خبرگزاری فارس-گروه سلامت: قاضیزاده هاشمی از وزارت بهداشت خداحافظی کرد. این خبری بود که ساعتی قبل رسانهها منتشر کردند. وزیر بهداشت هفته گذشته در پی اختلاف بر سر مسائل بودجهای از سمت خود کنارهگیری کرد. در خبرها آمده است که وی نسبت به بودجه 78 هزار میلیاردی بهداشت و درمان و رشد... اعتراض داشته و ظاهرا درخواست وی از سوی دولت پذیرفته نشده است.
طرح تحول سلامت سالهاست که محل اختلاف دولت و مجلس با وزارت بهداشت است. طرحی که از سال 93 برای اصلاح زیرساختهای نظام سلامت از جمله ابنیه، تجهیزات، دسترسی ها و افزایش تخت های بیمارستانی و افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت اجرایی شد.
در ابتدای شروع این طرح، بسیاری از مراکز درمانی بازسازی و نوسازی شد و افزایش تختهای بستری در بسیاری از بیمارستانهای کشور اتفاق افتاد. کلنگ مراکز بهداشتی بسیاری بر زمین خورد و نظام سلامت با چهره جدیدی از ارائه خدمات مواجه شد.
کاهش پرداختی از جیب مردم، برداشتن زیرمیزی، عدالت در ارائه خدمات سلامت با محوریت مناطق محروم از شعارهای اجرای این طرح بود.در همین راستا نیز بیمه سلامت با اجرای طرح همگانی بیمه رایگان، ۱۱ میلیون نفر از مردم را زیر چتر بیمه درمانی قرار داد.
از طرفی یکی دیگر از اقداماتی که در طرح تحول سلامت کلید خورد، افزایش تعرفههای پزشکی بود که در برخی از رشتههای آن تا ۳۰۰ درصد شاهد رشد بودیم. به عقده وزارت بهداشتیها تعرفهها از سال 83 فیریز شده بود و برای از بین بردن زیر میزی این کار بسیاری ضروری میدانستند.
هرچند بسیاری از اهداف کوتاه مدتی که برای این طرح دیده شده بود، در همان دو سال اول اتفاق افتاد. اما شیرینی کام مردم مدت زیادی ادامه نداشت. چراکه از ابتدا نقاط خاکستری و مبهم این طرح برای بسیاری از مجریان آن مشخص نبود و همین مسئله باعث شکست این طرح و مشکلات عدیدهای برای بیمهها شد.
تا آنجا که بیمهها در حدود بیست هزار میلیارد تومان به پزشکان و پرستاران و مراکز درمانی و دارویی بدهکار شدند، دولت در مقطعی برای حل موقت این مشکل و پرداخت بدهیها اقدام به ارائه 8 هزار میلیارد تومان اوراق قرضه به دانشگاههای علوم پزشکی کرد که همین موضوع با مقروض کردن دوباره نظام سلامت را چالش پرداخت سود قرضه مواجه کرد. از طرف دیگر برداشت 500 میلیون یورو برای کمک به صنایع دارویی و بیمهها نیز نتوانست التیام بخش بحران ایجاد شده در طرح تحول سلامت باشد.
نبود منابع پایدار/ طرح تحول مصوبه مجلس ندارد
مصری نماینده مجلس با اشاره به اینکه هیچ مصوبه ای در مجلس تحت عنوان طرح تحول سلامت وجود ندارد، گفت: مشخص نیست که اجرای طرح تحول سلامت از کجا شکل گرفت، فقط مشخص است که تعرفه ها به شدت افزایش یافت و بیمه ها بدهکار شدند، همچنین طبق برخی گزارشات دو هزار و 500 میلیارد تومان دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر کشور در بانک ها سرمایه ذخیره کرده و 20 درصد سود از این بابت دریافت می کنند.
این نماینده مردم درمجلس در خصوص هدر رفت منابع در طرح تحول سلامت با بیان اینکه هیچ مسئولی پاسخگوی محل صرف منابع اختصاص یافته به حوزه سلامت نیست، گفت: مشخص نیست چرا تکالیف برنامه پنجم عمل نشده است.
دولت در طرح تحول خلاف قانون عمل کرده است
مسعود پزشکیان نائب رئییس مجلس با اشاره به اینکه دولت یازدهم و دوازدهم به دلیل انحراف از قانون در اجرای طرح تحول نظام سلامت گرفتار شده است اظهار داشت: بهصراحت میگویم هیچ کدام از دولتها بهاندازه دولت روحانی در حوزه بهداشت و درمان این میزان هزینه نکرده است ولی باز هم ولخرجی کردند و گرفتار شدند اما اگر درست هزینه میکردند به گرفتاری دچار نمیشدند.
