به گزارش مشرق، «خشونتمحوری» و «کشتار کور با اسلحه» در آمریکا به یک معضل لاینحل تبدیل شده است. آزادی حمل و خرید و فروش سلاح در آمریکا بواسطه منافع کلان سرمایهداران و کارتلهای اسلحهسازی، هر ساله جان هزاران آمریکایی را در خیابانها و مدارس این کشور میگیرد.
بیشتر بخوانید:
فیلم / رفتار وحشیانه مأموران آمریکایی با کودک پناهجو!
قتل فجیع ۴ عضو یک خانواده در آمریکا
مرگ و میر ناشی از تیراندازی در آمریکا رکورد زد
اواخر آذرماه سال جاری (اواسط دسامبر ۲۰۱۸) سی ان ان گزارش داد که مرگ و میر ناشی از تیراندازی در آمریکا رکورد زده است. مبنای گزارش این رسانه آمریکایی اطلاعیه «مرکز کنترل و جلوگیری از مرگ و میر غیر عادی» یا CDC بود. این مرکز طی اطلاعیهای تکان دهنده از کشته شدن حدود ۴۰ هزار نفر در آمریکا بر اثر شلیک گلوله تنها در سال ۲۰۱۷ خبر داده بود. این امر بدان معناست که در آمریکا طی سال ۲۰۱۷ روزانه ۱۰۹ نفر با شلیک مستقیم گلوله کشته شدهاند.
بر اساس گزارش سی ان ان، آمار مشابهی نیز از سوی «مرکز آموزش برای توقف خشونتهای مسلحانه» نیز منتشر شده است که بنا بر آن، ۳۹ هزار ۷۷۳ نفر در سال ۲۰۱۷ در خیابانها و مدارس و باشگاههای شبانه آمریکایی با شلیک مستقیم اسلحه کشته شدهاند.
افزایش ۱۰ هزار نفری قربانیان کشتار کور در آمریکا طی ۲۰ سال
رسانههای آمریکایی میگویند طی حدود ۲۰ سال از سال ۱۹۹۹ میلادی تا ۲۰۱۷ میلادی، آمار کشته شدهها با اسلحه در داخل آمریکا، حدود ۱۰ هزار نفر افزایش یافته است. در سال ۱۹۹۹، تعداد ۲۸ هزار و ۸۷۴ نفر در آمریکا با شلیک اسلحه کشته شده بودند؛ بنابراین نرخ کشتار با اسلحه در داخل آمریکا از ۱۰.۳ در هر ۱۰۰ هزار نفر در سال ۱۹۹۹ به ۱۲ در هر ۱۰۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۷ رسیده است.
رواج خودکشی در میان نظامیان آمریکایی
«سی ان ان » همچنین به نقل از مرکز CDC گزارش داده که از حدود ۴۰ هزار کشته با سلاح گرم در آمریکا طی سال ۲۰۱۷، حدود ۲۴ هزار نفر اقدام به خودکشی کردهاند که این میزان نیز طی سه دهه اخیر در آمریکا بیسابقه است. در این زمینه همچنین باید به آمار بالای خودکشی کهنه سربازان آمریکایی و نظامیان از جنگ برگشته این کشور نیز اشاره کرد. بنابر آمار «اداره امور کهنه سربازان آمریکا» روزانه به طور میانگین ۲۲ کهنه سرباز آمریکایی خودکشی میکنند و از هر ۱۰ خودکشی، هفت مورد مربوط به نظامیان در حال خدمت آمریکایی است. علت اصلی رواج خودکشی در میان نظامیان آمریکایی، جنایتهای ارتکابی توسط آنها به دستور مافوقهایشان است. همچنین تحقیرهایی که آنها در واحدهای محل خدمت خود میشوند نیز در این امر دخیل است.
