به گزارش مشرق،در روزهای گذشته مستند «
بهتان برای حفظ نظام» از شبکه
bbc پخش شد. در توضیح این مستند آمده است "استفاده
حکومت ایران از انتشار تهمت –و حتی تهمتهای جنسی– علیه منتقدان و دگراندیشان، حکایت آشنایی در دهههای گذشته است..."
این مستند در واقع ادعا میکند که جمهوری اسلامی "بر پایه فقه اسلامی"، معتقد است برای حفظ نظام، میتوان به مخالفان انواع تهمتها را ابراز کرد.
بیشتر بخوانید:
بهتان بیبیسی به نظام جمهوری اسلامی +عکس
آبرومند تر از BBC پیدا نکردید؟!
مجری این مستند آنطور که خودش روایت میکند، درباره تهمت زدن به کارکنان رسانههای ضاله، استفتایی را به دفتر مراجع مختلف ارسال کرده است. این استفتاء به این شرح است: "آیا مومنانی که غیرت دینی دارند، مجاز هستند برای جلوگیری از تاثیرگذاری رسانههای ضاله بر افکار عمومی و برای آنکه کارکنان و سخنگویان چنین رسانههایی را از چشم مردم و جوانان بیندازند. در مواردی که اطلاعات کافی راجع به مفاسد این کارکنان و سخنگویان وجود ندارد؛ علیه آنها از حربه تهمت(یعنی انتشار مطالبی که لزوما صحت ندارد)، استفاده کنند؟"
وی این استفتا را به دفتر 11 تن از جمله آیات خامنهای، سیستانی، وحید خراسانی، صافی گلپایگانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، علوی گرگانی، موسوی اردبیلی، صانعی و حتی یکی از اعضای مجمع محققین و مدرسین یعنی اسدالله بیات زنجانی میفرستد.
از میان این 11 تن، بجز آیتالله خامنهای و آیتالله وحید که بهدلیل فقهی نبودن سوال از جواب امتناع کردهاند، 9 نفر دیگر -همانطور که مجری مستند هم میگوید_ بالاتفاق فتوا دادهاند که تهمت در این موارد جایز نیست.
پاسخ آیتالله مکارم شیرازی درباره بهتان زدن به افراد
در واقع مستند که بهدنبال این است تا نشان دهد از نظر اسلامی، تهمت زدن به مخالفان اسلام اشکالی ندارد که در همان 5 دقیقه اول نشان میدهد هیچ فقیهی با این شیوه موافق نیست.
پاسخ مرحوم آیتالله موسوی اردبیلی
مرحوم آیتالله موسوی اردبیلی نیز در فتوای خود درباره حدیث «إذا رَأَیتُم أهلَ الرَّیبِ وَ البِدَعِ مِن بَعدی، فَأَظهِرُوا البَراءَةَ مِنهُم وَ أَکثِروا مِن سَبِّهِم وَ القَولِ فیهِم وَ الوَقیعَةِ وَ باهِتوهُم کی لایطمَعوا فِی الفَسادِ فِی الإِسلامِ وَ یحذَرَهُمُ النّاسُ وَ لایتَعَلَّمونَ مِن بِدَعِهِم، یکتُبِ اللّهُ لَکم بِذلِک الحَسَناتِ وَ یرفَع لَکم بِهِ الدَّرَجاتِ فِی الآخِرَةِ؛ پس از من، هرگاه شکاکان و بدعتگذاران را دیدید، از آنان بیزاری نشان دهید و بسیار به آنان ناسزا گویید و دربارهشان بدگویی و افشاگری کنید و آنان را مبهوت [و محکوم] سازید» مینویسد "تهمت زدن و نسبت خلاف واقع دادن به افراد جایز نیست و حدیث و روایت وارده در مورد اهل بدعت به معنای جواز تهمت زدن نیست."
در واقع BBC، در این مستند حرفی میزند که نتوانسته درباره آن استنادی از فقهای معاصر و حتی متقدم بیاورد و صرفا با این بهانه که چنین توجیهی وجود دارد، به ذکر مصادیقی میپردازد که جداگانه میتوان به هرکدام پاسخ داد.