وی با بیان اینکه دولت یازدهم در اجرای طرح تحول نظام سلامت برخی مواقع خلاف قانون حرکت کردند افزود: نحوه اجرای طرح تحول نظام سلامت از سوی دولت در زمان فعلی خلاف قانون بود و گرفتاری که اکنون دولت به آن مبتلا شده در نتیجه حرکتهای خلاف قانون بوده است.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بیتوجهی به قانون مصوب مجلس در اجرای طرح تحول نظام سلامت طبیعی است که سیستم ورشکسته میشود و به نظر بنده دولت در این طرح ورشکسته و گرفتار بیبرنامگی شده است.
وی افزود: بنده بهعنوان اینکه بهداشت و درمان حوزه تخصصیام است از ابتدا میدانستم این راهی که دولت در طرح تحول نظام سلامت میرود نتیجهای نخواهد داشت و اینکه در طرح اتفاقات در لحظه رخ میداد و اینکه آیا میتواند تداوم یابد از نظر علمی و تجربی غیرممکن بود، این طرح از نظر قانون غلط بود و هم از نظر شرعی که مقام معظم رهبری مسیری که نشان میدهند باید از آن مسیر حرکت کنند راه را غلط رفتهاند با اینکه رهبری راه درست را نشان داده بود.
نبود زیر ساختهای پزشک خانواده و نظام ارجاع
در طی این سالها بسیاری از دلسوزان نظام سلامت و کارشناسان خوش نام نسبت به طرح تحول انتقاداتی را ارائه کرده بودند، بسیاری از آنها این روز را میدیدند و نسبت به بروز این اتفاقات هشدار میدادند، اما متاسفانه گوش شنوایی از سوی مسئولان وزارت بهداشت وجود نداشت و به تمام منتقدان برچسب سیاسیکاری میزدند.
یکی از افراد منتقد دکتر لنکرانی بود. وی در مصاحبههای گوناگون گردنههای بحران ساز طرح تحول سلامت را به مسئولان گوشزد کرده بود.
لنکرانی در مصاحبهای که سال 94 انجام شده بود در خصوص طرح تحول گفته است:
«طرح تحول سلامت بحث کاهش پرداخت از جیب مردم در بیمارستانهاست. نظام سلامت یک نظام چند وجهی و پیچیده است. اگر مداخلات ما همه جانبه نباشد به ضد خود تبدیل می شود.
ضمن دستاوردهای مهم در کاهش پرداختی مردم شاهد بودیم ولی چون همه اقدامات انجام نشده، در کلان کشور پرداخت از جیب مردم، کاهش چشمگیر نیافته بلکه رقم مطلق پرداخت از جیب مردم، افزایش یافته. همزمان با طرح تحول، شاهد اقداماتی مانند بازنگری در تعرفه ها بودیم که به نحوی انجام شد که در بخش عمومی افزایش شکاف درآمدی داریم.
هجوم بیماران به بخش دولتی باعث فرسودگی کارکنان شده. تفاوت شکاف درآمد باعث کاهش رضایت شغلی شده و تفاوت درآمد بین بخش دولتی و خصوصی باعث نارضایتی شده.
اینها مسکن هایی هستند که آثار خود را خیلی سریع از دست می دهد و ممکن است به ضد خود تبدیل شود. لازم است طرح تحول سلامت، ضعفهای خود را از بین ببرد و خود را تقویت کند. در نظام ملی بیمه در سیاستهای کلی مهم است.
بحث نظام ارجاع هم مهم است و اینکه از ظرفیتهای کشور با سیاست واحد استفاده کنیم. تمرکز در بخش خدمات بستری بیمارستان جوابگو نیست. وزارت بهداشت برنامه های متعددی را دنبال می کند ولی باز هم اینها باید در قالب منظومه دیده شود. اگر ارتباط اینها برقرار نشود و بی ارتباط با همدیگر باشد ما را به هدف اصلی خود که ارتقای سلامت مردم است نمی رساند.
نظام ارجاع و پزشک خانواده توانمند را در کل کشور اجرا کنیم، بسیاری از این مشکلات قابل رفع است. این که یک نفر احساس نیاز می کند در شهر زیر10 هزار نفر نیاز به متخصص رادیولوژی داریم، به دلیل وابستگی تشخیصهای ما به پاراکلینیک است. نظام ارجاع موضوعی نیست که یک یا دو نفر بگویند ما انجام دادیم یا نه. اگر مبنا، نظام ارجاع باشد، پزشک عمومی ما متفاوت تر تربیت می شود و توان اجرای این وظایف را دارد.»