مرگبارترین سال آمریکا
روزنامه آمریکایی «یو اسای تودی» نیز سال ۲۰۱۷ را مرگبارترین سال برای آمریکا از نظر قتل افراد با سلاحهای گرمِ شخصی در یک دهه اخیر نامیده است. فقط در ۴ ماه نخست این سال، بیش از ۴ هزار نفر در آمریکا در نتیجه بیش از ۱۷ هزار تیراندازی با سلاحهای گرم شخصی که قاتلان به صورت کاملاً آزادانه از فروشگاههای این کشور خریداری کرده بودند، به قتل رسیدند.
در اواخر فوریه ۲۰۱۸ مرکز «نظارت بر حوادث خشن و مسلحانه» در آمریکا اعلام کرد که فقط در ۲ ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۸ (دی و بهمن ۹۶)، بیش از ۱۰۰ آمریکایی در نتیجه تیراندازیهای کور در این کشور به قتل رسیدهاند.
۲۰۱۸؛ پرتلفاتترین سال تیراندازی در مدارس آمریکا
در گزارش دیگری با استناد به دادههایی از «پایگاه اطلاعاتی مرکز دفاع و امنیت داخلی آمریکا» و نیز «سازمان مدیریت بحران فدرال»، قید شده که سال ۲۰۱۸ پرتلفاتترین سال تیراندازی در مدارس آمریکا بوده است. در این سال، ۱۱۳ نفر طی تیراندازی در مدارس آمریکا، کشته یا مجروح شدهاند. این آمار بیانگر آن است که هر هشت روز یک بار، یک مدرسه در آمریکا هدف تیراندازی قرار گرفته است.
بنا بر گزارش رسانههای آمریکایی، میزان تلفات با سلاح گرم در مدارس آمریکا طی سال ۲۰۱۸ بالاترین میزان از سال ۱۹۷۰ به این سو محسوب میشود. روزنامه «واشنگتنپست» نیز گزارش داده که بر اساس اطلاعات وزارت جنگ آمریکا تعداد افرادی که در سال ۲۰۱۸ در مدارس آمریکا کشته شدهاند بیشتر از ارتشیهای کشته شده آمریکایی در همین سال است.
کشتار دبیرستان «استونمن داگلاس»
۱۴ فوریه ۲۰۱۸ (۲۵ بهمن ۹۶) خبر وقوع تیراندازی در دبیرستان «استونمن داگلاس» در منطقه پارکلند ایالت فلوریدا مخابره شد. در جریان این حادثه خونین فردی ۱۹ ساله به نام «نیکلاس کروز» که زمانی دانشآموز همین دبیرستان بوده، با سلاح نیمه خودکار و سبکِ «ایآر -۱۵»، هفده دانش آموز این دبیرستان را به کام مرگ کشاند و پانزده تن دیگر را روانه بیمارستان کرد. حادثه مدرسه داگلاس را مرگبارترین حادثه تیراندازی در دبیرستانهای آمریکا مینامند.
پس از حادثه تیراندازی خونین در دبیرستان داگلاس، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا تحت تأثیر افکار عمومی وعده داد برای اصلاح قوانین اسلحه اقدام کند، اما نفوذ و قدرت لابی سلاح آمریکا کاری کرد تا کمتر از سه ماه بعد از این حادثه خونین، ترامپ در نشست لابی سلاح آمریکا (NRA) در دالاس تگزاس، حرفهای خود پس از حادثه دبیرستان داگلاس را پس بگیرد و بگوید که به «آزادی فروش سلاح در آمریکا متعهد است».
نفوذ اعجابآور گردانندگان کارتلهای توزیع سلاح در آمریکا
اما برای آگاهی از قدرت و نفوذ بالای کارتلهای توزیع سلاح در آمریکا کافی است بدانیم که در اوایل سال ۲۰۱۳ میلادی، پس از فاجعه دبستان «سندیهوک» که در نتیجه آن ۲۰ کودک ۷ ساله قربانی تیراندازی یک فرد مهاجم شدند، افکار عمومی در داخل آمریکا به قوه اجراییه و مقننه این کشور فشار وارد آورد تا مقررات محدودکنندهای را برای خریداران سلاح وضع کنند؛ اما این امر به سرانجام نرسید و دلیل آن هم لابی گسترده صاحبان کمپانیها و کارتلهای ساخت و توزیع سلاح در آمریکا بود که با نفوذ خود اعضای کنگره آمریکا را از وضع هرگونه قانون محدود کننده پیرامون خرید و فروش سلاح در آمریکا منع کردند. حتی در آن مقطع گزارشهایی از تطمیع و تهدید نمایندگان کنگره آمریکا توسط گردانندگان کارتلهای سلاح نیز مخابره شد.
