سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** ظریف: برجام را به معیشت مردم گره زدیم تا هرطور شده توافق امضا شود!
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه در مصاحبه با روزنامه خراسان گفت: «این که ما بیاییم صورت مسئله را عوض کنیم و بگوییم هدف برجام رفع تحریمها بود و ما نرسیدیم درست نیست. هدف برجام چیز دیگری بود که حاصل شد. وظیفه اروپا و آمریکا رفع تحریمها بود که به خصوص آمریکاییها نشان دادند طرف مذاکراتی خوبی نیستند. این به آن معنا نیست که دوباره هدف برجام را بازتعریف کنیم».
وی در ادامه گفت: «اما اشکال این است که در داخل دولت، برجام را با اقتصاد و معیشت مردم گره زدیم. شاید به دلیل فشارهای برخی محافل داخلی که میخواستند فرایند برجام طی شود دولت مجبور شد که سرنوشت برجام را با اوضاع اقتصادی مردم گره بزند تا مطالبات را برای انعقاد توافق بالا ببرد. به نظر میرسد این نقطه انحراف باشد و الان ادبیاتی که تثبیت شده این است که هدف برجام اقتصاد بوده و چون نرسیدیم برجام شکست خورده است».
ظریف در این مصاحبه اذعان کرده است که «دولت مجبور شد که سرنوشت برجام را با اوضاع اقتصادی مردم گره بزند تا مطالبات را برای انعقاد توافق بالا ببرد». این یعنی نه منافع ملی مهم است و نه عزت مردم؛ یعنی اینکه ما میخواستیم یک توافق را به هر قیمت امضا کنیم و برای اینکه مسیر هموار شود، به دروغ معیشت مردم را به توافق گره زدیم! توهین به شعور مردم از این واضحتر؟!
محمد جواد ظریف-شهریور ۹۳- در مقطعی که مذاکرات هستهای دولت یازدهم با ۱+۵ در وین و نیویورک بهواسطه زیادهخواهیهای طرف مقابل با محوریت آمریکا بدون نتیجه مانده بود، در مصاحبه با رادیو «انپیآر» آمریکا در اظهارنظری عجیب گفت: «رسیدن به هر نوع توافقی، بهتر از عدم توافق است».
این درحالی بود که طرف مقابل شعار دیگری میداد که تماماً منافع آمریکا را مد نظر قرار داده و حکایت از آن داشت که نه تنها مقامات آمریکایی از مواضع خود کوتاه نخواهند آمد، بلکه امتیازات بیشتری را از طرف ایرانی طلب میکنند. «جان کری» وزیر خارجه اسبق آمریکا در همان مقطع در مصاحبه با شبکه «سیان ان» گفت: «توافق نکردن بهتر از توافق بد است».
در روزهای گذشته روزنامه سازندگی در مطلبی- که یک اعتراف دیرهنگام بود- نوشته بود: «ایران موبه مو تعهدات هستهای خود را اجرا میکند، اما تحریمهایی را تحمل میکند که به مراتب سختتر از دوره قبل از توافق است».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشته بود: «امروز دولت نیازمند آن است که باور کند برجام به پایان رسیده...اکنون جواب مشخص است. خروج از برجام و بازگذاشتن راه مذاکره با کسانی که قدرت عمل به تعهداتشان را دارند، این گزینه بهتری از ماندن در توافق یکجانبه، تحریمهای سختتر از پیشابرجام، دلخوش کردن به اقدامات نمادین اروپا و مشاهده رکودی است که این بار میتواند اقتصاد کشور را از گروه کشورهای با درآمد متوسط به فقیر مبدل سازد».
در صنعت هستهای بتن ریخته شد و ما اکنون شاهد بازگشت شدیدتر تحریمها و تورم ۵۰ تا ۱۵۰ درصدی در اقلام مختلف هستیم. آقای ظریف! الحق و الانصاف که شما قهرمان دیپلماسی ایران هستید!
** مرعشی: روحانی، کشور را از ونزوئلایی شدن نجات داد!
«حسین مرعشی» سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «ما اکنون میتوانیم بگوییم که کشور از اوج مشکلاتیها که بدان دچار شده بود عبور کرده و دیگر زین پس مسیر هموارتری خواهیم داشت. پیشبینی آمریکاییها و همراهان منطقهای آنها این بود که بتوانند نفت ایران را به صفر برسانند و حس میکردند که بحران اقتصادی در داخل ایران شدید شود و به سمت ونزوئلایی شدن حرکت کند که با اقدامات بسیار خوبی که آقای همتی در بانک مرکزی داشت و تسلطی که دولت در بازار ارز پیدا کرده قیمت ارز از حدود ۱۹ هزارتومان به حدود زیر ۱۰ هزارتومان در حال طی کردن مسیر باثباتی است».