نیاز به اصلاح ساختاری طرح تحول
محمدحسین قربانی نماینده مجلس سال گذشته درخصوص ابلاغ سند درمان کشور با هدف رفع نیازهای درمانی کشور دربخش دولتی و خصوصی،گفت: درحال حاضر به دلیل نبود سیستم کارت الکترونیک سلامت، هزینه های بی حد و اندازه درمان، نبود گایدلاین ها، سیستم ارجاع و پزشک خانواده متاسفانه هزینه های بسیار سنگینی به بخش درمان به ویژه درحوزه بستری تحمیل می شود، بنابراین یکی از عمده مسائلی که طرح تحول را با چالش روبه روکرده، نبود استراتژی درحوزه درمان است.
نماینده مردم آستانه اشرفیه درمجلس شورای اسلامی، با انتقاد از اینکه درحال حاضر فرد بیمار برای درمان سرماخوردگی به پزشک فوق تخصص مراجعه می کند، افزود: یا برای یک جراحی و بستری پیش پا افتاده و جزیی به بیمارستان فوق تخصصی مراجعه می شود، این درحالی است که دربسیاری شرایط مسائل و مشکلات درشهرستان ها قابل حل است.
به جای 5 میلیون نفر 11 میلیون نفر بیمه شدند
اما یکی دیگر از مشکل طرح تحول سلامت، بیمه همگانی 11 میلیون نفر بود. دولت در ابتدا اقدام به یک فراخوان و انجام بیمه همگانی رایگان کرد، دولت مدام شعار بیمه افراد حاشیه نشین وکم درآمد را سر میداد، غافل از اینکه به دلیل نبود ساختار برای حذف همپوشانیها، بسیاری از این افراد دارای دو دفترچه هستند، از طرفی خیلی از بیمه شدگان جدید دارای درآمد بالایی بودند و عملا استحقاق داشتن دفترچه بیمه رایگان را نداشتند.
همین نبود زیرساختها مناسب و سو مدیریت باعث افزایش فشار مالی به صندوقها بیمهای شد.
طرح تحول سلامت تبدیل به یک چاه ویل در حوزه سلامت شده است
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، درباره اجرایی طرح تحول سلامت، اظهارداشت: طرح تحول سلامت برای برخی از پزشکان متخصص درشرایطی نان روغنی داشت که طرح مذکور، قطره آبی نیز برای مردم در بر نداشته است که این امر بسیار تامل برانگیز است.
وی با بیان اینکه سرمردم در طرح تحول سلامت بی کلاه ماند تصریح کرد: طرح تحول سلامت بیش از هر مسئلهای صرف افزایش درآمد پزشکان شد.
جعفرزاده ایمن آبادی ادامه داد: از ابتدای اجرایی طرح تحول سلامت،مشخص بودکه این طرح بدون پشتوانه کارشناسی شده عملیاتی شده است و به نوعی پول ریختن است و از همین رو متاسفانه کار زیر ساختی و زیر بنایی در بیمارستان ها در حوزه سلامت نیز انجام نشده است.
وی افزود: طرح تحول سلامت می بایست با پشتوانه و راهکارهای کارشناسی شده اجرا میشود تا بیماران بتوانند خدمات درمانی بهینه ای دریافت کننداما متاسفانه طرح تحول سلامت تبدیل به یک چاه ویل در حوزه سلامت شده است که کارایی مناسبی برای بیماران ندارد.
نقد دلسوزان به حقیقت پیوست
محمدحسن طریقت منفرد در همایش نقد واقعی طرح تحول نظام سلامت در سال 95 گفته بود: طرح پزشک خانواده یکی از نتایج این برنامه بود که همچنان اجرانشده و با عنوان یک تکلیف فقط مورد تأکید و تذکر مسئولان قرارگرفته است. این مسئله تنها یکی از موارد اجرا نشدن قانون در نظام سلامت کشور است.
وزیر اسبق بهداشت گفت: بودجه وزارت بهداشت در سال 91، 16 هزار و 400 میلیارد تومان بوده که امسال این رقم به 58 هزار و 600 میلیارد تومان رسیده است. طبق فرمایش مقام معظم رهبری قرار بوده قدر مطلق پرداختی مردم با توجه به اختصاص این بودجهها افزوده نشود، ولی در عمل آیا واقعاً این اتفاق افتاده یا پرداخت از سوی مردم چندین برابر شده است.