دلایل تمایل بالای آمریکاییها به استفاده از سلاح گرم چیست؟
اما علاوه بر لابی و نفوذ فوقالعاده بالای سازندگان و فروشندگان سلاح در آمریکا و سود سرشار آنها که مانعی جدی در اصلاح قوانین اسلحه در آمریکاست، میتوان علت اصلی استفاده پرشمار آمریکاییها از سلاح گرم در خیابانها و مدارس این کشور را ناشی از بحرانهای اجتماعی و اقتصادی جامعه آمریکا دانست.
شکاف طبقاتی هولناک؛ علت اصلی رواج خشونت در سرزمین یانکیها
چندی پیش، «سی ان ان» گزارش داد که در آمریکا ثروت یک درصد از سرمایه داران بیشتر از ۹۰ درصد مردم این کشور است. این آمار حکایت از شکاف طبقاتی هولناک در جامعه سرمایه سالار آمریکا دارد؛ شکافی که به بحرانهای عدیدهای در داخل آمریکا دامن میزند که یکی از پرجلوهترین آنها، تمایل بالای مردم آمریکا به استفاده از سلاح گرم در هنگام تعارضات و درگیریهای خیابانی است.
تمایلات نژادپرستانه نیز از دیگر دلایل آمار بالای تلفات با سلاح گرم در آمریکاست. مطابق آمار «مرکز کنترل و جلوگیری از مرگ و میر غیر عادی» حدود ۸ هزار نفر از ۴۰ هزار فرد کشته شده با سلاح گرم در آمریکا طی سال ۲۰۱۷، سیاه پوستانی بودند که مورد سو قصد پلیس یا دیگر افراد قرار گرفتند.
سازمان ملل در این مسئله ورود کند
مقام معظم رهبری روز چهارشنبه دوم خردادماه در بخشی از بیاناتشان در دیدار رمضانی با مسئولان نظام به جنایتهای رژیم آمریکا علیه حقوق بشر اشاره کردند و با برشمردن موارد و مصداقهایی از نقض حقوق بشر توسط رژیم آمریکا، فرمودند: «چند مسئلهی حقوق بشری در مورد آمریکا وجود دارد که سازمان ملل جدّاً باید اینها را دنبال کند. این پروندهها حلنشده است، تمامنشده است، نیمهکارهمانده است که بعضیها اصلاً از اوّل هم دنبال نشده… یکی از پروندههایی که بایستی سازمان ملل حتماً دنبال بکند، آزادی فروش سلاح در آمریکا است که [با آنها] اینهمه جنایت دارد انجام میگیرد. میشنوید دیگر؛ میبینید دیگر؛ هر روز در مدرسه، در دانشگاه، در بازار، در خیابان، یک نوجوان، یک جوان، یک مرد، یک زن، براثرِ یک عارضه -یا اعصابش خراب است یا دیوانه است یا مشکل شخصی دارد- یک عدّهای را به رگبار میبندد، ده نفر، هشت نفر، بیست نفر، کمتر، بیشتر، خانوادهها را داغدار میکند. چرا جلویش را نمیگیرند؟ علّت این است که کمپانیهای فروش سلاح مانع این کارند و دولتهای آمریکا تحت نفوذ این کمپانیهایند. این موضوعِ بسیار مهمّی است و بایستی سازمان ملل در این مسئله ورود کند و آن را دنبال بکند. این هم یک مسئله است».