انرژی یکی از بزرگترین چالشهای پاکستان میباشد که دولت جدید به دنبال آن است تا به دور از زورگویی آمریکا درمورد آن تصمیم بگیرد. در چنین شرایطی تلاشهای ایران برای تحقق خط لوله آی پی بیش از گذشته مثمر ثمر خواهد بود.
یادداشتی از محمد امین راد
انتهای پیام/