به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، براساس اطلاعات منتشر شده توسط سازمان برنامه و بودجه، در سال 95 شرکت ملی نفت ایران روزانه 80 میلیون متر مکعب گاز به میادین نفتی تزریق میکرد و براساس اهداف کمی مقرر شده بود در سال 96 مقرر شده بود تزریق گاز به میادین نفتی به 125 میلیون متر مکعب در روز برسد، اما تنها 72 درصد از این برنامه محقق شد و میزان تزریق گاز به این میادین به 89.9 میلیون متر مکعب در روز رسید.
بررسیهای سازمان برنامه و بودجه نشان میدهد، عدم تحقق هدف کمی مدنظر برای تزریق گاز به میادین نفتی در سال 96 به دلیل کمبود گاز و مصرف بیش از اندازه در بخش خانگی و تجاری بوده است.
گفتنی است مرکز پژوهشهای مجلس با انتشار گزارشی در بهمن ماه 95 یکی از روشهای رایج برای افزایش ضریب بازیافت، در مخازن نفتی و تحقق تولید صیانتی در آنها را تزریق گاز طبیعی اعلام کرد و افزود: در ایران نیز در تعدادی از مخازن نفتی، تزریق گاز طبیعی صورت میگیرد که تقریبا تمامی این میادین در محدوده عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قرار دارند.
تقریبا کل گاز تزریقی به مخازن در زمان مورد نیاز قابل استحصال بوده و برخلاف دیگر روش های سیال تزریقی ، یک هزینه کرد به شمار نمیرود. بلکه مخازن نفتی همانند مخازن ذخیره گاز نیز عمل میکنند. لذا به لحاظ اقتصادی تزریق گازهای هیدروکربوری برای کشور و نسل های آتی بسیار مهم است.
مطالعات صورت گرفته در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ثابت می کند که تزریق گاز بموقع و طبق برنامه، موجب افزایش ضریب بازیافت نفت در این مخازن به میزان 9.15 درصد خواهد شد که معادل افزایش 16.3 میلیارد بشکه نفت به ذخایر قابل برداشت است. بر این اساس باید ضمن احداث تاسیسات مورد نیاز، گاز کافی طبق برنامه برای تزریق تامین شود.
این گزارش میافزاید: بررسی مستندات برنامه ششم توسعه نشان میدهند که میزان گاز طبیعی در نظر گرفته شده برای تزریق، کمتر از نیاز واقعی بوده و ارقام در نظر گرفته شده پاسخگوی نیاز واقعی تزریق نیست. در صورت عدم تامین گاز مورد نیاز برای تزریق و ادامه روند کنونی برآورد میشود، 2.3 الی 2.7 میلیارد بشکه نفت خام در مخزن به دام افتاده و این میزان نفت دیگر قابل استحصال نخواهد بود که با احتساب هر بشکه به ارزش 50 دلار ، 115 الی 135 میلیارد دلار ثروت از دسترس خارج میشود.
بر این اساس باید تامین گاز برای تزریق در مخازن نفتی، در صدر اولویتهای تخصیص گاز قرار گرفته و نیاز واقعی تزریق گاز، در برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شود.
انتهای پیام/ب