اما به نوشته پایگاه بغداد الیوم، این اولین سفری نبود که یک رئیسجمهور آمریکا با چنین ترتیبی وارد خاک عراق میشود و پیش از وی «جرج بوش» و «باراک اوباما» نیز بدون رعایت اصول دیپلماتیک دست به چنین کاری زده بودند.
جرج بوش
جرج بوش اولین رئیسجمهوری بود که در نوامبر ۲۰۰۳ محرمانه و در میان تدابیر شدید امنیتی بی سابقه وارد خاک عراق شد تا «عید شکرگزاری» به نیروهای آمریکایی را تبریک بگوید.
او از سربازان آمریکایی بابت آنچه آن را «حمایت از مردم آمریکا» خواند، تشکر کرد.
جرج بوش پس از آن نیز سه مرتبه به عراق سفر و در سال ۲۰۰۶ با نوری المالکی نخستوزیر وقت این کشور دیدار کرد. او در سال ۲۰۰۷ نیز از پایگاه «عیدالاسد» همان پایگاهی که شب گذشته ترامپ وارد آن شد دیدن کرد.
سفر سوم جرج بوش در سال ۲۰۰۸ و دو ماه پیش از پایان ریاستجمهوریاش رقم خورد. همان سفری که «منتظر الزیدی» خبرنگار عراقی با لنگه کفش او را در خلال کنفرانس خبری مشترک با نوری المالکی هدف قرار داد و به قهرمان عراقیها تبدیل شد.
باراک اوباما
اوباما یک مرتبه به عراق سفر کرد، سفری که در سال ۲۰۰۹ محرمانه صورت گرفت. او در مقابل نظامیان آمریکایی در پایگاه «النصر» بغداد در نزدیک کاخ «صدام» سخنرانی کرد و این در حالی بود که نیروهای آمریکایی جنگ در عراق را به پایان رسانده بودند.
سفر باراک اوباما چهار ساعت و نیم به طول انجامید.
ترامپ
حال سفر دونالد ترامپ، در شرایطی رخ میدهد که احزاب و گروههای عراقی تشتت و از هم گسیختگی سالهای پیش از سال ۲۰۰۹ را ندارند. هرچند تا رسیدن به یک انسجام ملی فاصله بسیار طولانی را دارند.
دامنه واکنش محافل عراقی به سفر خارج از عرف دونالد ترامپ به عراق قابل مقایسه با سفرهای جرج بوش و اوباما نیست. از شب گذشته تا کنون بسیاری از گروهها و شخصیتها سفر ترامپ را محکوم کرده و از دولت خواستار شفافسازی شدهاند.
دولت عبدالمهدی اعلام کرده که این سفر با اطلاع آنها صورت گرفته است. نوری المالکی و بسیاری دیگر شخصیتها این توضیحات را ناکافی میدانند. هرچند نخستوزیر عراق نیز از رفتار خارج از عرف ترامپ در دعوت از مقامات عراقی برای دیدار با وی در پایگاه عین الاسد ناخشنود است و انتظار داشت رئیسجمهور آمریکا برای دیدار با وی به بغداد بیاید.
دفتر «عادل عبدالمهدی»، نخستوزیر عراق شب گذشته اعلام کرد دیدار میان او و «دونالد ترامپ» به دلیل اختلافاتی بر سر نحوه برگزاری این دیدار، لغو شده است.