مرعشی در ادامه گفت: «من فکر میکنم به رغم همه انتقاداتی که به دولت وارد است باید از دولت به دلیل اداره امور جاری کشور تقدیر کنیم».
سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی در بخش دیگری از این مصاحبه گفت: «دولت پس از تسلط بر بازار ارز گامهای خوبی برای تدارک کالای مورد نیاز مردم برمیدارد و صنعت هم پشتیبانی میشود. از این جهت فکر میکنم ماههای آینده ماههای بهتری برای اقتصاد ایران خواهد شد».
ادعای عضو حزب اشرافی کارگزاران درباره شرایط اقتصادی و مدیریت تحسین برانگیز دولت در حالی است که هم آمارهای موجود و هم جیب مردم، این ادعا را رد میکند.
از زمان شروع به کار دولت روحانی تاکنون قیمت مسکن در شهر تهران حدود ۱۳۰ درصد افزایش یافته است.
دلار در سال ۹۴ حدود ۳۰۰۰ تومان بود که در سال ۹۷ تا ۱۸۰۰۰ تومان نیز افزایش یافت و اکنون در کانال ۱۰ هزارتومان است. این در حالی است که مردم در اثر تبلیغات و عملیات روانی ستاد برجام اینگونه تصور میکردند که قیمت هر دلار در پسابرجام ۱۰۰۰ تومان خواهد شد.
در سال ۹۴ سکه حدود یک میلیون تومان بود اما در سال جاری قیمت سکه تا آستانه ۵ میلیون تومان نیز افزایش یافت و اکنون قیمت سکه حدود ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.
در فاصله زمانی سال ۹۶ تا ۹۷ نرخ اجاره بها برای یک واحد مسکونی ۵۰ متری از ۴۰۰ هزار به ۷۰۰ هزار تومان و با افزایش ۱۰ میلیونی ودیعه مواجه شد.
در سال ۹۲ و در آغاز به کار دولت روحانی، قیمت هر کیلوگرم مرغ حدود ۶۱۰۰ تومان بود؛ اما هماکنون به ۱۳ هزار تومان رسیده یعنی ۷ هزار تومان گرانتر شده و به عبارتی بیش از دو برابر شده است.
گوشت قرمز در سال ۹۲ قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی ۲۹۷۵۰ تومان و گوشت گوساله ۳۰۸۰۰ تومان بود؛ اما هماکنون قیمت گوشت گوسفندی ۷۰ هزار تومان و گوشت گوساله ۶۸ هزار تومان است. این آمار هم نشان میدهد قیمت گوشت قرمز در دولت روحانی بیش از دو برابر شده است.
علاوه بر این بدهی خارجی ایران در ابتدای دی ماه ۹۴ بالغ بر ۵ میلیارد و ۶۷۵ میلیون دلار بود. بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی، بدهی خارجی ایران در پایان سال ۹۶ به ۱۰ میلیارد و ۹۱۰ میلیون دلار افزایش یافته است؛ یعنی مدت ۲ سال و سه ماه از اجرای برجام، ایران از لحاظ بدهی خارجی، ۹۲ درصد مقروضتر شده است. (افزایش حدوداً ۲ برابری بدهی خارجی کشور)
در پایان سال ۹۴ خالص حساب سرمایه ۲.۳ میلیارد دلار گزارش شد؛ اما این نرخ در سالهای ۹۵ و ۹۶ به شدت نزولی شد و در این دو سال مجموعاً منفی ۱۵ میلیارد دلار شد. یکی از علل منفی شدن خالص حساب سرمایه، خروج سرمایه (ارز) از کشور است.
«حسین راغفر» کارشناس اقتصادی حامی دولت-فروردین ۹۷- گفت: «نوسانات نرخ ارز و سیر صعودی آن نشانه ونزوئلایی شدن اقتصاد است و برخی مسئولان اقتصادی در آن سهم دارند».
