به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس، بررسی لایحه بودجه سال 1398 کل کشوردر بخش دوم با عنوان بودجه به زبان ساده منتشر شد .
در بخش از این گزارش آمده است: مهندسی معکوس بودجه در برخی کشورهای همسایه صادرکننده نفت، تعیین قیمت نفت در بودجه براساس این روش است، یعنی در برخی سالها ملاحظه شده است که قیمت نفت را طوری در نظر میگیرند که کفاف سمت مصارف را بدهد، در حالی که اصولاً قیمت نفت در بازار جهانی تعیین میشود و در دست یک کشور خاص نیست.
*وضعیت نفت در بودجه ایران
ارقام مربوط به محاسبه سهم نفت در بودجه (اعم از نرخ تبدیل دلار به ریال، حجم صادرات و ...) در بودجه ذکر نمیشود و باید آن را برآورد کرد.
براساس محاسبه ما، در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ قیمت هر بشکه نفت خام و میعانات گازی حدود ۵۴ دلار، متوسط نرخ برابری دلار حدود ۶۰۰۰ تومان (برای کالاهای اساسی حدود ۴۲۰۰ و برای سایر کالاها حدود ۸۰۰۰ تومان)، صادرات نفت حدود ۱.۶۳۵ میلیون بشکه در روز و صادرات گاز طبیعی حدود ۳.۴ میلیارد دلار فرض شده است.
سرجمع منابع نفت در بودجه نیز بیش از ۱۴۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز به چهار جا تعلق میگیرد: بودجه، صندوق توسعه ملی، شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز. کل منابع حاصل از نفت در سال ۱۳۹۸ حدود ۳۵.۵ میلیارد دلار است که سهم هرکدام از چهار قلم گفته شده عبارت است از:
سهم بودجه عمومی: ۲۳.۷۵ میلیارد دلار (معادل ۱۴۲ هزار میلیارد تومان در دو ردیف ۲۱۰۱۰۱ و ۲۱۰۰۹)
سهم صندوق توسعه ملی: ۶.۵۹ میلیارد دلار
سهم شرکت نفت: ۴.۶۵ میلیارد دلار
سهم شرکت گار: ۰.۵۱ میلیارد دلار
هر دلار کاهش قیمت نفت در سال آینده، سبب کاهش بیش از ۲.۴ هزار میلیارد تومان منابع بودجه خواهد شد.
وابستگی بودجه به نفت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، حدود ۳۵ درصد خواهد بود. البته باید توجه داشت که این نسبت کمتر از میزان واقعی است، زیرا منابع غیرنفتی لایحه در عمل خوشبینانه برآورد شده و تحقق کامل آن بعید است.
متن کامل این گزارش را میتوانید از اینجا گزارش بودجهای مرکز پژوهش مجلس دریافت کند.
انتهای پیام/ب