محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در گفتوگو با خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه بودجه سال ۱۳۹۸ کاملا در شرایط تحریمی تعریف شده است، گفت: در این شرایط هم در بخش منابع و هم در بخش مصارف و اهداف تحت تأثیر فشارها و تنگناهای ناشی از تحریمها هستیم.
نوبخت با اشاره به اینکه در منابع سال جاری فروش دو میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه نفت در روز پیش بینی صادرات شده بود، افزود: هر بشکه در بودجه سال گذشته، ۵۵ دلار پیش بینی شده بود در حالی که در سال آینده، پیش بینی ما یک و نیم میلیون بشکه به قیمت ۵۴ دلار است؛ بنابراین تنگناهای تحریم روی درآمدهای نفتی کاملا مؤثر است.
نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی افزود: به دلیل شرایط تحریمی و رکود تولید ناشی از آن نتوانستیم سهم مالیات و تولید ناخالص داخلی را افزایش دهیم و منابع موجود تحت تأثیر شرایط تحریمی تعریف شد. به همین جهت بودجه و منابع آن را بیش از ۴۰۷ هزار میلیارد تومان پیش بینی نکردیم و طبیعتا مصارف مورد نظر در بودجه را که چیزی حدود ۴۳۳ هزار میلیارد تومان است، کاهش دهیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه در بودجه سال آینده نهایت صرفهجویی صورت گرفته است، افزود: در بودجه سال آینده دو سقف ۴۰۷ و ۴۴۷ هزار میلیارد تومانی تنظیم شده است؛ این ۴۰ هزار میلیارد تومان اختلاف هم در ذیل یک ماده واحده تصریح شده است. اگر محل افزایش فروش نفت و همچنین اصلاح ساختاری تعریف شده در تبصره ۲۱ تعریف کردیم و اگر اجازه برداشت از صندوق توسعه ملی وجود داشته باشد؛ میتوانیم ۴۰ هزار میلیارد تومان را، که به عنوان سقف دوم است؛ پرداخت کنیم.
نوبخت با اشاره به اینکه در حال حاضر برای بودجه ۶ ماهه اول سال آینده ، صرفاً سقف ۴۰۷ هزار میلیارد تومانی ابلاغ شده است؛ خاطر نشان کرد: با وجود شرایط تحریمی، در تبصره ۱۴ بودجه سال آینده ۷ هزار میلیارد تومان برای اجرای سیاست کاهش فقر مطلق پیشبینی شده است. همچنین در تبصره ۱۸ بالغ بر ۶۵ هزار میلیارد تومان برای چیزی حدود یک میلیون و ۷۷ هزار فرصت شغلی دیده شده است؛ در تبصره ۱۹ برای اتمام طرحهای عمرانی، با ۱۰ درصد کل اعتبارات که بالغ بر ۶۲ هزار میلیارد تومان بود، میتوانیم ۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان پرداخت کنیم.
وی با اشاره به اینکه در تبصره ۲۱ حدود ۱۰ اصلاح ساختاری را پیشنهاد کردیم، افزود: امیدواریم که همه اینها بتواند باعث افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها شود. برای جلوگیری از ایجاد مشکل در تامین مایحتاج مردم در اثر نوسانات نرخ ارز تصمیم گرفته شد که بالغ بر ۱۴ میلیارد دلار از ارز کشور صرفاً با قیمت ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی تبدیل به ریال شود؛ یا اگر لازم است واردات با آن نرخ انجام شود تا برای ۲۵ قلم کالای اساسی برای سال آینده افزایش قیمت نداشته باشیم
امیدواریم همکاران ما در بانک مرکزی بتوانند نسبت به مهار نوسانهای بازار ارز همانطور که تا الان موفق بودند این موفقیت را ادامه دهند. محدود کردن نرخ تورم، افزایش اشتغال و کاهش فقر مطلق از برنامههای اساسی دولت در سال ۱۳۹۸ است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: رئیس جمهور درباره افزایش حدود ۲۰ درصدی کارمندان دولت و اتفاقات خوب برای معیشت مردم گفتند. هزینههای جاری در بودجه سال آینده نسبت به سال جاری رشدی نخواهد داشت. تنها در بخش مربوط به پرداختهای پرسنل و حقوق و دستمزد شاغلین و بازنشستگان ۲۰ درصد رشد داریم. همین افزایش ۲۰ درصدی حقوق و دستمزد هم موجب شده است که بودجه سال آینده نسبت به سال جاری حدود ۱۰ درصد افزایش یابد.
وی با اشاره به اقدامات دولت در کمک به اقشار آسیب پذیر گفت: امیدواریم بتوانیم که با افزایش حقوق شاغلین و بازنشستگان و اقداماتی که در خصوص مهار تورم و افزایش اشتغال داریم و همچنین آماده سازی بستههای حمایتی و جبرانی، اقدامات خوبی در این زمینه انجام دهیم. تهیه بستههای حمایتی و جبرانی را از محل مابهالتفاوت ارز ناشی از پتروشیمی به دست میآوریم همانطور که در نیمه دوم سال جاری یک وعده از کمکهای جبرانی و حمایتی را انجام دادیم.
نوبخت در خصوص دو اقدام ویژه در بودجه امسال گفت: مقدمه دو اقدام هم ویژه هم در لایحه بودجه امسال فراهم شده است. یکی از این اقدامات این است که بتوانیم طرح رتبهبندی فرهنگیان را که نیاز به قانون دارد و لایحهاش در دولت مانده، در روزهای آینده به مجلس ارائه کنیم. البته قبل از اینکه این قانون تصویب شود برای اینکه شورای نگهبان به دلیل بار مالی آن را رد نکند ۲ هزار میلیارد تومان برای رتبهبندی فرهنگیان قرار داده شده است؛ دومین اقدام ویژه هم این است که تا اینجا چیزی حدود ۳ هزار میلیارد تومان برای همسانسازی حقوق بازنشستگان در نظر گرفته شده که این میزان علاوه بر ۲۰ درصدی است که در لایحه بودجه سال بعد پیشبینی شده است.
انتهای پیام/