** همصدایی با بی بی سی فارسی برای آزادی جاسوس انگلیسی!
روزنامه ایران-ارگان رسانهای دولت- در مطلبی با عنوان «ورود شهردار لندن به مسأله نازنین زاغری» نوشت: «شهردار لندن به مسأله یک زندانی دو تابعیتی در ایران ورود کرد و خواستار آزادی هر چه سریعتر وی شد. بهگزارش ایسنا، به نقل از بیبیسی، صادق خان، شهردار لندن، پس از دیدار با ریچارد رتکلیف، شوهر نازنین زاغری، زندانی دو تابعیتی ایرانی_ انگلیسی، از حمایت خود برای ترغیب مقامات ایرانی بهمنظور آزادی این زندانی دوتابعیتی در ایام کریسمس خبر داد. وی ادعا کرد: نازنین به غلط دو سال در زندان ایران حبس شده است. او هیچ کار اشتباهی نکرده و هیچ قانونی را زیر پا نگذاشته است. اتهامات مطرح شده علیه وی اشتباه هستند. شهردار لندن در ادامه افزود: با نزدیک شدن کریسمس، ما از مقامات ایرانی میخواهیم که وی را آزاد کنند تا او بتواند به خانه بازگردد و به خانوادهاش ملحق شود. نازنین زاغری که در سال ۲۰۱۶ در تهران بازداشت شده بود، به اتهامات امنیتی به پنج سال حبس محکوم شده است».
رسانههای دولتی انگلیس و مقامات این کشور در پی آن هستند تا با عملیات روانی و فضاسازی رسانهای، جاسوس دوتابعیتی ایرانی-انگلیسی را آزاد کنند؛ اما نکته تأمل برانگیز اینجاست که برخی رسانههای داخلی نیز خواسته یا ناخواسته در این عملیات رسانهای شرکت کرده و در پازل دشمن بازی میکنند.
با وجود پرونده سنگین زاغری، تلاش گسترده دولت انگلیس برای آزادی او از زمان دیوید کامرون و بوریس جانسون، نخستوزیر و وزیر سابق خارجه این کشور شروع شده و در دوران ترزا می و جرمی هانت نیز کماکان با قوت ادامه دارد.
رسانههای انگلیسی با انتشار تصاویر احساسی از نازنین زاغری و فرزند خردسالش مدعی هستند که زاغری، مادری بیگناه است که تنها برای دیدار با خانواده خود به ایران سفر کرد و دستگیر شد. این در حالی است که «نازنین زاغری» که بهخوبی از ورود به پروژههای امنیتی اطلاع داشته با نام مستعار «پریسا» فعالیت میکرده است
دولتهای غربی برای آزادی جاسوسهای خود در ایران، جبهه رسانهای تشکیل داده و با هجمه تبلیغاتی سعی در مرعوب کردن مقامات ایرانی را دارند و از ابزارهای سیاسی و اقتصادی برای آزادی عوامل خود بهره میگیرند و در تمامی مذاکرات بخشی از توان خود را مصروف رهایی یک جاسوس میکنند؛ اما نکته قابل تأمل اینجاست که رسانههای اصلاح طلب بجای حمایت از منافع ایران، به عنوان یار کمکی در کنار طرف انگلیسی قرار میگیرند!
چندی پیش روزنامه اصلاح طلب شرق به نیابت از انگلیسیها وعده داد که اگر جاسوس دوتابعیتی را آزاد کنید، لندن به تعهدات برجامی اش عمل میکند!
** مولاوردی: اجرای ضربتی قانون منع به کارگیری بازنشستگان، زیبنده نبود!
«شهیندخت مولاوردی» معاون سابق رئیس جمهور و دبیر فعلی شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان در مصاحبه با روزنامه همشهری در پاسخ به این سؤال که «درباره قانون منع به کارگیری بازنشستگان که شما نیز براساس آن از معاونت ریاست جمهوری استعفا کردید، اما و اگرهای فراوانی وجود دارد. آیا راهی برای ادامه حضور شما در این جایگاه وجود نداشت؟» گفت: «اجرای ضربتی این قانون در این شرایط حساس چندان زیبنده نبود و میشد که با اتخاذ تدابیری، با اجرای تدریجی و پلکانی آن، افراد مشمول قانون به صورت تدریجی کنار بروند و تا پایان دولت این قانون در رابطه با تمام مسئولان اجرا شود».
چندی پیش «اکبر ترکان» مشاور روحانی که طبق قانون منع بکارگیری بازنشستگان، از دولت کنار رفته بود، در مصاحبه با روزنامه همشهری گفته بود: «بهتر بود قانون منع به کارگیری بازنشستگان را تصویب میکردند و اجرای آن را برای انتصابات بعد از این میگذاشتند، ولی حالا دیگر گذشته است».
متاسفانه اصلاح طلبان شدیداً به رفتار قبیلهای آلوده هستند. در حالیکه قانون شامل حال آنان شده گلایه میکنند که چرا این قانون را کامل اجرا کرده و استثناء قائل نشدید!