وی با اشاره به اشکالات طرح تحول نظام سلامت گفت: یکی از بزرگترین ایرادات این طرح آن است که هزینههای بستری که بخش قابلتوجهای از هزینههای درمانی را شامل میشود زیرپوشش طرح تحول نیامده است. از طرف دیگر تعرفه برخی خدمات تا 100 درصد افزودهشده و این در حالی است که این خدمات تحت پوشش بیمه هم نیستند.
اعتبار بخش سلامت و وزارت بهداشت ۷۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده است
مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور در گفتوگو با خبرگزاری فارس با تشریح جزئیات بودجه 36 هزار میلیارد تومانی طرح تحول سلامت در سال آینده و تاکید بر افزایش 13 درصدی بخش سلامت از کل بودجه عمومی عنوان کرد: «به دلیل تداوم اجرای طرح تحول سلامت و سیاستهای دولت منابع در نظر گرفته شده برای سال آینده افزایش یافته است».
خانلو اضافه کرد: «سرجمع اعتبار بخش سلامت و وزارت بهداشت ۷۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده که از این رقم ۴۹۰۰ میلیارد تومان هدفمندی، ۲۶ هزار و ۹۰۰ میلیارد هزینههای عمومی جدول ۷، ۲۳۰۰ میلیارد تومان ارزش افزوده، ۵۰۰ میلیارد تومان ردیف متفرقه جاری، ۱۰ هزار میلیارد تملک داراییهای سرمایهای، ۴ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده سلامت، ۶۰۰ میلیارد تومان تملک دارایی سرمایهای و ۳۵ هزار میلیارد تومان درآمد اختصاصی وزارت بهداشت و سلامت است».
سهم وزارت بهداشت ۵.۱ درصد بودجه ۱۷۰۳ هزار میلیارد تومانی سال آینده است
این رقم در حالی از سوی مسئولان سازمان برنامه و بودجه کشور مطرح شده است که ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت که در نشست خبری مورخ ۲۰ آذرماه ۹۸ درباره بودجه بخش سلامت گفته بود: «کل اعتبارات بهداشت و درمان در بودجه سال آینده ٣۵ هزار میلیارد تومان است» و در مصاحبه با برنامه «رویداد» رادیو گفتوگو در تاریخ ۱ دی ماه هم با تاکید بر اینکه بودجه طرح تحول سلامت در سال ۹۸، ۳۸۰۰ میلیارد تومان است، اعلام کرده بود: «بودجه ۳۵ هزار میلیارد تومانی بودجه وزارت بهداشت در سال آینده است».
جالب اینجاست که حریرچی همزمان با انتشار مصاحبه سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور درباره جزئیات بودجه بخش سلامت بخصوص بودجه طرح تحول سلامت، آمارهای جدیدی درباره این موضوع اعلام کرد که هیچ تناسبی با اظهارات قبلی وی درباره بودجه این بخش نداشت و در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت:«سهم وزارت بهداشت با احتساب درآمد عمومی و اختصاصی و تملک دارایی و هدفمندی یارانهها و ۱ درصد ارزش افزوده و بیمه سلامت برابر ۵.۱ درصد از بودجه ۱۷۰۳ هزار میلیارد تومانی لایحه بودجه سال بعد است و رشد کل بودجه هزینهایی وزارت بهداشت در لایحه ۹۸ نسبت به سال ۹۷ برابر ۸ درصد است».
وزیر بهداشت از بودجه ۸۷ هزار میلیارد تومانی بخش سلامت راضی نیست؟!
جالب اینجاست که دیروز الیاس حضرتی نماینده مردم تهران و عضو فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی از استعفای قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت در اعتراض به کاهش بودجه سلامت خبر داد. حضرتی نوشت: «متأسفانه باخبر شدم، دکتر قاضیزاده هاشمی در اعتراض به کاهش بودجه سلامت، استعفا داده و چند روزی است در جلسات هیئت دولت شرکت نمیکند».
این اظهارات حضرتی نشان می دهد که وزیر بهداشت از بودجه حدودا ۸۷ هزار میلیارد تومانی بخش سلامت راضی نیست و خواستار افزایش مجدد آن است! گفتنی است طبق اظهارات سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور بودجه بخش سلامت در دولت روحانی ۳.۲ برابر شده است.
انتهای پیام/